Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2010 21:24 - „ЧЕТЕТЕ И ЗНАЙТЕ, ЗА ДА НЕ БИВАТЕ ПОДИГРАВАНИ…”
Автор: saradiva Категория: История   
Прочетен: 52449 Коментари: 90 Гласове:
29

Последна промяна: 17.04.2010 11:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Няколко блогъри вече ми писаха в коментари и в ЛС: „Казваш, че не е  правилно да се нарича Историята ни „славянобългарска”. Но защо тогава Паисий Хилендарски озаглавява своята „книжица” именно така?!”

Отговорът ми по този въпрос обаче не е кратък. Ще го поднеса в няколко части, в които ще представя най-интересното от моя



НОВ ПРОЧИТ НА „ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА"
             
            Тя е била първият силен отпор срещу ... Панславизма
                           Отпор, който започва още от … 
                               заглавието на „книжицата”
 

 За „Историята” на Паисий толкова много е писано, че, грубо казано, едва ли има български ученик или студент, който да се захване да я чете ред по ред, а още по-малко пък и да се замисли за нещо, което не му е написано „услужливо” от „литературните мастодонти на критическата мисъл”.

Досадните и скучни акценти според тях са:
Паисий ни учи колко е полезно да си знаем историята, критикува българите, защото са я забравили и защото се гърчеят. Тук с апломб се вкарва популярния цитат: „О неразумний юроде..” и задължително се подчертава, че това е кулминацията в книжката /а всъщност цитираното обръщение е още в началото на първата част!/. След това се разтягат изречения от рода на: ”Паисий подчертава колко велики и непобедими царе е имала България, какви славни битки е водела!” и прочее декларативи на мисъл и чувство…  После се пишат няколко познати и клиширани слова за братята Кирил и Методий. Не бива да се пропуска и „любовта на Паисий към простия орач и сеяч, които учи да са горди с историята си и да не се срамуват, че са прости, защото не са прости, понеже имат велика история, а другите народи нямат…”. :):):) Думичката „прости” задължително се изисква от учителките, тъй като и Паисий я подчертава:
„… събрах и написах, от руските прости речи преведох на българските и славянски прости речи…” и „Не съм учил никак нито граматика, нито светски науки, но за простите българи просто и написах.”

И ... това е! Лит-съчинението по която и да е тема за Паисий е разработено, писани са шестиците и … всичко е наред! 

А всъщност много неща не са наред.
Защото всичко изписано досега от „мастодонтите” на литературната ни мисъл за Паисиевата история е грозно стъкмяване на измислени внушения, както и тенденциозно замазване на истинския повод и на истинските цели, заради  които монахът написва своята „книжица”. Нашите „учени” пак угоднически са боравили с фактите. Те така са подредили твърденията си, че всички близки и далечни „братушки” да са доволни!..
Освен желаещите истинската си история българи, разбира се!

/Дебело обаче искам да подчертая тук, че с респект и почитание се отнасям към труда на един от малкото истински български и истински ерудирани учени - акад. Иван Снегаров. Сред проучванията му е и „За родното място на Паисий Хилендарски”
1962 г./

Източниците за "История"-та на Паисий

Хилендарският монах добросъвестно спазва изискванията на историографията и още в предисловието на „Историята” се позовава на основните извори, които е използвал при написването й - трудовете на "Маврубир и Цезар Бароний".
Кои са те?

Ами първият, уважаеми приятели, е
познатият ви вече МАВРО ОРБИНИ, авторът на Светая Светих за панславистите „Царството на славяните”! /Вж. постинг „Имперската буква”/
Цезар Бароний
пък е римски кардинал /Чезаре Баронио - 1538-1607/, обявен още приживе за "баща на църковната история", заради 12-томните "Църковни анали" от
1198 г. от Христа насам". Те също влизат във фундамента на панславистичната политика и не случайно веднага биват преведени в съкратен вид на полски език от йезуита Пьотр Скарга…
Но как е прочел тези книги Паисий, след като не е знаел  латински, италиански или полски език?
Както вече припомних в „Имперската буква”, през
1722 г. по заповед на Петър Първи споменатата книга на Орбини е преведена на руски език в адаптиран, според имперските интереси на Русия, вариант. На едно от изданията на този руски  превод попада Паисий през 1761 г., по време на краткия си престой в библиотеката на сръбската архиепископия в Сремски Карловци. И по думите му, при написването на своето историческо произведение, той широко се ползва от книгата на Орбини, смятайки я за сигурен източник…
В руски превод Паисий чете и другия си основен и назован от него източник - "Църковни анали" на Цезар Бароний. 12-те тома
, или по-точно авторизирания вариант на Скарга, са преведени през
1719 г. пак по нареждане на Петър Първи. Заглавието също е променено - "Деяния църковни и граждански", и разбира се  също са „адаптирани”, за да звучат в съответствие с руските имперски интереси.  

И двете призведения в манипулирания си руски вариант са разпространени в многобройни преписи из целия православен свят, като се използват и до днес при написването на не един "научен" труд… ;) 
  Но подчертавам - не само тези книги са източниците на „сведения” за българската история за Паисий. И добре че е така! Самият монах споменава, че е ползвал и различни родни извори, издирени в редица манастири и църкви в Атон, както и в земите на Македония, най-вече в Рилския манастир. Това са документи от българските владетелски канцеларии, жития на светци и патриарси, както и почти всички съчинения от класическата старобългарска литература.  

Така че никак не е пресилено онова, което Хилендарският монах още в началото на "История"-та си споделя:

„Аз прочетох много и премного книги и много време търсих прилежно…”

Поставих няколко предварителни акцента върху историческите извори, които ползва Паисий, защото са важни за извеждане
отговорите на част от най-важните въпроси при "Новия прочит":

ЗАЩО ПАИСИЙ  НАПИСВА ИСТОРИЯТА?
 ЗАЩО Я НАРИЧА СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА?
И още:
Кое предизвиква своеобразния тон на изострена полемика в думите на монаха, посветени на сърбите и московитите?
Кой е човекът, към когото Паисий се обръща в прословутия си изблик „О неразумний юроде…”?
В отговора на всеки един от тези въпроси се съдържа основната теза в „Новия прочит”: 

ПАИСИЙ НЕ ПИШЕ ИСТОРИОГРАФСКИ ТРУД
ТОЙ ВЛИЗА В ПОЛЕМИКА!!!

Доказателства:

1. Това е ИСТОРИЯ-ОПРОВЕРЖЕНИЕ 
В средата на 18 век сред образованите люде на Балканите и в цяла Източна Европа най-популярни и най-разпространявани са  сръбските и руски „адаптирани” преводи на различни поръчкови „историографските” „трудове”. Сред тях разбира се са: „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни” на Винко Прибоевич /1532 г., Венеция/, „Царство на славяните” на Мавро Орбини, Дуклянската хроника, „Обjасненjе о писме Словенском” /1660г./ на  хърватина Джура Крижанич /1618-1683/ и др.
При подготовката на „Новия прочит” ми се наложи да прелистя някои от тях. За да отбележа с възмущение, че страниците им са изпъстрени със стъкмени лъжи и небивалици за историята на малки и големи източноевропейски народи, сред които, ако изобщо се споменават българите, то е за да се подчертае, че са пришълци варвари, нечисто племе, което няма право да се нарежда сред пресветлите единни „славянски” общности. Хърватинът Джура Крижанич пък, при предлагането на стратегия за СЪЗДАВАНЕ на единен общославянски език, изобщо не споменава българския. Забележете – Крижанич, тръгвайки от принципа на функционално-генетическа йерархия в славянското езиково семейство”/?!?!/, стига до извода, че първостепенно място в нея заемат руският и хърватският народ /?!?!/, съответно и техните езици. На следващия етап предвижда селекция на руските и хърватските езикови елементи, които да доведат до единния общославянски език. За българите не се споменава и дума, макар че в проекта са включени всички други, пишещи на кирилица народи…

Веднага можем да се досетим, какво се е случвало не само в сърцето на Паисий, но и на всички други образовани българи по това време, при прочита на тези свидетелства за откровено ограбване на българската история!
Точно това е и мотивацията за Хилендарския монах да напише не просто История-описание на славното минало на българите, а да поднесе ИСТОРИЯ-ОПРОВЕРЖЕНИЕ НА ЛЪЖИТЕ за България и за българите.


2. Паисий е ерудит за своето време. 

Когато стане дума за Паисий обикновено внушенията са, че той е бил едва ли не нискообразован човечец, без нужния капацитет от знания, но … ето на – прост и простичко написал за простия български народ описание на историята му….
Това обаче лесно може да бъде опровергано:
Като монах в Атонски манастир Паисий е опознал съкровищата на средновековната българска литература, запазени в библиотеките на двата манастира „Хилендар” и "Зограф", както и в архивите на Сръбската патриаршия в Sremski Karlovci. Освен кирилицата, той е владеел българското глаголическо писмо, сръбски, гръцки и руски език. От различни пасажи в „книжицата” му става ясно, че е ползвал анонимната Зографска история, написана по същото време, както и други източници, свързани с българските светци - Св. Петка, Св. Йоан Рилски др. А по-късно като таксидиот /събирал е помощи за манастира/ посещава различни духовни средища из българските земи.
Така че, Паисий е бил ерудиран и високопросветен човек. Той е познавал голяма част от историята на българите /доколкото това е било възможно по онова време/.
И ако е искал да напише история на България, воден от факта, че българите са нямали такава, то той е можел да направи това, без полемика с когото и да било, без да отрича маниерите на сърби и гърци за манипулативно изкривяване на историческите факти, и оплитането им откровени лъжи.
   
