Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2018 19:25 - ТЮРКОЛОЗИ ПОПРАВЯТ ПЕТ ЛЕТОПИСА И ПРЕДАТИРАТ ШЕСТИМА ВЛАДЕТЕЛИ,ЗА ДА НАЛОЖАТ ИЗМИСЛЕН ОТ ТЯХ "БЪЛГАРСКИ КАЛЕНДАР"
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 14796 Коментари: 38 Гласове:
45

Последна промяна: 15.01 06:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ТЮРКОЛОЗИ ЦЕНЗУРИРАТ ДРЕВНИ ТЕКСТОВЕ И РАЗМЕСТВАТ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ,ЗА ДА ИМ ПРИПИШАТ ОРИЕНТАЛСКО МИНАЛО

(В края на април 2019 г. допълних първоначалното заглавие,което бе представено в следния вид: ТЮРКОЛОЗИ ПОПРАВЯТ ТРИ ЛЕТОПИСА И ПРЕДАТИРАТ ПЕТИМА ВЛАДЕТЕЛИ,ЗА ДА НАЛОЖАТ ИЗМИСЛЕН ОТ ТЯХ "БЪЛГАРСКИ КАЛЕНДАР". Това се наложи да бъде направено,след внимателно прецизиране броя на поразените от казионни посегателства летописи и Български владетели). Повечето изображения и таблици,които съм представил в текста може да бъдат увеличени чрез кликване върху тях.


    Безсъвестните мерзости,за които говоря ги правят всички казионни тюрколози но тук ще се спра на най-честния от тях: проф. Моско Москов. Веднъж обявили календара ни за тюркски,тези фанатични изопачители не искат да признаят че са сгрешили а поправят и цензурират всички летописи,които не съвпадат с техните фантазии.

  Проф. Москов (светла му памет!) бил най-съвестния от тях,понеже искрено вярвал във фалшивата тюркска версия за Българския календар и наистина мислел,че "византийските" и франкски летописци Никифор, Теофан, Анастасий Библиотекар, Алберих и Зигеберт са допуснали редица груби грешки в своите съобщения за събития от VIII век,свързани с България (военни походи,династични смени,владетелски рокади,мирни договори и пр.). Затова критиките към него няма да бъдат така остри- ако бе доживял днешното време,той несъмнено ще прогледнеше за истината и бързо щеше да промени своята позиция. Негови материали ще ползвам доколкото да покажа,че и най-съвестния тюрколог не е в състояние да открие явни научни аргументи които да подкрепят неговата теория,без значение колко се старае.

  Какво показва Календарната таблица на Българите (http://shtaparov.blog.bg/politika/2017/11/16/
sveshtenite-termini-v-bylgarskiia-kalendar-iznasiat-urok-po-.1578106
) за събитията от VIII век,част от които са засегнати в "Именника" и може да бъдат датирани с Календара? Тя показва,че летописците с крайно редки изключения никак не са грешали а грешат почти винаги онези,които ги редактират и натаманяват техните хроники към своите фантазии за Българския календар!

   Споменатият VIII в. е един от най-тъмните периоди в Българската история а най-голямо объркване сред историците причиняват събитията,които се случили между 760-778 г. Запазените хроники за това време дават много оскъдна информация,която отваря поле за множество спекулации по въпроса. Ето две владетелски хронологии избрани между онези,които налагат казионните "учени" за този проблемен период:

               image

  Тези две хронологични подреждания не са единствени разбира се- тюрколозите нямат точна датировка на нито едно царуване и всеки от тях предлага своя хронологична версия,като неизменно е само едно: Българите са "тюрки" или "туркомонголи",Българския календар е тюркски или китайски и всеки академичен ум,който напише нещо за него през последните 70 години е подчинен на тази ненаучна догма.

  Москов за съжаление не е имал Интернет а неговата информация за древните тюрки и Българи била много малка,което го направило лесна жертва на тюрколожките заблуди,внесени у нас от имперска Русия след Освобождението и вкарани за задължително изучаване в учебниците след 1954 г. Той обаче направил нещо много важно- показал какво насмитане настъпва сред казионните "учени",когато опитат да съгласуват своите хронологични версии с Българския календар и как измисления от тях тюркски вариант на Календара обърква всички датировки на владетелите от VIII век. Ето колко версии дават те само за царуването на Телец,който е един от най-лесните за датиране Български владетели (Моско Москов- "Именник на българските ханове", стр. 317-318):

