Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2010 01:10 - Бермудски триъгълник на Балканите?!
Автор: saradiva Категория: История   
Прочетен: 21204 Коментари: 37 Гласове:
30

Последна промяна: 29.03.2010 23:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не, не може да не е имало и тук един трингъл!   
Макар че Баксли едва ли е знаел, когато ни лепна бг-химна там. /Тъй де, във филма./
И само да можеше да прибара една книжка за хисторито ни  /4-5 век/!
Щеше немедлено да си уволни сценариста, дето вместо ню-фентъзи, му пробута туй клише.;);)

Ей го -

в Бермудския чезнат самолети и кораби,
пък в Балканския – ЦЯЛ НАРОД!

ТРАКИТЕ…

 но

 „В Бермудския триъгълник нищо не остава изгубено завинаги!”

 

 „Къде е изчезнал този народ?!”

/Интервю на Люба КУЛЕЗИЧ с проф. Асен Чилингиров/
 
в-к "Монитор"

- Г-н Чилингиров, поводът ни да се срещнем е публикуваният на български ваш двутомник "Българската архитектурна школа". От 41 години живеете в Германия и се изявявате като изкуствовед, който ревизира основни предубеждения и табута в българската културна история. Какво непознато и неочаквано ще научи човек от книгата ви?

- Не ме питайте "какво". Всичко. Оказа се, че историята на българската архитектура ни помага да разберем по-добре историята на архитектурата изобщо. И не само това. Променя се цялостната гледна точка за живота по българските земи векове преди основаването на държавата ни. Защото по българските земи е имало обособена и характерна строителна традиция още от преди 5 хиляди години, която продължава до 19 век. Дори през петте века османско владичество тя не изчезва. Османците я поемат. Прилагам много доказателства, че османската архитектура изхожда от българската строителна техника, а не от византийската, както е разпространеното мнение. В Османската империя нашата традиция се поддържа, за да дойдат през 18 век други българи, които да я вземат от турците и да я развият по-нататък. Като най-ярък пример за дълговечна българска приемственост привеждам църквата на Рилския манастир.

- Защо именно нея? Какво следва от това в познанията ни за българите и техните културни корени?

- През 1957 г. моят най-близък приятел, архитект Мушанов изследваше и реставрираше джамията в Самоков. Под първия пласт стенописи изведнъж излезе чертеж на християнска църква. Мушанов успя да идентифицира, че това е предварителен план на църквата в Рилския манастир. От тогава за мен стана много важно да намеря отговор на въпроса защо в една стара турска джамия има чертеж на български християнски храм. Точно тогава в Германия ми беше възложено да напиша голяма книга за изкуството на Атонските манастири. Цели 11 години съм посещавал Атон във връзка с тази задача. В главен момент от работата ми се превърна чудният случай, при който в архива на Зографския манастир намерих сметководната книга на манастира. Оказа се, че тя съдържа данни за всички майстори, които са построили църквата на Зографския манастир в първите години на 19 век. Отчитано е дори с какво са се хранили, какво са пили, какви надници са получавали, каква работа са свършили, колко е струвал един пирон или една тухла в градежа. От тази книга успях да извлека данните кои са тези майстори. Били са българи, братя и тяхната работа се е отличавала с характерни белези. Такова разделение на работата е имало, че и днес ни е трудно да си го представим. Единият от братята правел тухлите, но по свой калъп. Другият - мазилката, също по свой тертип. Така може да се разбере кои църкви са дело на това фамилно строително ателие, чийто родоначалник се нарича Йоан, синът му Павел и т.н. Произходът им е от Костурско. В крайна сметка доказах, че техни са джамиите в Самоков, в Тирана, в Берат /днешен Белград/, но и ред християнски храмове, между които и църквата в Рилския манастир. Всъщност, става дума за строителна традиция, която е пренесена още от първите векове след Христа и която е съществувала по българските земи.

- Какво променя този факт в представите ни за българската идентичност?

- Едно от обясненията е, че тези църкви, които по българските земи до 6 век са били няколко стотин, а впоследствие са били разрушени, отговарят на различен църковен ритуал. Причината за унищожаването им е била, че религиозните възгледи, на които са отговаряли, са били обявени за ерес след Никейския вселенски събор в началото на 4 век. Има достатъчно доказателства за наличието на множество християнски храмове по това време, но те като план са различни от византийските. Това са две различни естетически и богословски концепции. При това българската датира още от 1 век.