3. Паисий не пише „История”-та си, защото българският народ не я познава.
  Доказателства за това твърдение може да предложи всеки наш етнограф. Защото сред българския народ през 18 век /както разбира се и по-рано/ се пеят много и различни исторически песни, разказват се легенди и поверия за български царе, за битките им и изобщо за славните времена на Средновековна България. Достатъчно е да си спомним за прословутата песен за Цар Иван Шишман, както и другите, записани в сборниците на Братя Миладинови… Т.е. обикновените българи са знаели, ако не конкретика от историята на България, то поне са имали представа за общата събитийност от миналото. Което е достатъчно, за да помнят, че тя е славна и изпълнена с достойнства на български владетели и на български християнски светци. И сред всичко това в народностната памет неизменно е било и делото на Кирил и Методий…

4. „История”-та на Паисий не е написана с укор към българския народ.


В една от следващите части на „Новия прочит” ще представя срещу кого точно е насочен укорът, втъкан в най-популярната фраза от „История”-та.

Но тук ще подчертая, че в книжицата на Паисий няма и дума за това, че българският народ е забравил предците и историята си. Напротив. Тези, които „не обичат да знаят за своя български род” са определени от Паисий като „някои”, т.е. една част от българите, а не всички. „О неразумний юроде!” не означава „О неразумний народе”, както често са ни внушавали! А и Първото обръщение на Паисий към българите е:  „Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които ОБИЧАТЕ И ИМАТЕ ПРИСЪРЦЕ СВОЯ РОД И СВОЕТО БЪЛГАРСКО ОТЕЧЕСТВО…”.  :)

На този народ тепърва му предстоят нелеки битки – за възстановяване на Българското богослужение, за основаване на  Българско училище и за освобождение на Българската държава. Но в началото на тази всеизвестна етапност на Българското Възраждане, стои и друга, не по-малко значима и трудна за постигане цел – НАРЕЖДАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ ДО ДРУГИТЕ НАРОДИ!
 
  .......
 /следва/

 

 Ето линк към "История славянобългарска": 

 

 

http://209.85.129.132/search?q=cache:1OhCooo54F0J:scriptorium.hit.bg/istoria.pdf+%D0%9C%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%80&hl=bg&ct=clnk&cd=9&gl=bg

 

 




Тагове:   Славяни,   възраждане,


Гласувай:
30



1. demograph - Браво! Изчетох го на един дъх.
16.04.2010 22:16
Това трябва да се учи от препивачите в БАН! И да се блъскат по главите с Паисиевата История. Чакам част 2. Браво! Браво!
цитирай
2. анонимен - Илияна Векилска
16.04.2010 22:17
Сега вече ме изненадахте - най-сетне някой да се сети за Паисий и за Светинята "История славяноболгарская".Очаквам продължението.Защо ли я нарекъл така
цитирай
3. razkazvachka - Браво, накефи ме - това ми е любимият текст!
16.04.2010 22:23
има и още нещо - през 18 век има подем в самосъзнанието на националните културни общности като стремеж за отграничаване от другите и изтъкване в полемичен и високо-художествен, романтизиран текст на онези културни белези, които се превръщат в ценности, традиции, герои за следване и ритуали на тази общност.
Паисий показва, че не е далеч от тенденциите на времето и прави за България и българите онова, което прави, например, Харисън Ейнсуърт за англичаните - някъде стотина години по-късно.
И днес, обаче, българите, учили повече езици, не ги използват да разпространят българската култура по света, както и нашето оригинално творчество, а за да превеждат и ни вменяват като върховни и неподражаеми ценности - чужди текстове.
Това е: кажи, баба, тенкю!
цитирай
4. divna8 - saradiva, ти си изворче :):):)
16.04.2010 22:28
Сарадива, ти си изворче, аязмо със светена вода - който си измие очите в твоите слова - ПРОГЛЕЖДА...
Да си жива и здрава! Чакам втора част с нетърпение :):):)
Прегръдки и усмивки от мен за спокойна нощ :):):)
цитирай
5. saradiva - Къде е гробът и родното му място - никой не знае
16.04.2010 22:29
demograph написа:
Това трябва да се учи от препивачите в БАН! И да се блъскат по главите с Паисиевата История. Чакам част 2. Браво! Браво!


Те са препиСвачи, Демографе, ама и "препивачи" им отива ...

А тя Паисиевата история доста ги блъскондри у главите, затова много много не я пяркат пред очите ни. Даже не направиха един дипломатически ход, за да си върнем тази Светиня от поповете на Атон, т.е. от гърчулята /ПАК/...

Георги Димитров - в мавзолея, пък на Левски и Паисий не им знаем гробовете... Пфу ...

Чети в другите части - защо е неудобна Историята за Панславистите и техните слуги в България...
цитирай
6. saradiva - Всички сме за-едно и едно
16.04.2010 22:37
анонимен написа:
Сега вече ме изненадахте - най-сетне някой да се сети за Паисий и за Светинята "История славяноболгарская".Очаквам продължението.Защо ли я нарекъл така


Илиянче, моля те говори ми на "ти" - тук всички сме за-едно и едно.

Не се изненадвай - просто прочетох "Историята" на монаха, като загърбих труфилата, с които я обкичват в учебниците по литература. Открих един истински български ерудит и истински българин. При това разбрах най-важното Паисий не е имал претенции, че пише историографски труд. ТОЙ ШАМАРИ КОМШИИТЕ И РУСИТЕ, като им показва, че НАД всички тях снага извисява България и нейният народ - българите. Горди и древни - най-древните! Затова ТЕ ОТ НАС СА ВЗЕМАЛИ, а не ние от тях...

А бе чети другите части, че много се вдъхнових пак :)
цитирай
7. анонимен - Обръщението "О, неразумний ...
16.04.2010 22:38
Обръщението "О, неразумний юроде" си има конкретен адресат - Евгений Вулгарис. Повече за това: http://www.ivanstamenov.com/?p=23

ГБ
цитирай
8. saradiva - Разказвачке великолепна си в словото, както винаги !...
16.04.2010 22:57
razkazvachka написа:
Браво, накефи ме - това ми е любимият текст! има и още нещо - през 18 век има подем в самосъзнанието на националните културни общности като стремеж за отграничаване от другите и изтъкване в полемичен и високо-художествен, романтизиран текст на онези културни белези, които се превръщат в ценности, традиции, герои за следване и ритуали на тази общност.

На това е спеШЪЛ посветена третата част от "Новия прочит" ... Ето ти късче от нея: "Например в края на 18-ти и началото на 19-ти век във Франция е станало модерно да се подчертава: "Ние не сме повече аристократи, буржоа и селяни. Не сме и католици и протестанти. Ние сме французи".
А в България, в 21 век още се зоват "славяни"...

А романтизирането не ми е интересно. Повече се вглеждам в никак неромантичните кражби на историята ни и в полемиката на Паисий с близки и далечни "братушки" и попове...

razkazvachka написа:
Паисий показва, че не е далеч от тенденциите на времето и прави за България и българите онова, което прави, например, Харисън Ейнсуърт за англичаните - някъде стотина години по-късно


Паисий раздава шамари, разказвачке - на работещите по поръчка историчари /като днешните в БГ/ и на надутите монаси - гърчуля и сърби в Атон
За това пък - очаквайте, уважаеми зрители, във втората част...:):)

razkazvachka написа:
И днес, обаче, българите, учили повече езици, не ги използват да разпространят българската култура по света, както и нашето оригинално творчество, а за да превеждат и ни вменяват като върховни и неподражаеми ценности - чужди
текстове.


А-а-а едно българче веднъж изкочи по нЕква ТВ нейшънъл и заяви колко трудно му било да преведе на френски език Паисий, щото бил на много ниско ниво езикът му. Пък във френския нямало такива думи...
Тъпак - сигурно много повече му харесва: "Вратът ми стегнат във въже след час// ще разбере, че задник имах аз" /Франсоа Вийон/... Ама това е Френски Предренесанс - хе-е-е култура, бре-е-е-е

"Това е: кажи, баба, тенкю!"
:):):)
цитирай
9. saradiva - С обич
16.04.2010 23:01
divna8 написа:
Сарадива, ти си изворче, аязмо със светена вода - който си измие очите в твоите слова - ПРОГЛЕЖДА...
Да си жива и здрава! Чакам втора част с нетърпение :):):)
Прегръдки и усмивки от мен за спокойна нощ :):):)


Проглеждат само хората с открити очи, Дивничке мила!
Има такива, които са родени с капаци върху тях ...
Те са и без души, безродници...
За тях няма надежда...

Прегръщам те и ти се усмихвам от сърце - благословена да е душата ти!
цитирай
10. demograph - Това българче ще да е родом от МъГлишево
16.04.2010 23:04
"А-а-а едно българче веднъж изкочи по нЕква ТВ нейшънъл и заяви колко трудно му било да преведе на френски език Паисий, щото бил на много ниско ниво езикът му. Пък във френския нямало такива думи..."
Къде е тая втора част?!!...Хайде. Сърбят ме очилата за четене.
цитирай
11. saradiva - Стъпка по стъпка
16.04.2010 23:07
анонимен написа:
Обръщението "О, неразумний юроде" си има конкретен адресат - Евгений Вулгарис. Повече за това: http://www.ivanstamenov.com/?p=23

ГБ


Да, подготвила съм и това - четвърта част. Имам цитати от проучването на Асен Чилингиров.
Четвъртата част е посветена на юродите-родоотстъпници като Е.Булгарис. /Да си го наричаме с "В". Гърчулята да му мислят/

Мислиш ли, че ще пропусна нещо, написано от Ас Чилингиров, Г.Б.?!
цитирай
12. saradiva - Чакай де! Ииии, не траеш
16.04.2010 23:14
demograph написа:
Това българче ще да е родом от МъГлишево: "А-а-а едно българче веднъж изкочи по нЕква ТВ нейшънъл и заяви колко трудно му било да преведе на френски език Паисий, щото бил на много ниско ниво езикът му. Пък във френския нямало такива думи..."
Къде е тая втора част?!!...Хайде. Сърбят ме очилата за четене.


