Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2014 13:20 - Промените в учебниците по История на България - дали отново ще бъдем преметнати?!
Автор: nekonventsialen1 Категория: История   
Прочетен: 1104 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 12.11.2014 13:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageОтдавна се говори за промяни в учебниците ни по история , но до сега се правиха промени които само облагодетелстваха свързани издатели и обслужващи руско-съветски идиотски тези. Сега отново има такъв глас от депутата Борис Станимиров , известен и като колумнист в сайта Петте кюшета. Това предложение е за аплодиране , не само защото е крайно належащо , а и защото е много важно. Само , че преразглеждането съдържанието на учебниците по история не би следвало да се ограничи , така че "младите хора да бъдат информирани за престъпленията на комунистическите режими у нас и по света по същия начин, по който са информирани за престъпленията на националсоциализма и фашизма". Българските ученици трябва да получат и вярната представа ПОТОМЦИ, какви са - на българи , или на славяни и прабългари - нужен е много по мащабен , основен "ремонт" на фалшивата история която от много години ни представят за История на България. Крайно време е плодовете на изобретената от Мавро Орбини (харватски произход) "Славянска" идея да бъде разобличена , мита за "Византия" , която била създала "славянската азбука"(Василка Тъпкова)- също. Както и моториката при утвърждаването на "славянски произход", "славянски етнос", "славянска азбука", "славянска култура". Както е крайно време в учебниците ни по история да се даде отговор , Паисий , историографски труд ли е писал , или той влиза в полемика с ИСТОРИЯ-ОПРОВЕРЖЕНИЕ на лъжите за България и за българите...Той е познавал голяма част от историята на българите /доколкото това е било възможно по онова време/.
И ако е искал да напише история на България, воден от факта, че българите са нямали такава, то той е можел да направи това, без полемика с когото и да било, без да отрича маниерите на сърби и гърци за манипулативно изкривяване на историческите факти, и оплитането им в  откровени лъжи.
Паисий не пише „История”-та си, защото българският народ не я познава.
Доказателства за това твърдение може да предложи всеки наш етнограф. Защото сред българския народ през 18 век /както разбира се и по-рано/ се пеят много и различни исторически песни, разказват се легенди и поверия за български царе, за битките им и изобщо за славните времена на Средновековна България. Достатъчно е да си спомним за прословутата песен за Цар Иван Шишман, както и другите, записани в сборниците на Братя Миладинови… Т.е. обикновените българи са знаели, ако не конкретика от историята на България, то поне са имали представа за общата събитийност от миналото. Което е достатъчно, за да помнят, че тя е славна и изпълнена с достойнства на български владетели и на български християнски светци. И сред всичко това в народностната памет неизменно е било и делото на Кирил и Методий… Защото истината е , че ТРУДА на Паисий не е написан с укор към българския народ.
image



Гласувай:
4



1. shtaparov - Малкото "Е" в заглав...
13.11.2014 17:42
Малкото "Е" в заглавието изглежда твърде подозрително и по-различно от всички останали "Е"-та: дали истинското заглавие не е било "История славно-Болгарская"???
цитирай
2. nekonventsialen1 - Лично аз ...
13.11.2014 19:51
допускам , че е така , защото книжката на монаха не е никаква история , не започва като историографски сборник , а с предговор "Ползата от историята" , там има компилация от конкретни и избрани акцинти от различни източници , чрез които монахът спори , утвърждава , или опровергава като влязъл в полемика защитник на българското ===
цитирай
3. nekonventsialen1 - ===
13.11.2014 20:48
Абсолютно ,втъкана в тази събитийна картина целта на Паисий вече става ясна – тя не е свързана със събиране на сведения и написване на Българска История. Тя е различна и много по-значима в този мамент – да се намерят точно онези факти, да се представят точно онези събития и личности, които категорично и достойно да застанат срещу подигравките към българите, и още повече, да опровергаят претенциите на „Големите” „славяни” и „изконните” християни:
„…При все че москалите, русите, сърбите и други се хвалят, че те по-напред са приели славянските букви и кръщението, но не е така. Не могат да представят за това никакво свидателство. Ако и москалите, и русите да пишат за това, но гръцките и латинските летописи показват …Руската княгиня Олга приела кръщението в 958 година, но с малко хора от руския род. Имал гръцки свещеници, а не славянски. Русите не умеели тогава още никак да четат по славянски… След княгиня Олга руският и киевски княз Владимир приел светото кръщение в 1008 г. всенародно, кръстил се целият руски московски народ. Явно е тук, че българите всенародно приели кръщение 153 години преди руския и московския народ; така тогава приели и славянските букви и книги. А сърбите били под римския папа и държали римската вяра… Така и сърбите 345 години след българите приели православната вяра… Така българите по-рано от всички славянски народи приели православието, по-рано имали свой патриарх и цар и започнали да четат на своя език…”
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nekonventsialen1
Категория: Политика
Прочетен: 121333
Постинги: 159
Коментари: 92
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930