Така опираме до един генерален въпрос:

Досега ни се натрапва, че българите са някакви пришълци - дали са т.нар. прабългари, придошли от Волжка България, дали са славяни от Карпатието или Задкарпатието и т.н. Но според Херодот вторият по големина народ след индийския е бил тракийският народ. Къде е изчезнал този народ? И как е възможно някакви чергари да изместят уседналото население? Няма такъв случай в историята на културата. Трябва обаче да се върнем 3500 години преди нашата ера, за да напомним, че населението по нашите земи неколкократно се е разселвало по други места. Част от него отива към Волга и Памир. И именно техните наследници много векове по-късно се връщат от там - тук. Плод на това завръщане към прародината, е случилото се тук през 6, 7,8 век, включително и основаването на Българската държава. Има исторически извори, които потвърждават тази теза. В общи линии това е обяснението защо по нашите земи няма прекъсвания на художествената традиция. Така стигаме до необходимостта да ревизираме наложилите се схващания за произхода на българите и на българското изобщо.

- Очаква се излизането и на друга ваша книга за т.нар Симеонов съборник, която също съдържа открития за мащабите и влиянията на българското християнство и култура . Какви са те?

- За мен беше едно от най-големите открития да разбера, че и в Русия са били запазени страшно много материали за българската история. Основен момент тук е, че в средата на 10 век в Киевска Русия, която по това време се управлява от самодържицата Олга, се е намирал един огромен ръкопис, донесен от България. Той е разкъсан там на части, преписван е многократно. А преписите са базата на цялата руска средновековна книжнина. Този ръкопис се нарича "Цар Симеоновият сборник". Той се счита за протографа, т.е. за оригинала, от който се преписват няколко руски книги.

- Защо е важно да се знае това?

- Още в средата на 19 век един много голям руски учен Шахматов започва да работи върху този сборник. След 20 години, през 1885 г. написва книга за изследванията си. Тя е унищожена от цензурата. В нито една библиография или европейска библиотека няма следа от нея. Имах щастието да намеря единствен екземпляр в Берлинската библиотека. Нямам понятие по какъв начин е спасена. А е унищожена, защото представя цялата руска литературна история в съвсем нова и различна светлина. Шахматов е показал, че оригиналните български ръкописи от Симеоновия сборник са били унищожени, намира документи защо е станало това, открива и следите от тях. Публикациите му са обявени за антипатриотични. Успях да докажа, че множество преписи на руски летописи от 15 и 16 век са пълни със следи от български източници. Най-яркото доказателство е езикът и синтаксисът, донесени с този сборник в Русия. Това не е говоримият руски език, той е изкуствен за тях, книжовен, преписват го без да го разбират. Например, един от големите днешни учени Творогов не може да разбере какво значи "черга" или "братовчед". Стига се до парадоксални грешки в прочита на ръкописите поради това, че приемат наготово съхранени части от българския език без да го познават.

- Как се е разбрало, че става дума за текстове от времето на Цар Симеон?

- През 1840 г. княз Михаил Оболенски е оглавил най-важния и най-тайния от руските архиви - на външното министерство в Москва. В него намира сборник от 15 век и успява да докаже, че е препис от българския протограф от 10 век. Как? Първо по съдържанието, описващо над 720 отделни съчинения. Но в самия сборник са били отпечатани само една трета от тях. Оболенски открива, че другата част се съдържа в т.нар. "Изборник князя Святослава", минаваща за втора по важност руска преписана книга. Тя била намерена през 1817 г., а в нея имало посвещение, което е било изчегъртано от пергамента. На мястото на изчегъртаното е било написано Святослав. След това се установява, че е било изчегъртано името на българския цар Симеон. И до ден днешен в науката се поддържа становището, че преписвачът през 1073 г. е направил тази поправка. Но в този сборник има осем листа с илюстрации, които са прикачени към него. Защото от унищожения български оригинал са се запазили именно тези илюстровани страници, вероятно на някого му е дожаляло за тях. Моето откритие е именно, че тези осем страници са следата към оригинала - "Симеоновият съборник".