Те така ги надундрисват от малки, че да се намъглишат както трябва и да си изтърбушат всичкото подобие на душа, с което са родени.

Виж сега, Демографе, като пуснах Словозавърът /едноглавия/ сто човека ми писаха на ЛС, че било много дълго и не било добре да се пускат такива "чаршафи".
И аз не обичам такива цръквания на откъсчета и смешни съспенси, ама май онези с ЛС са прави...
Де да знам...

Ами почеши си очилата и у неделята вечерта ще им заситим нетърпението..
цитирай
13. tili - Няма да конентирам -
16.04.2010 23:20
добре започваш, давай и другите части! ;-)))
цитирай
14. анонимен - ДжоСтаротокуче
16.04.2010 23:29
Бре аз едва тромба закърпих на тва книжле.имахме една белокоса даскалица много свестна ама ние бяхме чешет до чешита. Литартурата ми вървеше ама точно за Паисий ме изпита другарката иа нища не казах. Май е трябвало да го причета това я дайте линк за книжката
цитирай
15. edinman - Здрасти!
16.04.2010 23:30
Имам усещането че нареждаш един пъзел,който много "мастодонти" искаха да е разбъркан и ненаредим.Буква по буква,дума по дума трябва да стигнем до корените и историята си докато не е късно!
"Българино,знай свой род и език"
Ами дайте да го научим най-сетне!
Поздрав и очаквам 2!
цитирай
16. saradiva - Добре. Сериозно го раздаваш тази вечер Руко Тилина
16.04.2010 23:33
tili написа:
добре започваш, давай и другите части! ;-)))


Лили, преди малко го написах и на Демографа: И аз не обичам такива цръквания на откъсчета и смешни съспенси, ама ... наистина "чаршафите" имат обратен ефект. В неделя надвечер - втората част ... А и имам малко работа по нея още...
цитирай
17. saradiva - Паисий не бива да се прнебрегва!
16.04.2010 23:37
анонимен написа:
Бре аз едва тромба закърпих на тва книжле.имахме една белокоса даскалица много свестна ама ние бяхме чешет до чешита. Литартурата ми вървеше ама точно за Паисий ме изпита другарката иа нища не казах. Май е трябвало да го причета това я дайте линк за книжката


И аз я бях само поразлиствала, Джо, обаче като се зарових в тази тема за "голямата лъжа - славяните" и ... открих и Паисий и "История"-та му...
Е, сигурно няма да видя всичко, ама що е време пред нас е, пък и други се надявам да пишат за тази Светиня и за този просвещенец...
цитирай
18. saradiva - Не е късно за Възраждане
16.04.2010 23:46
Не е късно за Възраждане
И то винаги започва с "О неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин?!"

edinman написа:
Имам усещането че нареждаш един пъзел,който много "мастодонти" искаха да е разбъркан и ненаредим.Буква по буква,дума по дума трябва да стигнем до корените и историята си докато не е късно!
"Българино,знай свой род и език"
Ами дайте да го научим най-сетне!
Поздрав и очаквам 2!


Здрасти, Митко!

Ами те "мастодонтите" се оказаха големи повтарящи Усти и преписващи химикалки, тътрузещи се скъсани грозни чехли, дебеловрати тунеядци...
Дали редя пъзел - не знам. Но се надявам да съм права в разсъжденията си. И по-важното да провокирам хора, които не са чели "книжицата" да го направят. И който намери друго или различно от намереното от мен - да пише! Не бива да забравяме и пренебрегваме Паисий. Вече веднъж беше герой в "Епопея на забравените".Сега - пак е там, сред засипания със забрава пантеон...
И не случайно, де...
цитирай
19. tili - Добре де, сериозна съм ;-)))
17.04.2010 00:03
Сега чета Чилингиров! Ти си пиши...
цитирай
20. saradiva - :)
17.04.2010 00:16
Ами и аз тъкмо го прочетох...
Не пиша - бродирам гоблен...

Майтапя се...
цитирай
21. анонимен - ...
17.04.2010 00:25
Аз съм чувал, че Историята е СЛАВНО БЪЛГАРСКА а не е славянобългарска.нищо чудно някой да го направил така да е заглавието
цитирай
22. saradiva - ,,,
17.04.2010 00:35
Има преписи и е възможно някой да е с такова заглавие...

Добре, ама като отпред пише "славно", пък вътре Паисий си пише за "славяни" - какво значение има тогава заглавието...

Не, според "Новият прочит" заглавието е "История Славянобългарска" и ..
това пере здрави шамари върху панславистите... Вече го намекнах в тази част...

Поздрави и ако намерите такова заглавие - пратете ми линк...
цитирай
23. анонимен - Иво
17.04.2010 00:44
Малей... И аз съм втрещен.Мислех че Паисий не го чете никой Най-малко очаквах да го видя тук. Чакам му шамарите към панславистите и към Глистите
цитирай
24. анонимен - Аз давам връзка към заглавна на един ...
17.04.2010 00:44
Аз давам връзка към заглавна на един от преписите, в който историята е "славнобългарска".

http://www.spiralata.net/kartinki/istoria.jpg

Но си напълно права, нека да е "славянобългарска" и в заглавието, така повече боли...
ГБ
цитирай
25. breeze - ЗДРАВЕЙ! Наближава 24-ти Май.
17.04.2010 10:07
Дали не е време за "намек", например като, "Аз не съм славянин - Българин съм"!
Докога?
цитирай
26. saradiva - За Иво
17.04.2010 10:50
анонимен написа:
Малей... И аз съм втрещен.Мислех че Паисий не го чете никой Най-малко очаквах да го видя тук. Чакам му шамарите към панславистите и към Глистите


И аз не очаквах, ама ...

Но
Да подчертая и за другите - това е "Нов прочит", няма а има анализи от рода на "Какво е искал да каже авторът с тез думи"
Такъв анализ се прави в училище от всеки ученик. Но за да е анализът верен, поставен върху обективна основа, произведението трябва да е ПРОЧЕТЕНО... и да се ЗНАЕ най-важното от онова, което се е случвало в съответното време и онова, кето би могло да е сред мотивациите това произведение да е факт...

Иначе досега четем само свободни съчинения...

А пък историците мълчат като риби -
наясно са, че Паисий и досега им удря шамари на тях и на техните господари...

Ха, стана и рима...
цитирай
27. saradiva - Здравей, ГБ!
17.04.2010 11:05
анонимен написа:
Аз давам връзка към заглавна на един от преписите, в който историята е "славнобългарска".

http://www.spiralata.net/kartinki/istoria.jpg

Но си напълно права, нека да е "славянобългарска" и в заглавието, така повече боли...
ГБ


Да, виждала съм тази страница по различни форуми, включително и в "Спиралата".
Мисля, че беше снимка на т. нар. "Еленски препис". На зцаглавната му страница има изписана буква "Н" Но не е САМО "Н" ! По времето на Паисий още са се ползвали уникалните за кирилицата графеми като например голяма носовка, ятовата гласна и ... малката носовка /ЕН/. Тя се е изписвала така - ѧ. Във времето на разколебаването на старите букви, 18 в./откогато е Еленският препис/, често преписвачите на книги са ги изписвали тъй както са си били в "оригиналната" кирилица, но не рядко и по начина, показан на тази снимка - малката носовка е изобразена като "Н" с изписано горе, между нея и предходната графема, малко "е". Такива примери има много, особено в преписите на български богослужебни книги, направени в Русия ...

цитирай
28. saradiva - Не са виновни хората, Андрей, прав си...
17.04.2010 11:14
andrei написа:
Благодаря за постинга, за верните заключения и разсъждения.По този начин даваш възможност много хора да видят с други очи и прочит Паисиевата история.Хората не са виновни,че им е представяна невярна информация от баняджиите.Това,което правиш е забележително и заслужава нашето уважение и адмирации.Очаквам с нетърпение продължението.Поздрав и да си здрава и все така упорита.


Новият прочит го направих преди близо година и половина, пак по повод на един многолог на тема "Голямата лъжа - "славяни". Но оттогава досега прочетох и научих още... Така че е нужно всичко да го преработя и тогава да го постна...
Обещала съм на преждекоментиращите, че до утре ще спретна втората част...

Благодаря ти, Андрей!
Да, хората не са виновни, че са ги заблуждавали.
Хората не са виновни, че Паисий досега им се поднасяше като някакъв рошав отшелник, затворен в мръсна килия и пишещ на прост език за прости хора...
Хората не са виновни
Ама си плащат данъците, за да има заплати и за тези дундурковци, които са затворили и продължават да държат в този миризлив калъп и Паисий, и "История"-та му, и всичко, свързано с миналото на българите и на България...

Затова сме запретнали ръкави...
И няма да спрем да им повтаряме на всеки от тях: "О неразумний юроде..."

Утре ще постна втората част, че трябва да я "пипна" малко
цитирай
29. saradiva - На 24 май т.нар. "славянски" народи трябва да благодарят на България
17.04.2010 11:24
breeze написа:
ЗДРАВЕЙ! Наближава 24-ти Май. Дали не е време за "намек", например като, "Аз не съм славянин - Българин съм"!
Докога?


Сякаш си усетил - ето какъв коментар написах вчера тук: http://tanyarisemova.blog.bg/novini/2010/04/15/uchenicheski-konkurs-za-ese.529220

Това е обява за конкурс за ученическо есе, посветено на "Деня на славянската писменост и култура - 24 май" /??!?!?!?!?!/

Моят коментар:
"24 май е Ден на БЪЛГАРСКАТА писменост и култура.