             image
 
   Повечето руски "историци" имат сериозен дял в тези фалшификации- вижте с колко броя различни дати обозначават лесно датируемото царуване на Телец само в един кратък текст:

image

   Телец е един от малкото ранни Български владетели,които са датирани безупречно точно от "византийските" извори заради войната между него и Копроним,която завършила с неговото детрониране и убийство през лятото на 763 г. "Именникът" също е категоричен- Телец князувал точно три години и няма как да предположим,че е могло летописецът да обърка неговите години та вместо 4 или 5 да запише 3. Това обаче не смутило жалките фалшификатори,ръководещи казионни исторически факултети,университети и академии- затова те невъзмутимо продължават да датират неговото царуване така,както би го датирал редник Кочев от Клуб "НЛО". Руските им "колеги" не останали по-назад: в приложения по-горе текст те са писали,че Телец е царувал до 765 г. но починал в 764 г.,а Българите се разбунтували срещу него и го убили още в 763 г.!

  Има най-малко десет казионни версии за царуването на следващия владетел Сабин,въпреки че старите извори не дават повод за никакво съмнение по този въпрос:

        image

  Ето част от многобройните казионни версии,"обясняващи" хронологията на Българските владетели спореднякои от тюркските тълкувания на "Именника" и Календара: тях ги критикува не кой да е,а най-добрия учен между тюрколозите проф. Моско Москов:

        image

  Тези неразбории и несъгласуващи се мнения накарали много изследователи да проумеят че ако Българите наистина бяха тюрки,тюркската версия на Българския календар щеше да е безупречно точна и да не създава никакви проблеми на тюрколозите. Възстановената с нейна помощ владетелска хронология също щеше да е перфектно точна и да не се отклонява от данните на основните исторически извори нито с една година. Тоталната липса на единство в научните мнения и тенденцията различни автори да се карат и осмиват помежду си заради казуси,които трябваше да са решени само с едно поглеждане към цикловия календар кара все повече Българи да се съмняват в техните "аксиоми" и да търсят алтернативни решения понеже стана ясно,че календарните версии на тюрколозите не струват една сливова костилка и отвсякъде издишат.

  Ето какво казват основните летописци Никифор,Теофан и Зигеберт за този период:

1. Българския княз Телец приключил своето царуване почти веднага след битката при Ахелой,която се провела на 30 юни 763 г. Значи това ще е станало между 30 юни 2 юли 763 г. Точния период не е указан но се подразбира- Българите така се афектирали от загубената битка и от предателството на "славяните",което причинила неправилната му политика,че надали да са го изтърпели и 1-2 дена след това.

2. Веднага след него на трона седнал Сабин. Това ще е станало максимум 2-3 дни след смъртта на Телец,значи най-късно на 5 юли 763 г.

3. Още със сядането на престола,значи най-късно на 6-7 юли 763 г. Сабин пратил посланици при императора,които да молят за мир.

4. Българите много се ядосали от постъпката на Сабин,порицали я крайно остро на проведения народен събор,вдигнали бунт срещу владетеля и го подгонили за да го убият. Делегатите на събора не ще да са се туткали 2 години до 765 г.- те се събрали най-много за 1-2 седмици,понеже най-важните хора в държавата били с войската на бойното поле и всичко това се случило,преди армията да го е напуснала окончателно и преди войната да бъде прекратена.

5. Сабин избягал от метежниците и се спасил във "Византия",а Българите сложили на престола Паган. Значи бягството на Сабин не може да е станало по-късно от 1 август 763 г. и неговото царуване не може да е продължило повече от 1 месец.

                  image

        image

6. В края на I-я индикт (който приключил на 31 август 763 г.) Българите се разкаяли за своето решение и се съгласили да преговарят за мир с императора. Паган и неговите велможи направили официална среща с Копроним,която се провела в последните дни на август 763 г. и не може да е продължила повече от няколко дни. Летописците съобщават,че Сабин присъствал на срещата като член на "византийския" екип,който договарял условията на мирния договор с България.

image

           image

  Теофан датира това събитие в 6256 г. от СС (Сътворението на Света),което по Александрийската ера отговаря точно на 763 г. от рождеството на Христос а датировката на Никифор е абсолютно същата,но е правена чрез "византийските" индикти. Двата различни вида датировки на едно и също събитие,чието изчисление в днешно летоброене сочи точно 763 г. говорят,че единия автор не може да е направил грешка а втория да я е преписал от него- напротив,двамата автори са представили нещата като двама различни очевидци,всеки от които е описал със свои думи едно и също преживяно от тях събитие.