- В заключение, до какви равносметки ни водят вашите изследвания?

- Първо, трябва да знаем, че нашето население е коренно за района около Черно море, през Балкана и чак до северната част на Мала Азия. То е имало свой език и своя писменост още преди Христа, на тях стъпва българският език. Гърците са наричали тази народност Велика Скития. Това население е в основата на Българската държава. То получава християнството още в 1 век от н.е. и превежда Библията. Създава своя книжнина, свое изкуство. Всъщност, Кирил и Методий превеждат и транскрибират книгите, написани на предишната азбука - глаголица. И за Рим, и за Константинопол това е писменост на еретици, затова трябва да бъде легализирана. Борис не покръства българския народ, а именно легализира съществуващото християнство на българите. Синът му Симеон определя това християнство като единично, независимо, вътрешно неподвластно на чужди шапки.

- Защо толкова важни тези за българската история изглеждат забравени?

- Те не са се забравили. Навсякъде откриваме материални следи, водещи към тях. Но от първия училищен клас ни се натрапват едни и същи лъжи. Те трудно се преодоляват, защото много интереси се преплитат в тях. Интерес имат гърците, интерес имат руснаците заради ред вътрешно- политически и геополитически причини. Руската национална доктрина, която е имперска, се крепи на твърдението, че русите са приели християнството от Византия и то по времето на най-голямото й могъщество, когато тя обхващала цяла Мала Азия и целия Балкански полуостров. Мислите ли, че без съпротива ще бъде приет фактът, че християнската традиция на Русия е дошла от Симеонова България? Затова тези и други мои изследвания не са били приемани дружелюбно, особено от руски академични кръгове.

 
 ---------------------------------------------------------------------------------

                                                                                   Здравейте от студен Берлин!

                                                  Жалко, че пропуснах и Берлиналето и Мессето, ама …

                                                               Сега тук е нашествие на зайци – великденски…

                           Ама за това ще се раздумаме като се върна. Ще покажа и снимки…

                  И за да не ви липсват подаръци по темата /ми/ – ви поднесох интервюто с 

с проф. Чилингиров - един истински български учен, живее, преподава и пише тук, в Берлин, но работи за България. Автор на над 500 научни публикации, сред които основните са посветени на българската средновековна и културна история, 

И още инфо:

Асен Чилингиров е роден през 1932 г. в София, от 1965 г. живее в Берлин.
Завършил е история и история на изкуството /1967-1971/. Работи като научен сътрудник в Института за защита на паметниците на културата в Берлин /1971-1998/. Има широка научно-изследователска дейност, свързана с многобройни пътувания в Гърция (с Атон), Македония, Сърбия, Румъния, ФРГ, СССР, Швейцария, Италия и Албания.
От
1973 г. до 1998 г. чете лекции по история на българското изкуство в Лайпцигския университет и в Хумболтовия университет в Берлин.
Асен Чилингиров е с над 500 научни публикации в областта на средновековната история и изобразително изкуство, както и участия в много международни конгреси и конференции в България, ГДР, фРГ, СССР, Швейцария и Италия.
Член е на редакционния съвет:
- на авторския колектив при издаването на 7-томната "Енциклопедия на изкуството"
("Lexikon der Kunst", Лайпциг 1971-1992, 5 издания)
- на авторския колектив на 11-томната "Енциклопедия на средновековното изкуство" 
("Enciclopedia dell"arte medievale", Рим, 1985-2000)
/Асен Чилингиров е в авторската група, работила по направление "България/Македония/Албания"/


Главни трудове:
- "Изкуството на Българското средновековие"
("Die Kunst des christlichen Mittelalters in Bulgarien",
1979, C.H.Beck, Мюнхен и Union-Verlag, Берлин, З издания);
- "България - Културна история "
("Bulgarien, Kulturgeschichte", Prisma-Verlag, Лайпциг, 2 издания: 1986 и 1987);
Последни трудове на бълг. език:
- "Църквата „Св. Герман" до Преспанското езеро", Берлин, 2001;
- "България/Византия/Русия", сборник-статии, Берлин 2002;
- "Готи и гети", сборник-статии, София, 2005.