Хубаво е, че се мотивират децата да пишат на БЪЛГАРСКИ език за БЪЛГАРСКАТА култура, за БЪЛГАРСКАТА азбука и да знаят, че БЪЛГАРСКИЯТ книжовен език е бил официален в много държави, включително и в Русия. Руската средновековна книжнина всъщност е БЪЛГАРСКА средновековна книжнина, пренесена в Киевска Рус , заедно с Християнството, литургичните книги, поднесени от БЪЛГАРСКИ първосвещеници.

Средновековна България даде на половин Европа букви, книги и богослужение на разбираем език. Език, защитен от Константин-Кирил Философ в Рим, език, станал третият официален във и на цивилизована Европа...

Ето това е истината, казана с точните думи. Това трябва да знае всяко дете. А не някакви "относителни" определения, които да изместват усещането на детето за идентичност, корен, памет за род и Родина.

Извинете ме, Таня, просто много лъжи и манипулации се натрупаха в историята ни и най-много ми е болно, че те изпъстрят и учебниците на децата и на по-големите ученици. И ако можем да противодействаме, вероятно трябва да започнем именно с изхвърлянето на термините, на които се опират тези лъжи и манипулации."

Ти, Брезе, усети и друго - именно наближаването на 24 май ме накара да постна и "Новия прочит"...

Май тази година много хора ще честват
24 май - ДЕНЯТ НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА

и ще усетят как, вследствие на многовековно втълпяване, днес и президент, и премиер, та и до последния учител, ще повтаря, че празнуваме "славянски" празник.....
цитирай
30. анонимен - Сираче
17.04.2010 11:56
Когато не знаеш корена си, се чувстваш като сираче. Всеки може да му се радва и да го хвали със сияйна усмивка, но никой не може да види тъгата, стаена в душата му.
Да, ние се освобождаваме за пореден път.
И завинаги няма да бъдем сирачета...

breeze
цитирай
31. saradiva - За Брезе
17.04.2010 12:53
анонимен написа:
Когато не знаеш корена си, се чувстваш като сираче. Всеки може да му се радва и да го хвали със сияйна усмивка, но никой не може да види тъгата, стаена в душата му.
Да, ние се освобождаваме за пореден път.
И завинаги няма да бъдем сирачета...
breeze


Да, Брезе, много хубаво си го казал...

Но хора нечовеци, които са безродници, т.е. без корен и без усещане какво е това. Те са синтетика, роботи!
Главите им се пълнят с информации, но те могат само да ги повтарят. Не могат да мислят, да разсъждават... Каквото им е "напълнено" в програмите, това и ще възпроизведат.
Главите им се пълнят с информации, но вътре в тях остава празно - защото са бездушници. Те не произвеждат емоции, не знаят какво е...

В този смисъл коренът е корен не за човека изобщо, а за душата му.
И онези, които са без корен са и без душа...
За тях няма надежда
Те са просто синтетика
Служат на производителя си и като са ненужни ... ги изхвърлят.
На боклука..

А ние знаем корена си, не сме бездушници и никога няма да се чувстваме като сираци - защото имаме РОДина.


цитирай
32. анонимен - ДжоСтаротоКуче
17.04.2010 14:35
Жена ми помисли че сум умопобъркан като видя какво чета - История славянобългарска.после прочете поста ти и сега и тя чете Историята. Паисий е бил голям биткаджия ама кой да ти чете че да знае
цитирай
33. saradiva - Ами
17.04.2010 15:08
Кой готви у вас, Джо :):)

Шегувка...
----------

Такава е ситуацията с още много светини в Българската история и в историята на Българската литература. Но ... всичко е наместено според стари постулати. Част от тези постулати вече са архаизъм, но наестеното заради тях така си стои.
Нашите "мъдреци" - също.

Време е някой да ги смени тях.
После новите и мислещите да си свършат работата. Научната!
цитирай
34. mileidi46 - :))
17.04.2010 15:18
Mnogo me radva,4e si na mqstoto si...i 4e teji6!!
Naistina ne sum jivqla naprazno...kato vijdam,4e o6te ima ,,zrunza'',koito 6te oburnat istoriqta...
I kakva auditoriq samo...Ve4e po 4esto se gordeq ,4e sum bulgarka:)))
цитирай
35. saradiva - Аудиторията е супер. Затова тук е хубаво и се чувствам отлично!
17.04.2010 15:37
mileidi46 написа:
Много ме радва,че си на мястото си...и че тежиш!!
Наистина не съм живяла напразно...като виждам,че още има ,,зрънца",които ще обърнат историята...
И каква аудитория само...Вече по често се гордея ,че съм българка:)))


Ами те тези зрънца, мила Милейди, извън почвата не могат да дадат плодове. А почвата е генът, кръвта на българите, общността на българите; подкрепата на хората и добрите думи; и не на последно място държавната политика по посока възраждане на България - не само на историята ни, но и на достойнството ни като народ...

Засега обаче само генът, подкрепата на хората и добрите думи са налице. Не е малко, но това не дава реколта...

цитирай
36. анонимен - Иво
17.04.2010 16:45
Сарадива дай на госпожата един кирилизатор. Явно пише от чужбина......
цитирай
37. saradiva - За Милейди
17.04.2010 16:48
Да, забравих...

Ето, милейди - за теб и за всички, на които им е нужен БЪЛГАРИЗАТОР:

http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
цитирай
38. анонимен - Костова
17.04.2010 16:59
Здравей, Сарадива. По горе писа, че утре ще пускаш втората част от темата за „История славянобългарска". Моля те кажи ми по кое време, защото нямам цял свободен ден на компютъра.
цитирай
39. saradiva - :):)
17.04.2010 17:02
Е не знам още ..
Хм
Ами като имате време - сядайте и четете...
Не обичам да пиша по часовник и да гоня срокове...

Но ми е мило нетърпението ви...

Започвам да се кахъря, че не постнах всичко наведнъж, но ...
цитирай
40. raders - винаги
17.04.2010 17:24
Винаги съм се чудил защо в историята и литературата се обръща много малко, дори никакво внимание, на друг един български историк, който е написал доста нещо от българската история стотина години преди Паисий. Това е високо интелигентния български християнин, политик и философ Петър Богдан, живял през 17-ти век. Същият прекарва голяма част от живота си в Рим /Ватикана/, където освен преките си задължения като Божи служител, развива оживена творческа дейност. Назначен е от папата за архиепископ на София, а германския крал му дава титла граф. Написва книгите: " История на България", "История на Охрид - столица българска", "Хроника за моравската мисия", "Призренска епископия" и др. Творчеството му е високоерудирано, компетентно и съдържа ценна информация. Това, че е текстовете се написани на латински и, че самият той е католически свещеник, съвсем не означава, че трябва да бъде пренебрегнат. Той е един от вдъхновителите на Чипровското въстание. Достоен човек и истински българин - съвсем незаслужено забравен от неблагодарните потомци.



" Мен ме роди българската земя. И сега, макар и грохнал от старост, единствено мисълта за родината ме крепи като разпадащ се кораб след дълги странствувания по морета и океани..."


Петър Богдан Бакшев,
„История на България” (1667 г.)
)

цитирай
41. saradiva - !!!
17.04.2010 17:50
raders написа:
Винаги съм се чудил защо в историята и литературата се обръща много малко, дори никакво внимание, на друг един български историк, който е написал доста нещо от българската история стотина години преди Паисий. Това е високо интелигентния български християнин, политик и философ Петър Богдан, живял през 17-ти век...
...

Благодаря ти, Рейдърс!
Така е,
има да се чудим защо на забележителни българи не се обръща внимание от дундурковците в БАНята...

Много хора са забравени и дано са повече търсещите и мислещите люде, които да ги извадят от праха на забравата...

Ето, ти например, защо не драснеш нещо за Петър Богдан, направи го. Вместо да прелиташ над постингите и тук-там да пускаш по някой критичен коментар.
Намерил си пропуск - попълни го!

Поздрави!

цитирай
42. boristodorov56 - Поздрав!
17.04.2010 17:50
Поздрав!
цитирай
43. saradiva - Кратък, но ясен
17.04.2010 17:51
boristodorov56 написа:
Поздрав!


Благодаря, Борисе!
цитирай
44. raders - Винаги съм се чудил защо в историята ...
17.04.2010 18:37
saradiva написа:
raders написа:
Винаги съм се чудил защо в историята и литературата се обръща много малко, дори никакво внимание, на друг един български историк, който е написал доста нещо от българската история стотина години преди Паисий. Това е високо интелигентния български християнин, политик и философ Петър Богдан, живял през 17-ти век...
...

Благодаря ти, Рейдърс!
Така е,
има да се чудим защо на забележителни българи не се обръща внимание от дундурковците в БАНята...

Много хора са забравени и дано са повече търсещите и мислещите люде, които да ги извадят от праха на забравата...

Ето, ти например, защо не драснеш нещо за Петър Богдан, направи го. Вместо да прелиташ над постингите и тук-там да пускаш по някой критичен коментар.
Намерил си пропуск - попълни го!

Поздрави!




:) Ми аз пиша и други работи; не само прелитам. Заяждам се само там където глупостта преобладава и дебатирам където има нещо сериозно и като в твоя постинг
цитирай
45. saradiva - В очакване
17.04.2010 18:50
raders написа:

:) Ми аз пиша и други работи; не само прелитам. Заяждам се само там където глупостта преобладава и дебатирам където има нещо сериозно и като в твоя постинг


Благодаря, Рейдърс!
Очаквам постинга ти за Петър Богдан с голям интерес и няма да скрия, че при първа възможност ще попрехвърля бумагите и аз :):):)
Заинтригува ме много.

Поздрави.

цитирай
46. voinov50 - Браво! :)))))))))))))
17.04.2010 19:19
Поздрави!
цитирай
47. eien - 6 + !!!!!!!
17.04.2010 19:39
Отличничката в моята класация!
Поздравления!
цитирай
48. saradiva - Тук изтрих един коментар на блогър/ка Маравела
17.04.2010 21:06
Това всъщност не беше коментар беше оплюване на Паисий и неговия труд. Обидите към мен са без значение... Беше добавил/а линк към истинска гавра и с монаха, и с "История"-та му, и с българите, и с България. При това го беше направил/а с поклон и "сериозно". Уточнявам това, за да не се учудва никой на последвалите реакции срещу безродника/безродничката.
-----------------------------------------------------------------------------
Маравелче, ти спешъл фор дъйз простотия ли си регистрира блог. Гледам пет минути след регистрацията ти и хоп - гадост в коментарите...

Ама - това си си избрал/а - дребнодушието и безродието.
Слушай сега - нито ти, нито пък "авторът" на тая глупост в линка /подозирам, че си ти/ не сте чели /не си чела/ нито Паисий, нито пък и една книжка в дребния си животец...
Не претендирам, че съм ерудит, но ти явно претендираш да си начело на класацията за най-голяма злоба и гаднярщина. Е - там си! Печелиш!
Това е, което имах да ти кажа.
Сега ще предоставя на гостите си в блога откъс от тъпотията, която ми/ни предложи, а по-късно ще изтрия и твоя коментар, и откъса. Защото това е родолюбив блог и гаврите с националните ни светини се изтриват.
----------------------------------------------------------------------------

Откъсът по-късно бе изтрит.
цитирай
49. saradiva - !!!
17.04.2010 21:09
voinov50 написа:
Поздрави!


Благодаря ти, Войнов!
Поздрави и за теб!
цитирай
50. saradiva - Отличничката в моята класация!...
17.04.2010 21:11
eien написа:
Отличничката в моята класация!
Поздравления!


Здравей, Ейен!
Пожелавам ти красиви дни в Япония, докато са нашите нощи в България...

Поздрави на всички българи там, които познаваш!
цитирай
51. анонимен - Иво - за maravella
17.04.2010 21:19
Мараба манивела.
Не разбрах на кого и защо се кланяш?
Твоето сериозно звучи като пръдня, с която се мъчиш да угасиш огъня.
цитирай
52. анонимен - Илияна Векилска
17.04.2010 21:30
Здравей, Сарадива!
Поздравявам те с това начинание - време беше някой да разлисти книжицата на Паисий и да я представи в контекста на времето, през което е писана и в истинската й значимост за нашата история.

Продължавай в същия дух и със същата непоклатимост!
цитирай
53. анонимен - Илияна Векилска - към maravella
17.04.2010 21:40
Един ред не си написал в своя блог, но побърза да плюеш...
Една запетая имаше да сложиш и не можа да и уцелиш мястото
Какво поиска да сториш - гавра ли?!
Не ти се получи.

Първо помислих, че си жена и си казах, че не мога да си представя това, което си направил, да е дело на жена. Тя, родителницата на живота, е изконна пазителка на вечните ценности...

Видях, че си си поставил мъжко име.
Но и то не е за теб.
Мъжът е пазител на рода и като такъв не може да бъде и родоотстъпник...

Ти си едно Голямо Нищо и такова ще си останеш, каквото и да сториш.

цитирай
54. demograph - Здравей raders - Объркваш ме.
17.04.2010 23:18
raders написа:Винаги съм се чудил защо в историята и литературата се обръща много малко, дори никакво внимание, на друг един български историк, който е написал доста нещо от българската история стотина години преди Паисий. Това е високо интелигентния български християнин,
.........................................................................................................................
Ти двуличник ли си или раздвоен?
Как може хем да напишеш токова родолюбиво нещо за Петър Богдан, хем да се сродиш с безродници като Сн С и МъгЛишев?...Искам да съм на ясно.
.......................................................................................................................
сарадива - привет. Да видим сега, какво стои зад "марабела"
цитирай
55. saradiva - Радвам се да те "видя", демографе!
17.04.2010 23:44
demograph написа:
raders написа:Винаги съм се чудил защо в историята и литературата се обръща много малко, дори никакво внимание, на друг един български историк, който е написал доста нещо от българската история стотина години преди Паисий. Това е високо интелигентния български християнин,
.........................................................................................................................
Ти двуличник ли си или раздвоен?
Как може хем да напишеш токова родолюбиво нещо за Петър Богдан, хем да се сродиш с безродници като Сн С и МъгЛишев?...Искам да съм на ясно.
.......................................................................................................................
сарадива - привет. Да видим сега, какво стои зад "марабела"


В Блог-пространството е важно единствено словото. Няма значение кой, важното е какво е написал. Това за Петър Богдан ми хареса и на мен, Демографе и смятам да се поровя.
Надявам се и Рейдърс скоро да поднесе нещо повече за този просвещенец и да го извади от забравата на съвремените българи...

----------
Пък с Марабела хич не ти трябва да си губиш времето. Тя/той отлично илюстрира, че е прояден/а от злоба случайник без значение...

цитирай
56. veninski - Поздравляния, приятелко!!!
18.04.2010 07:38
Поздравления, приятелко!!!
цитирай
57. saradiva - Здравей!
18.04.2010 09:26
veninski написа:
Поздравления, приятелко!!!


Поздрави на майка Родопа приятелю Венински!
Вярвам, че Паисий е едно от чедата й.
цитирай
58. saradiva - Това е коментарна секция, а не форум или чат!!!
18.04.2010 12:10
Отново се наложи да изтрия три "коментара" - те не бяха свързани с постинга ми, а бяха размяна на реплики между анонимен и една от уважаваните от мен дами, прибавили коментар по темата.
Моля, анонимният да има предвид, че техническите забележки в този блог, все пак са моя работа. Обръщам се към него с молба да спазва добрия тон към другите ми гости тук. Това е задължително за всички. Опцията "изтрий" използвам рядко, но категорично винаги, щом някой възприеме коментарната секция като форум или чат, в който може да пише не по темата, а каквото му скимне.
цитирай
59. saradiva - Не бива така!
18.04.2010 13:50
анонимен написа:
... Как хем уж се бориш срещу антибългаризма, хем толерираш писаници на маймуница?


Виж сега, борецо, как аз се противопоставям на антибългарските лъжи и стъкмистики в историята ни, си е моя работа. За това няма устав и закони. Най-малко пък някой анонимен ще приема да ме съветва за това. Правя го както искам, както мога и доколкото мога. Направи си блог, тури си ник и си въведи правила... прави каквото си искаш... Но тук, в моя блог правилата са моя работа.

Колкото до маймуницата, ако я толерирах, щях да цитирам текста на дамата както е написан. А е видно, че съм го нормализирала чрез кирилизатор и тогава използвала в отговора си. Намерила съм вариант по много по-възпитан и МОЙ си начин да подскажа отношението си към латинизирането на българската писмена реч. Така съм решила, така съм го сторила.
Ти не се явявай дежурен коректор, защото не си.

Ако те трови нещо тук, просто не идвай. Лесно е.

А дамата каня отново да коментира колкото и както си желае и ако не я затруднява особено, да използва предоставения от мен кирилизатор.

цитирай
60. анонимен - без заглавие
21.04.2010 14:07
Здравей,
Случайно попаднах да блога ти от блога на Детева, история . . . и ето ме тук. Моето поздравления за блога. Твой пост от най-горе:
" Няколко блогъри вече ми писаха в коментари и в ЛС: „Казваш, че не е правилно да се нарича Историята ни „славянобългарска”. Но защо тогава Паисий Хилендарски озаглавява своята „книжица” именно така?!”

Паисий обаче НЕ озаглавява своята история така, а "славноболгарская". Нерде "славяно", нерде "славно"?! :). Не е ли редно от там да се започне?
цитирай
61. saradiva - Ами за трети път:
21.04.2010 23:54
анонимен написа:
Здравей,
Случайно попаднах да блога ти от блога на Детева, история . . . и ето ме тук. Моето поздравления за блога. Твой пост от най-горе:
" Няколко блогъри вече ми писаха в коментари и в ЛС: „Казваш, че не е правилно да се нарича Историята ни „славянобългарска”. Но защо тогава Паисий Хилендарски озаглавява своята „книжица” именно така?!”

Паисий обаче НЕ озаглавява своята история така, а "славноболгарская". Нерде "славяно", нерде "славно"?! :). Не е ли редно от там да се започне?


Здравей!

Дай първо да видим, че Писий НЕ озаглавява "История"-та си така. Но трябва да е титулна страница на оригинала. При това - подобна констатация с такава увереност може да се направи едва след много вещо проучване от СПЕЦИАЛИСТИ, а не стъкмисти. Ние само можем да се ВЗИРАМЕ, което би довело най-много до някакво съмнение...
...
Не си чел коментарите към постингите ми - този и следващия /не че е задължително/. Сред тях има отбелязано това, върху което обръщаш внимание и ти. Даден беше и линк. Отговорих разбира се и ето как:

22. Има преписи и е възможно някой да е с такова заглавие...

Добре, ама като отпред пише "славно", пък вътре Паисий си пише за "славяни" - какво значение има тогава заглавието...

Не, според "Новият прочит" заглавието е "История Славянобългарска" и ..
това пере здрави шамари върху панславистите... Вече го намекнах в тази част...

Поздрави и ако намерите такова заглавие - пратете ми линк...