Тагове:   траки,   църква,   Славяни,


Гласувай:
31



1. bven - чудесно е
18.03.2010 08:25
"На мястото на изчегъртаното е било написано Святослав. След това се установява, че е било изчегъртано името на българския цар Симеон"
"от първия училищен клас ни се натрапват едни и същи лъжи. Те трудно се преодоляват, защото много интереси се преплитат в тях. Интерес имат гърците, интерес имат руснаците заради ред вътрешно- политически и геополитически причини." - тези факти трябва да знае всеки българин!!!!!!!
цитирай
2. анонимен - мери
18.03.2010 11:33
Много се интерисувам от произхода на траките, които според това което чета на последък са всъщност старите българи.Гръкоманите в България не могат да си простят, че излизат все нови и нови източници, които опровергават техните"теории" за Аспарухова България и за това, че на балканите преди гърците е имало не само най-старо българско население, но и най-стара цивилизация с развито обработване на стоманата.Нека най-после Европа да се запознае с нашата история и да запушим устата на французи, англичани ,които винаги са се мъчили да ни унищожат било то с намаляване на границите ни, било то с тежки непосилни договори.
цитирай
3. boristodorov56 - Дошло е дреме!
18.03.2010 21:23
Пъзелът ще се подореди!
цитирай
4. nkf - Чилингиров е може би най-качест...
21.03.2010 16:40
Чилингиров е може би най-качественият ,съвременен български учен,допринасящ за изясняването на скритата или фалшифицирана българска история.
Поздравления,че си пуснала това интервю.Колкото повече хора го прочетат-толкова по-добре.
цитирай
5. dolce - eeeeeeeeeeeeeeee
21.03.2010 20:12
pa ti ako si trakijka q ne sym bbre :)
цитирай
6. tili - Priwet, saradiva!
21.03.2010 21:57
Прочетох целия ти блог с коментарите.;-))) Това интервю с Чилингиров силно ме развълнува. Очаквам новите ти опуси с нетърпение!
цитирай
7. анонимен - Браво сарадива за интервюто с проф. ...
22.03.2010 10:20
Браво сарадива за интервюто с проф. Чилингиров! Пускай още.
цитирай
8. анонимен - Четете, четете Раковски, поп Йо...
22.03.2010 12:30
Четете, четете Раковски, поп Йовчо, Спиридон Габровски, проф. д-р Ценов, проф. Чилингиров, Сотиров, Боцмана, Спароток, четете ако щете и Бешевлиев и Златарски, но на никого не вярвайте и проверявайте твърденията на всеки автор, четейки директно изворите (макар че и те са манипулативно преведени на много места). Това е начинът да преболедувате болестта "научено в училище" за историята ни и да оздравеете, откривайки здравия ни корен.
ГБ
цитирай
9. nkf - pa ti ako si trakijka q ne sym bbre ...
22.03.2010 18:18
dolce написа:
pa ti ako si trakijka q ne sym bbre :)

Ти очебодно спадаш към породата съветски "човек"!
цитирай
10. saradiva - За bven
22.03.2010 21:13
bven написа:
"от първия училищен клас ни се натрапват едни и същи лъжи. Те трудно се преодоляват, защото много интереси се преплитат в тях. Интерес имат гърците, интерес имат руснаците заради ред вътрешно- политически и геополитически причини." - тези факти трябва да знае всеки българин!!!!!!!"