28. анонимен написа:
Аз давам връзка към заглавна на един от преписите, в който историята е "славнобългарска".

http://www.spiralata.net/kartinki/istoria.jpg

Но си напълно права, нека да е "славянобългарска" и в заглавието, така повече боли...
ГБ
----------------
Отговорът ми:
Да, виждала съм тази страница по различни форуми, включително и в "Спиралата".
Мисля, че беше снимка на т. нар. "Еленски препис". На заглавната му страница има изписана буква "Н" Но не е САМО "Н" ! По времето на Паисий още са се ползвали уникалните за кирилицата графеми като например голяма носовка, ятовата гласна и ... малката носовка /ЕН/. Тя се е изписвала така - ѧ. Във времето на разколебаването на старите букви, 18 в./откогато е Еленският препис/, често преписвачите на книги са ги изписвали тъй както са си били в "оригиналната" кирилица, но не рядко и по начина, показан на тази снимка - малката носовка е изобразена като "Н" с изписано горе, между нея и предходната графема, малко "е". Такива примери има много, особено в преписите на български богослужебни книги, направени в Русия ...
цитирай
62. анонимен - Ето ти малко буквички, копирай ги (с ...
22.04.2010 14:48
Ето ти малко буквички, копирай ги (с десния бутон на мишката)да си ги имаш за ползване:
ν -ижица, ï , ӳ, ѣ, ѥ, ѩ, ѡ, ѯ, ѭ, ѧ ѫ
и малко гръцки
ς ε ρ τ υ θ ι ο π λ κ ξ η γ φ δ σ α ζ χ ψ ω β ν μ

"Добре, ама като отпред пише "славно", пък вътре Паисий си пише за "славяни" - какво значение има тогава заглавието."
--- И "вътре" Паисий не пише за "славяни", като и "отвън".

:)
цитирай
63. анонимен - Оле какво стана, не предполагах, че ...
22.04.2010 14:50
Оле какво стана, не предполагах, че блога няма да е снабден с Unicode.
цитирай
64. saradiva - Хехе
22.04.2010 20:47
анонимен написа:
Ето ти малко буквички, копирай ги (с десния бутон на мишката)да си ги имаш за ползване:


Виж сега, приятел - нещо си се объркал. Влизай някъде другаде да се правиш на мъж и на знаещ.
Тук, поне в този блог, се хваща вяра само, ако подкрепиш твърденията, особено пък поднесени сякаш от деус екс машина, с визия, с преки или непреки доказателство.
Айде сега, като си толкоз голям умник и си тъй вездесъщ и всезнаеш, преди да ми лепваш /некадърно/ буквички, да вземеш да напишеш едно постингче или статийка - да те прочетем и да разберем колко ти е капацитетът.

анонимен написа:

--- И "вътре" Паисий не пише за "славяни", като и "отвън".:)


Дай да видя, че е точно така! Иначе ще те сложа в групата на старчочетата, дето само размахват ... саби и се правят на ... учени.

П.П. Тук могат да се дават така наречените "линкове" - копираш с левия бутон на мишката, маркираш, после - опция "Копирай", после влизаш пак тук и добавяш с опция "Постави". Ако нямаш българска версия опциите са с думичките "copy" и "paste".
Ето ти сега линк към кратък курс за компютърна грамотност:
http://www.webmasternow.com/copyandpaste.html

цитирай
65. анонимен - Ответ
23.04.2010 04:01
"...Дай да видя, че е точно така! Иначе ще те сложа в групата на старчочетата, дето само размахват ... саби и се правят на ... учени..."

.... Как искаш да "видиш" нещо чедо, което го няма ? Аз казвам няма го, ти казваш, "дай да видя" - нещо не е в ред, не усещаш ли ?. В единият изпис имаме "славно..", в другият, "славэно...". Това "славэ", е от славни (Слави, Слава -им.) а не от славЯни. И ако ще ме слагаш в група, виж там някоя група с по-запазени. . . и бабички да има може, от по-голямо градо, че са по-печени.

Старческия ми мозък не може да схване и това: " Не, според "Новият прочит" заглавието е "История Славянобългарска" и ..
това пере здрави шамари върху панславистите" от т.22.

Как нещо може да "пере шамари" върху панславистите, след като Точно според панславистите името е "славянобългарска". Това не е шамар, това и нежно милване, чедо.

Можеш ли да обясниш на побелялата ми глава тези езикови чудесии, чедо ?

Поздравления от старческия дом.
цитирай
66. saradiva - Цензура
23.04.2010 10:59
Наложи се да ти поорежа текста от изрази, които нямат връзка с постинга... и подчертават обидно отношение.

анонимен написа:
Ето тук пише чедо за "славЕните" народи и славения български народ. Рекох да ти помогна да не се мъчиш: http://www.kroraina.com/NI/ на стр.625 от фототипното издание на проф. Йордан Иванов "Български старини из Македония".
И още: "..Кой е човекът, към когото Паисий се обръща в прословутия си изблик „О неразумний юроде…”?..." от дебелите букви. Не казва това Паисий чедо, друго казва.
Хайде до чуване, че трябва да си пия хапчетат, сиропите и прахчетата.

цитирай
67. saradiva - Ответ на ответа
23.04.2010 11:06
анонимен написа:
" Как искаш да "видиш" нещо чедо, което го няма ?

Ами ти,друже, как ми даваш аргумент чрез нещо, дето го няма?!?!?!?!?!
Как така хем го няма, хем пък ти го виждаш?!

анонимен написа:
Аз казвам няма го, ти казваш, "дай да видя" - нещо не е в ред, не усещаш ли ?

Ами ти бързо забравяш, сладур! Да ти припомня как беше: ти каза: „Това нещо е така!”, аз ти казах:”Дай да го видя, че е така”, пък ти ми отвърна: " Как искаш да "видиш" нещо чедо, което го няма?”…
Това не е наред, сега усети ли се?

анонимен написа:
В единият изпис имаме "славно..", в другият, "славэно..."

Кой е този „един изпис” и кой е „другият”? „История”-та има много преписи. Еленският препис например най-често е даван за аргумент към твърдението, че заглавието на книжицата е „История СЛАВНОбългарска.” И признавам си бих била наистина много доволна, ако се окаже, че наистина е така. Тогава от „Нов прочит” ще отпадне абзацът, отнасящ се до заглавието…

анонимен написа:
Това "славэ", е от славни (Слави, Слава -им.) а не от славЯни.

Ами те и руските люди- учони и техните прислужници по света тъй ги нареждат нещата. Че и готов цитат си имат – хем от изворче:
„Отцам нашим и матерям - слава! Так как они учили нас чтить богов наших и водили за руку стезей правой. Так мы шли и не были нахлебниками, а были русскими - славянами, которые богам славу поют и потому - суть славяне” /Велесова книга/.
Така че и „слава” да им поднесеш, те все до „славяните” ще докарат раздумката.

анонимен написа:
И ако ще ме слагаш в група, виж там някоя група с по-запазени. . . и бабички да има може, от по-голямо градо, че са по-печени.

Ти явно си нов тук. В Блог БГ, както и в повечето форуми, има едни старчочета от БАН, както и бивши преподаватели, които дават денонощни дежурства /редуват се/ и следят зорко да не би някой да вземе в постингите и коментарите да разконспирира конспирацията с дошляшките измислици за произхода на българите, както и подпорните лъжи за мошеничествата на златаристите… Тези старчочета се появяват като привидения под различни никове на иначе „зелени” в науката блогари или форумци и се мъчат да раздават шамари с остарелите си и отдавна опровергани аргументи… Така, вместо да се докажат че са много учени, те започват да звучат смешно, развеселяват ни. От там дойде и псевдонимът им „Веселите старчета” /т.е. развеселяват ни, както онези сладури в едноименния филм/. По-краткият вариант е „старчочета”, „вахтаджии”, „нарядни”, „БАНяджии” и т.н.
Подчертавам обаче – „старчоче” в Блог.БГ НЕ Е определение, което подчертава възраст! То е индикатор за „знания”, получени от учебници с изтекъл срок на годност… Затова и тези, „зелените” прислужничета, също наричаме „старчочета”...
Вече разбираш за какво иде реч, нали?
Разбираш, надявам се и друго - „слагането” на коментатор в групата на старчочетата не зависи от решението на някого, а зависи от това какви ги е натворил в коментарите си…
Пък ако зажалиш някой ден за градски баби, ще те запозная с една такава засукана, хем от Берлина-града голяма. Българка, образована, с бели коси и със сини очи. ЦЕл ден се пличка у Бад Саров и е като майска роза през септември….
Ще те уредим, нЕма страшно, не се коси…

анонимен написа:
Старческия ми мозък не може да схване и това: " Не, според "Новият прочит" заглавието е "История Славянобългарска" и … това пере здрави шамари върху панславистите" от т.22. Как нещо може да "пере шамари" върху панславистите, след като Точно според панславистите името е "славянобългарска".

Ами, приятел, прочети втората част и ще го проумееш… В края й е абзацът, в който обяснявам това. Даже е и с различен курсив: „Защо Паисий озаглавява книжицата си не „История на България”, а „История СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА”?
Наврял си се тук и не мърдаш. Критика заради самата критика е крайно егоцентрично не усещаш ли?! И в крайна сметка – не те разбирам какво собствено целиш?! Да допълниш нещо към написаното? Едва ли – тонът ти не би бил такъв.
Не знам… по-точно не мога да си обясня какво точно искаш да постигнеш?! Не можеш ли да дискутираш с уважение към автора и в случая стопанина на този блог?! Идваш тук, криеш се зад „анонимен”, ръсваш нещо, сякаш си „Деус екс машина” и очакваш, че аз ще се държа като герой от класицизма и ще ти козирувам… Е, няма да стане така. Промени си отношението, друже, защото хич не ми се кара с някого, с когото гледам в една посока. Това си е чиста проба атака в тила. Пък предателите са по-омразни от противниците. Всички до един, без изключения….

анонимен написа:
Това не е шамар, това и нежно милване, чедо.

Явно, че ти твърде малко си общувал у животеца си с лоши и коварни люде. Не си разбрал, че най-боли шамарът, поднесен неочаквано – както те милва една ръка, изведнъж да ти изсуче един хем тъй звънък, че да ти отеква в душата, докато си жив…
Но това не е свързано с книжицата на Паисий… Прочети си посочения абзац. Няма да ти е излишно…

анонимен написа:
Можеш ли да обясниш на побелялата ми глава тези езикови чудесии, чедо ?

Ами опитах се, приятел. Ако ти е побелялО у главата от самовлюбеност, едва ли ще ме разбереш. Едва ли даже ще прочетеш какво съм ти написала. Но вече те предупредих – нито съм открила блога си, нито пък имам време да пълня нечий изпосталял Его-коефициент.
Или сменяш тона, или те делейтвам! Достатъчно време отделям за глупостите на опонентите… Или както е речено: „Господи пази ме от приятели, от враговете си и сама мога”…

анонимен написа:
Поздравления от старческия дом.

В един от домовете за възрастни хора на първи март занесох мартенички. От тези, най-обикновените, дето се връзват на китката. 58-те възрастни хорица толкова много се зарадваха на иначе малкия ми подарък, че стискаха просълзени ръцете ми и ми викаха с любов „Чедо, благодаря ти!”. Когато ги посетих ден преди Възкресение Христово, всичките до един си пазеха усуканите кончета – държаха ги в малките си стаички на видно място – все около снимките на децата и внуците си…
Така че не ме наричай „чедо” – това е стара българска дума, която се произнася САМО с много любов! Като „майко”, „татко”, „баба” и „дядо”…

цитирай
68. solinvictus - ". . . Можеш ли да обясниш на ...
23.04.2010 12:18
анонимен написа:
"...Можеш ли да обясниш на побелялата ми глава тези езикови чудесии, чедо ?

Езиковите чудесии и русняците трудно ги обясняват!

Интересно е да се сравни хронологията на Паисий с историята написана от руските възпитаници Дринов,златарски и т.н. и някой чех тоже!

прочитайки историята на нас ни е необходим поне доцент ,за да се припознаем за тюрко-алтайско-монголски варвари!
а той си е ползвал някои документи, които са в Петера ,сигурно!
цитирай
69. анонимен - "От целия славянски род на...
23.04.2010 12:21
"От целия славянски род най-славни са били българите...."

"БЪЛГАРКА СЪМ, НЕ СЪМ СЛАВЯНКА!"
цитирай
70. анонимен - Иво
23.04.2010 12:35
Ми и аз не съм славянин бе анонимен кратун..... а тъй де катун. Още ли не можеш да вденеш, че туй животно "славянин" е измислено от хърватски поп през 16 век?

цитирай
71. saradiva - Към ответа на ответа
23.04.2010 12:45
анонимен написа:
Ето тук пише чедо за "славЕните" народи и славения български народ. Рекох да ти помогна да не се мъчиш: http://www.kroraina.com/NI/ на стр.625 от фототипното издание на проф. Йордан Иванов "Български старини из Македония".

Виж сега, само най-големият тъпак може да си мисли, че всичко знае и казаното от него е крайната спирка на Търсенето – проучване, изследване и т.н.
Няколко пъти вече в отговори на коментари, далеч по-коректни и по-корективни от твоите, подчертавам, че това е мой нов прочит. Т.е. когато съм прочела тново, с нв поглед „История”-та съм видяла и отбелязала ТОВА. Друг ще види друго, трети – трето… И стремежът на всички до един ще е да се предизвика НОВ интерес към това съкровище, оставено от Паисий. А кое от написаното има основание и кое не, ще стане ясно, ако екип от учени /ама наистина учени/ с всички средства на модерната наука, разгледа, проучи всеки ред от „История”-та и разбира трябва да започне от заглавието. Подобно проучване задължително трябва да отчете и кое твърдение от кой източник на сведения за Паисий е….
Но това скоро едва ли ще стане… И никога няма а стане, докато повтаряме „знаменитите” стъкмистики от учебниците по литература, в които Паисий е докаран до борец срещу феодалния гнет /проф. Хр.Хр./…
Моите уважения към проф. Й.Иванов – вероятно без него „История”-та на паисий щеше да има съдбата на хиляди други български светини сред писмените паметници – т.е. щеше да послужи за подпалки в някоя манастирска килия…

Благодаря ти за линка, но … „славэно” не мога да приема, че се превежда като „славна” или като сегашно деятелно причастие „славеща”.
Хайде, дадох ти тон на вежливост. Да те видим можеш ли да бъдеш добронамерен…
П.П. Ако се имаш със стопаните на Крорайна, я ги попитай, моля те, кога ще качат втория том на Снегаров за Охридската архиепископия, че ми омръзна да ги чакам…
А и цялата История на Клайнер…

анонимен написа:
"..Кой е човекът, към когото Паисий се обръща в прословутия си изблик „О неразумний юроде…”?..." от дебелите букви. Не казва това Паисий чедо, друго казва.

Ти уж се правиш на старец, пък бързаш като младенец…
Чакай де, всичко с времето си – ще дойде ред и на Юрода…
Пък ако не траеш – откривай си блог и пиши… Ама нямаш …. гръб май за такава работа. Така, с анонимен коментар, за всекиго е лесно…
анонимен написа:
Хайде до чуване

Не сме те чули още, даже и не сме те чели. Просто изсипа пет изречения в коментарите със самочувствие, за което не си показал и наченки на покритие.

цитирай
72. saradiva - Малко си го надценил, приятелю
23.04.2010 12:57
solinvictus написа:
анонимен написа:
"...Можеш ли да обясниш на побелялата ми глава тези езикови чудесии, чедо ?

Езиковите чудесии и русняците трудно ги обясняват!

Интересно е да се сравни хронологията на Паисий с историята написана от руските възпитаници Дринов,златарски и т.н. и някой чех тоже!

прочитайки историята на нас ни е необходим поне доцент ,за да се припознаем за тюрко-алтайско-монголски варвари!
а той си е ползвал някои документи, които са в Петера ,сигурно!


О, приятелю Инвиктус, този другар /анонимният/ няма такъв капацитет, за да те разбере... Ясно ми е колко му е завряла и окашена главата.
--------------
Инвиктус, поздравления за последния ти пост - мно-о-го е точен...
цитирай
73. saradiva - Айде пак енигми от начинаещ
23.04.2010 12:59
анонимен написа:
"От целия славянски род най-славни са били българите...."

"БЪЛГАРКА СЪМ, НЕ СЪМ СЛАВЯНКА!"


Ти ли си или друг анонимник се мъчи нещо да ми каже и пак като тебе до никъде не стига...

Хайде бе, душа, формулирай теза! Пробваш, пробваш и ... един ден ти се получава... Без пробване нЕкои неща не стават - знаеш нали?
цитирай
74. saradiva - Речено е ... от дяда ви Ставря
23.04.2010 13:01
анонимен написа:
Ми и аз не съм славянин бе анонимен кратун..... а тъй де катун. Още ли не можеш да вденеш, че туй животно "славянин" е измислено от хърватски поп през 16 век?



Ивчо, аз лично дотук не разбрах какво иска да каже другарят Анонимник. Пише нещо, дава буквички, линкове, цитати и ... нищо...
Както вика дядо Ставри - тоа ни върши работа, ни слазя :):):):):)

цитирай
75. анонимен - „ЧЕТЕТЕ И ЗНАЙТЕ, ЗА ДА НЕ БИВАТЕ ...
23.04.2010 17:54
„ЧЕТЕТЕ И ЗНАЙТЕ, ЗА ДА НЕ БИВАТЕ ПОДИГРАВАНИ…”
цитирай
76. saradiva - Анонимника - Цензурирано
23.04.2010 22:24
Ммдааа, налага се да пусна бариерата.

Слушай сега, Анонимник, няма да ти разреша да се правиш на господар и да ми диктуваш правилата в моя блог. Тези фасони ги фасонирай някъде другаде. Сменям си и снимката на аватара, за да разбереш, че съм наострила стрелите и се готвя за война...

Майтапя се, не се връзвай...:):)

Но съвсем насериозно те
предупреждавам, че няма и да си играя да те цензурирам повече, т.е. да привеждам в по-допустим вид коментара ти. Отношението ти е просташко - към мен и към моите приятели, и няма да го търпя.
Две трети от думите ти бяха изрязяване на злоба. Така не може - това не е спор, даже и словесна битка не е. Ти нещо си сбъркан, анонимнико и наистина имаш нужда от лекарска помощ

Но все пак - ето какво допускам, макар че хич не ми се иска повече да ти стъпва словото тук...

анонимен написа:

... Веднъж казваш "Моите уважения към проф. Й.Иванов", втори път "... ясно колко му е завряла и окашена главата". Ами нали... ти давам пътечка към проф. Й.Иванов…
Ами то хрисовулите на Василий ІІ, истинския застъпник за тази архиепископия под път и над път и то издадени от същият този Снегаров... Айде да спирам, че се запъхтях. Отивам да пийна чай от тинтява
... що не ми обясниш като на по прост и неук човек, що ще рече БЪЛГАРКА СЪМ, НЕ СЪМ СЛАВЯНКА!". Откъде разбра, че си българка…
А за "История славеноболгарская" изглежда не ти стигна време. Е, те там вътре имаше написано два пъти, славени, щеше да е добре да надзърнеш, но нищо имаш време, ще се обадя на приятелите от Крорайна (които още не са умрели от старост) да побързат с тома на Снегаров. И аз на мартеничка се надявам ! Хайде ...има още място за точка.

цитирай
77. анонимен - Иво
23.04.2010 23:23
Абе кво му цепиш басма на тоя малоумник. Режи му зелката от дъното и това е.
Ега ти му и миризливо кюфте.
Ама от тъпунгер какво може да очакваш? Като рече да си отвори устата и само воня на пръдня се разнася наоколо.

Хич не се занимавай повече с такива долни помияри.
цитирай
78. saradiva - Айде и от мен - последно
23.04.2010 23:26
анонимен написа:

... Веднъж казваш "Моите уважения към проф. Й.Иванов", втори път "...ясно колко му е завряла и окашена главата".