bven, така е - не само децата в училище, но и навсякъде по света хората научават една и съща измислена и долнопробно скалъпена история на България. И когато някой български учен реши да вдигне завесата веднага се разврещяват "веселите старчета" и го обявяват за лаик, дилетант, предател и т.н. Затова и единствените български учени, които работят за България са все извън страната или в отвъдното. А когато четящите и мислещи родолюбци започнат да разбират лъжата, ги обвявяват за параноични търсачи на конспирация. И вместо да запретнат ръкави и да подредят историята ни, те се щурат по форумите и бълват обиди с високомерен тон...
Затова пишем, затова няма да спрем да търсим. И каквото намерим, ще го предоставяме на останалите - все четящи и мислещи родолюбци.
Пък "веселите старчета" ше ни развеселяват за разнообразие!:):)
цитирай
11. анонимен - За saradiva
22.03.2010 21:21
Хората вместо да мислят,предпочитат да слушат това,което им наливат в главите - и сигурно много време ще бъде така. Въпросът е да се вслушва човек в интуицията си и сам да реши кое е вярно и кое- не. Всеки има родова памет и космическа памет - нека я събуди и тогава, ако се окаже българин - каква чест за него. Желая всеки да разбере откъде и защо е дошъл тук на тази Земя!
цитирай
12. saradiva - За Мери
22.03.2010 21:27
Мери написа:
"Гръкоманите в България не могат да си простят, че излизат все нови и нови източници, които опровергават техните"теории" за Аспарухова България и за това, че на балканите преди гърците е имало не само най-старо българско население, но и най-стара цивилизация с развито обработване на стоманата.Нека най-после Европа да се запознае с нашата история и да запушим устата на французи, англичани ,които винаги са се мъчили да ни унищожат било то с намаляване на границите ни, било то с тежки непосилни договори.

Мери, не сега, а отдавна е време Европа да научи истинската история на част от европейците - българите и на единствената европейска държава, която носи древното си име непроменено - България. Време е и да се научи истинската история на третия писмен език в Европа - българския книжовен език. Там също е лъжа до лъжа... Но по тази тема също ще пишем и ... ще се проливат реки от кръв юнашка и папардашка :):):)
цитирай
13. saradiva - за boristodorov56
22.03.2010 21:31
boristodorov56 написа:
Пъзелът ще се подореди!

Времето отдавна е дошло! Пъзелът е подреден! Само трябват очи да се види, мислене, за да се осмисли, родолюбие, за да се приеме...
цитирай
14. saradiva - за Андрей
22.03.2010 21:43
Андрей написа: "Поздравявам те ,Сарадива, за твоята упоритост и смелост,в разобличаване на лъжите на българомразците.Нахалството на руснаците е безгранично,щом се опитват/ако им мине номера/да се смятат за наследниците на византия.А истината е друга..."

Благодаря, Андрей! Историята на "рус" е не по-малко къдрена и натъкмявана, за да се наместят тъй нещата, че да се заличи всичко, което подчертава дедите на руснаците като обикновени, ама най-обикновени племена - без велики владетели, без култура, без писменост ... Пък най-, ама най-важната задача е била заличаването на колкото се може повече факти и артефакти, доказващи приноса на българите за очовечаването на "рус", на варягите... Не всичко са успели да скрият обаче. И затова са спретнали голямата лъжа - славяните и водещата Мать Рус...
Ама ще пишем пак, ще коментираме...
цитирай
15. saradiva - за nkf
22.03.2010 21:52
nkf написа:
Чилингиров е може би най-качественият ,съвременен български учен,допринасящ за изясняването на скритата или фалшифицирана българска история.
Поздравления,че си пуснала това интервю.Колкото повече хора го прочетат-толкова по-добре.


Така е, nkf! Затова е и най-ненавижданият от манипулаторите! Слага им прът в колелото на лъжата. Размърдва мислите на хората и ги кара да си задават въпроси, да търсят. Пък, който се е събудил и е затърсил истинската история на България, винаги, ама винаги я намира!!! Защото лъжите са съшити с бели конци, а не всички свидетелства и извори, които ги разшиват са унищожени. Останало е не малко. И добре че са учените, които не забравят България и продължават да работят за нея. Въпреки "веселите старчета"...:):)
цитирай
16. saradiva - За Долче
22.03.2010 21:55
dolce написа:
pa ti ako si trakijka q ne sym bbre :)


Долче, бъди какъвто искаш! Аз съм българка и ме интересува истинската история на българите. Не на монголците...
цитирай
17. saradiva - За Тили
22.03.2010 21:57
tili написа:
Прочетох целия ти блог с коментарите.;-))) Това интервю с Чилингиров силно ме развълнува. Очаквам новите ти опуси с нетърпение!

Ще има нови опуси, Тили! И аз ти благодаря!!!
Наистина веселбата сред коментарите е супер!!!
Чета си ги често...
цитирай
18. saradiva - За 8.анонимен
22.03.2010 21:59
анонимен написа:
Браво сарадива за интервюто с проф. Чилингиров! Пускай още.