Че какво чудно има – изказвам уваженията си към професора и се аргументирам защо, подчертавам и уважението си към труда на стопаните на Крорайна, защото не са свършили малко работа...
Но си представям какво се случва в главата на лабилен човек като теб, който влАзя и започва да чете наред Златарски, Петър Добрев, Петър Мутафчиев, всеобщия ни "любимец" Христо Христов и пр.… Представям си, защото виждам резултата в думите и поведението ти. Една теза не можеш да формулираш, един аргумент не можеш да оформиш, само линкове, буквички, просташки закачки и комплексарски изпълнения… И накрая искаш да ме разбереш?! Е не се опитвай – няма да можеш…

анонимен написа:

Ами нали точно в този сайт ти давам пътечка към проф. Й.Иванов…


Жестът ти не се брои - заобиколен е от злоба и простащина. Ако искаше да ми дадеш интересен източник – да го беше направил по друг начин. Ако искаше да оспориш моя теза – оспори я и цитирай. Това е поведение на опонент.
А твоето е просташко избиване на комплекси.

анонимен написа:

Ами то хрисовулите на Василий ІІ, истинския застъпник за тази архиепископия под път и над път и то издадени от същият този Снегаров...


И какво от това?! Искаш да покажеш , че си чел хрисовулите и че си вдянал що фанариотите презират Василий II ?! Е добре де – вярваме ти, не се мори да се перчиш…

анонимен написа:

... що не ми обясниш като на по прост и неук човек,


Дотук е ясно само, че си простак. Не си показал капацитет – дори и на неук.


анонимен написа:

що ще рече БЪЛГАРКА СЪМ, НЕ СЪМ СЛАВЯНКА!".


Ти май наистина си прост…

анонимен написа:

Откъде разбра, че си българка…


А и си неук.
Прав си.

анонимен написа:

А за "История славеноболгарская" изглежда не ти стигна време.


Що – ти бързаш ли?! Аз – не. Когато – тогава и колкото - толкова…
Това е моят блог. Не съм на изпит.
Ти му мисли, че май надник заработваш и дотук си на минус…

анонимен написа:

Е, те там вътре имаше написано два пъти, славени,


У-уу, ама то било претъпкано с доказателства бе – цели два пъти?!?!?!
А аз пък бях изразила позиция – кво се правиш на гръмнат за нея? Повтарям ти я:
„славэно” не се превежда като „славна” или пък като сегашно деятелно причастие „славеща”. Ти кажи как го превеждаш или цитирай Й. Иванов. Хайде – нали бързаш…

анонимен написа:

И аз на мартеничка се надявам !


Нито една ли не ти подариха за 1 март? Не се учудвам – едва ли имаш приятели…


П.П.
Ето, виждаш ли – какъвто тон зададе – в такъв ти отговарям. Не ми беше приятно, защото е непривично за мен да сипя макар и заслужени обиди дори и към наглеци като тебе. Но в предния си отговор те призовах към вежливост, а ти подсили простащината в отношението си.
Не идвай повече тук – не си желан гост…
Смятам, че разбра…

цитирай
79. анонимен - Иво
24.04.2010 00:07
Ти много културно му отговаряш на таз пълзяща измет, Сарадива.
Такъв кух череп разбира само от къч между рогите.

Като ти се прави на голям отворко защо не отговори на нито един от твоите аргументи?
Ще ти кажа. Защото е завършен плюнкаджия.

На всичкото отгоре тръгнал да се прави на пич пред нас, а забравил да си изкара манивелата от задника.
Абсолютен помияр.


цитирай
80. saradiva - Смяна на знамето /и снимката/
24.04.2010 00:09
анонимен написа:
Абе кво му цепиш басма на тоя малоумник. Режи му зелката от дъното и това е.
Ама от тъпунгер какво може да очакваш?
Хич не се занимавай повече с такива долни помияри.


Е, аз нали съм домакиня и трябва да проверя дали някой е ядосан или си е самороден простак - 24 каратов. Оказа се второто.

Ти пък, Ивчо, не му се връзвай толкоз на тоя. Поредно пакетче семки в антракта между постингите. Позабавлявах се да му режа коментара и да му отговоря както заслужава...

Но за всеки случай вече смених снимката - хващам се здраво за стрелите, защото при простаците словото не върви. Явно такива са на ход...

Компромиси вече няма да има.
Бях усмихната като дойдох - намерих приятели. И съм много щастлива.
Сега обаче взеха да изпълзяват разни мутанти и трябва да повоювам малко - за разнообразие...

Каруселът става все по-пъстър...
Веселба без край!
цитирай
81. анонимен - Иво
24.04.2010 00:38
Аааа едва ли е самороден 24 каратов простак. Такива като него доста ги шлифоват преди да ги пуснат по форумите.
Ето накратко целия процес: Такива първо ги поочукват, докато им падне патината, а после ги завъртат на шмиргела докато свят им се завърти. Центробежното въртене им променят ДНК структурата и резултата е, че тялото остава само с една жлеза, която не призвежда пот, а плюнки.

Знаеш ли как се действа срещу плюещ мисирок? Действа се ръчно и с тава. С тава, защото идеално пасва на кухата му кратуна.
цитирай
82. saradiva - Стратегии :):):)
24.04.2010 00:49
А-а-а, толкова много енергия за простаци не хабя, Иво. Пък и що да си заносвам тавата?! Мисирок, мисирок, ама корава му кратунката - обработена...
Имам си лък и стрели и снага амазонска. Цък стреличката и хич не ми трябва ни тава, ни шмиргел, нито пък слово...

Започвам обаче да се притеснявааам...
Пукнат враг няма да остане на хоризонта, ако ги бъхтим тъй юнашката - както пуйките в Северна америка /вж. посл. ми коментар в следващата тема/. Затуй ти предлагам следното - ти ги зашеметяваш с тавата, аз ги подпуквам със словото, и като трътят да бягат, като Богоизбрания, им метвам и сноп стрели...

То хубаво, ама един Голям Българин, живеещ сега в Испания, ме е съветвал така - на папагала първо му резваш главата, пък после разговаряш с него. Ако иска...

И май си е прав човекът. Пират е и знае как да води битки...

Затуй я да си стрелям първо, пък после ти - с тавата, а?
цитирай
83. анонимен - Иво
24.04.2010 00:55
Ай теглим чоп кой да е първи.
Имам друга идея. Аз с тавата ще им взимам мярка за шапки, а ти пък ще ги целиш по цицините.
Става ли?
цитирай
84. saradiva - На чоп винаги печеля, Иво и няма да е честно...
24.04.2010 01:01
Виж сега - който превари - той удря!
Обаче
Понеже си е мой блогът, ако ти си пръв за кьотека, няма да го халосваш много силно - само ще го зашеметяваш. Щото и за мен да остане мърдаща мишена, нали?
Иначе "Чупи гърне", Иво! Нямаме си ги такива! АААА...
:):):)
цитирай
85. inel379 - Поздравления за новия прочит!
29.04.2010 03:39
Това ни е толкова нужно!
цитирай
86. saradiva - !!!
03.05.2010 23:48
inel379 написа:
Това ни е толкова нужно!


Така е! Нужно ни е да сме повече заедно! И най-силно може да ни обедини словото! Дай, Боже!
цитирай
87. анонимен - SPAROTOK - NAREKOH GO - APOSTOLE...- VAS NARI4AM VI -KNIAGINIA -USPEHI !
29.07.2010 23:39
VAPROS - :O NERAZUMNII URODE...; - NE E LI, E OBRAWENIE NA PAISII, KAM;BALGARITE; - 4UZDOPOKLONNIZI I TEHNITE SATELITI...?-MOE VIZDANE - BLAGODARIA. SAS POZELANIE DA SE OBEDENITE,SAS -SPAROKOK - DEMOGRAF-RAZKAZVA4KA....-IVO....I NIE....-;OBEDINENIETO PRAVI SILATA;....-RAZIDENEBIE SI IMAME -PREDOSTATA4NO ! -POZDRAV OT PALLMA DE MAIORKA.
цитирай
88. анонимен - yride
09.08.2011 19:32
abe...nqma nikava ballgarska darjava i nikakvi balgarski care.vsicko e rimski i viznatiiski provincii sas stratezi i arhonti...obiknovenite hora sa potomci na traki,a aristokraciqta e asimilirana ot elini i rimlqni...
цитирай
89. saradiva - Здрасти, yride
10.08.2011 11:30
анонимен написа:
abe...nqma nikava ballgarska darjava i nikakvi balgarski care.vsicko e rimski i viznatiiski provincii sas stratezi i arhonti...obiknovenite hora sa potomci na traki,a aristokraciqta e asimilirana ot elini i rimlqni...


Няма византийски провинции, батка. Има римски провинции. И Тракия е една от най-богатите римски провинции. В този смисъл траките СА РИМЛЯНИ, ромеи, "византийци" и т.н последващи названия, за да не става ясно, че така наречените "гърци" също са римляни, т.е. поданници на Римската империя. До разпада й през 15 век латинският език Е официален език и имерията е Римска империя, независимо от това кой град е столица...
НЯМА асимилация на аристокрация. Как си я представяш ти тая работа?!

Българска държава ИМА, въпросът е от кой век и при кой владетел вече имаме монети, закони, войска, държавна кореспонеднция, както и всички индикатори за самостоятелна държава.
Ясно е вече за всички - това НЕ Е държава, спретната от пришълци "прабългари", обединили и очовечили "нахлули" на полуострова землянкаджии "славяни", на мястото на "изчезнали" траки. Това е важно да се подчертае вече от онези измекяри в БАНята, на които плащаме да ни издирят историята, истинската. Без имперски и попски лъжи...

Поздрави!

цитирай
90. kostas - Поздрав и от мен.:)
14.12.2011 14:22
Има ли родолюбци ще я има и България. Успех.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: saradiva
Категория: История
Прочетен: 1020923
Постинги: 21
Коментари: 2080
Гласове: 4815