Ще пускам още!:)
Хич нямам намерение да млъквам:):):)
цитирай
19. saradiva - За 9.анонимен
22.03.2010 22:08
анонимен написа:
Четете, четете Раковски, поп Йовчо, Спиридон Габровски, проф. д-р Ценов, проф. Чилингиров, Сотиров, Боцмана, Спароток, четете ако щете и Бешевлиев и Златарски, но на никого не вярвайте и проверявайте твърденията на всеки автор, четейки директно изворите (макар че и те са манипулативно преведени на много места). Това е начинът да преболедувате болестта "научено в училище" за историята ни и да оздравеете, откривайки здравия ни корен.
ГБ


Всички, които си изброил/а са наистина български учени, които работат за България. Само че Бешевлиев и Златарски съм ги подредила на най-долния, приземния рафт на библиотеката - за да ги подритвам с крак, щом протегна ръка към книга:):):)
А колкото до доверието към прочетеното, ще ти отговоря с думи на Великия Боцман: "Четете много, но мислете повече! Малко са оригиналните извори и артефакти, затова на помощ иде логиката..."
цитирай
20. boristodorov56 - Вижте това
22.03.2010 22:51
http://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/simeon-magno---rimski-imperator
цитирай
21. saradiva - За boristodorov56
23.03.2010 00:18
Борисе и без да го отварям, зная какво има тук - трудовете на Великия Боцман, включително и разчитането на Bronces de Botorrita ...
Голяма фенка съм му и наистина ще е веселба да пусне кръвчицата на "веселите старчета":):):)
Дошляците само могат да му дишат праха на Боцмана...Те да го четат. Ние вече сме в тази посока.
цитирай
22. breeze - Празник - настава ново Възрождение
25.03.2010 12:55
Да бъде Празник!
цитирай
23. saradiva - За Бреезе
25.03.2010 23:46
Да бъде празник, Брезе!
Ама Възрождението е трудна работа - мъчна, много мъчна и общностна, истински общностна.
Дай, Боже!
цитирай
24. demograph - Радвам се, че те открих приказвалке!
29.03.2010 19:20
Щом те има теб, ще я има България каквато е била!
Ще те чета буква по буква! Да си жива и здрава! Свържи се със спароток!
цитирай
25. saradiva - Ти да не си пък по-малък приказвалко, а?:):)
29.03.2010 23:09
"Щом те има теб, ще я има България каквато е била!"

Щом ни има нас, има я България!
А каква ще бъде - ... Дай, Боже, възраждане и Бъдене!

"Ще те чета буква по буква!"

Предварително ти се извинявам, ако видиш правописна грешка, друже!:):):)

"Свържи се със спароток!"

Съмняваш ли се?!
цитирай
26. анонимен - стар познат ..тракийски цар/от едно друго място/
30.03.2010 22:19
Радвам се,че попаднах на теб тук.Ако се досещаш...къде ме ...изкопа:)),пиши ми.или ми кажи как да се свържа с теб.Поздрави!:)
цитирай
27. saradiva - СЕВТ 9 !!!! AVE, SEVT!!!
31.03.2010 09:26
Та се замислих по въпроса - разбирали ли са латински тракийските царе /ако са се наричали точно "царе"/ или са разбирали "гръцки"?!?!?! Че ако взема пък да рекна, че са разбирали тракийски, ей сега ще цъфнат тук разни поганки и паганета, и ще занареждат, че траките са били вече "романизирани", а бе направо "гърцизирани" ИЛИ "ПОСЛАВЯНЧЕНИ /най-добре/, пък може и те да са първите, дето "са избягали" от храбрите славяни! :):):):):):):) Да не забравя да питам колегата ти Спароток:):):)
Как си, Севт!!!! Ама ако знаеш как ти се радвам, че си тук!!!! ПРати на лични къде да те търся, че да е хортуването, още веселбата взаимни!!!
Видя ли какви кърви словесни проливах в коментарите на по-първите теми? Голямо шоу беше! Сега гледам, пак са се върнали в предишните /ни/ владения и там търсят... каквото търсят...
Хей, Севт9, пиши, че "голям смяФ се смяФме" и пак да се посмем ще е супер!!!

П.П. В предишните територии имаше тема, в която си написахме е-мейлите за връзка, след закриването на тези територии. То така и не стана, ама е-мейлите гледам, че са още там...
цитирай
28. анонимен - :)))))
31.03.2010 12:12
той самият!писах ти на онази поща.не знам друга.поздрави!
цитирай
29. saradiva - :)))))
01.04.2010 01:24
Ида, Севт! На колесница...
цитирай
30. анонимен - не знаеме истината за нашата ист...
29.10.2010 11:40
не знаеме истината за нашата история от такива историци като първанов!
харесва ми написаното.постоянно търся истини за нашата държава.историята е нещото което не могат да ни вземат.
цитирай
31. saradiva - Прав си
31.10.2010 02:02
Здравей, анонимен!
От президенти като Първанов, които на Трети марте се прегръщат с Путин на голямо видео в НДК, като фон зад танцуващи български деца, не можем да очакваме да защити истинската българска история. Защото истинската българска история смачква до минимални и жалки параметри онова, което имат като предистория русите...
И лъсват истините и за "Освобождението", и за "братството", а и за "славянството".
Истинската история на българите би довела до пренаписване на цялата европейска история, ако се изкара наяве - гърците ще блеснат като отявлени крадци и гадняри, русите като знакови лъжци и насилници, германците ще изреват тоже... а и историята на Римската империя ще бъде изключително интересна...

Така че - да - категорично е необходима достойна държавна политика и задвижване на екипи от млади и необременени учени, под ръководството на будни бг- професори и доценти живеещи извън България, за да се пренапишат учебниците, да се променят даже и приказките, които се разказват на децата за ханове и славяни, да се вложат пари за археологически проучвания, включително и в чужбина, с единствената цел - да се докаже, че българите са местно население, че популациите, живеещи на Балканите са носели различни названия и част от тях са наречени с нашето народносно и до днес име...
Да се изследва от интердисциплинарни екипи произхода на името "българи", да се извадят наяви изворите, които представят ИСТОРИЯТА НА РЕЛИГИИТЕ НА БАЛКАНИТЕ - един от най-важните фактори в историята на всички народи.
И т.н., и т.н.

Да, трябва държавна политика, но тя може да бъде предизвикана ОТ НАС!!! Не бива да спираме да говорим, търсим и МИСЛИМ. Не бива да спираме да шамарим със слово всякакви брътвежи за ханове, тангри-мангри, юрти, приижданки и изчезванки на народи, Аспарху, пръчките на Кубрат, "славянско писмо", "славянска култура", "траки-диваци", "византийци величави " и прочее глупости.
...
цитирай
32. анонимен - Приемете анонимното ми възхищение, Сарадива!
05.12.2010 18:53
Пожелавам Ви много сила и вдъхновение!
Не ми харесва последното изречение на коментар 31. Хвърля сянка хвърху обективността Ви.
цитирай
33. saradiva - )))
06.12.2010 01:19
Махам го. Прав/а си. Бях се яднала нещо от ... друг сайт.
Поздрави!
цитирай
34. анонимен - Прав съм.
09.12.2010 15:50
Възхищавам се на мъдростта на следните думи: Повдигнете жената и тя ще повдигне света.
Във Ваше лице виждам колко са прави!
Паздрави! Божинов. Успех!
цитирай
35. анонимен - Чакаме!
20.12.2010 12:02
С пожелание за здраве и сила!
цитирай
36. анонимен - Ч.Н.Г.
01.01.2011 18:26
Към пожеланията за:Свобода на душата,
Сила на духа,
Любов във сърцето,
Светлина в ума, ... искам да добавя:
Здраве на телото,
Топлина в дома!

През новата2001година ....и да имаш много време ...оти нема време!

Кой ще сравни ръченицата и българските хора с "постиженията на другите славянски народи"- от морето?

Поздрави!!! :Э
цитирай
37. анонимен - 2011:Э
15.01.2011 22:24
Липсваш ни!

Дано е за добро!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: saradiva
Категория: История
Прочетен: 1020792
Постинги: 21
Коментари: 2080
Гласове: 4815