7. Скоро след срещата императорът нахлул внезапно в България,възползвайки се от липсата на охрана в проходите но бързо се върнал обратно,без да постигне нищо полезно. Нахлуването навярно е предприето за да бъдат накарани Българите да ускорят прилагането на решенията и клаузите в мирния договор с "Византия". Какво се е случило след това не става много ясно но изворите съобщават,че в III-я индикт (764-765 г.) Копроним отново нападнал България,понеже Българите свалили поставения от Сабин техен владетел Умар (Умор) и сложили на трона Токт (Токту)- брат на Баян. Тази акция на Копроним се оказала успешна: в резултат на нея Българския владетел Токто паднал убит,а заедно с него паднал брат му Баян и един друг господар на Българите,наричан Кампаган.

image

   Кога Умор е седнал на престола,наличните до момента извори не съобщават но от всичко изнесено дотук става ясно че има само един момент,в който Сабин е могъл да окаже влияние върху избора на Български владетел- срещата между Паган и Копроним. През двегодишния период между войната от Първия и похода от Третия индикт летописците не споменават за бойни действия между двете държави което означава,че през това време те са били в мирни отношения помежду си.

8. На следващата година т.е. през IV-я индикт (765-766 г.) Копроним тръгнал на нов поход срещу България,но сметките му тоя път се объркали: подготвените 2600 кораба за похода попаднали в голяма буря,която ги разпиляла и разнебитила а много от тях се разбили в стръмните брегове на юг и на изток от Емине и това принудило сухопътната му армия да се върне обратно,без да постигне на практика нищо.

image

9. Следващите походи на Копроним срещу България били предприети в 771 г. според Зигеберт и през XII-я индикт (774 г.) според Теофан,но в крайна сметка бил сключен краткотраен мир.

  Нито един летописец не пише за военни действия или походи срещу България между 766-771 г.,което личи от следната справка: 

1. Теофан Изповедник описва събитията с Телец и Сабин през I-я индикт (763 г.),похода от IV-я индикт (началото на 766 г.) и сушата от V-я индикт (края на 766 г.),а после отива направо в XII-я индикт (774 г.),когато императорът тръгнал на поход срещу България но в крайна сметка сключил мир. 

2. Патриарх Никифор говори за падането на Телец и Сабин през I-я индикт (763 г.),падането на Токто през III-я индикт (765 г.) и потъването на 2600-те кораба при похода от 766 г. После описва договор със „славяните” за освобождаване на пленници,който не е датиран и отива в 811 г.,споменавайки убийството на император Никифор. 

3. Зигеберт говори за събитията с Телец и Сабин през 763 г. а после пише,че в 770 г. е царувал Телериг. Споменава несполучлив „византийски” поход срещу България в 771 г. с 2000 разбити от бурята кораби а накрая пише,че следващия поход се провел в 775 г. 

4. Алберих пише за царуването на Сабин в 763 г. и оттам отива направо в 776 г.,когато се провел „византийски” поход срещу България.

5. Анастасий Библиотекар твърди,че Сабин седнал на трона в 763 г. и незабавно поискал мир от императора,но Български народен събор го свалил много скоро след това,а за владетел бил сложен Паган.

 image

  После казва,че в 763 г. „византийците” направили нов поход и стигнали до място с името Чика,но се върнали обратно. Описва похода с 2600-те кораба в IV-я индикт,сушата и идването на патриарх Никита през V-я индикт (766 г.) а оттам отива направо в XII-я индикт (774 г.),когато императорът нападнал Българите с 2000 кораба,но сключил мир с тях.

  Пълното с ориенталски фантазии въображение на тюрколозите ги подвело жестоко като ги накарало да приемат,че Българския календарен термин ДИЛОМ съвпада с тюрко-китайската година на змията (765 г.). Тази единствена важна причина изисква непременно да датират възцаряването на Умор най-рано в 765 г. За целта те редактират старите летописи и измислят несъществуващ поход срещу България,който да обясни падането на Паган през 767 или 768 г.


  С голямо съжаление към академичните им титли ще оспоря техните илюзии като посоча че няма нито един древен летописец,който да е датирал възцаряването на Умор в III-я индикт. Точно обратното даже- всички летописци твърдят,че през III-я индикт Умор вече е бил свален и се провел "византийски" поход срещу България именно заради това. В наличните исторически извори с този прословут индикт не е отбелязан момента,в който на трона е застанал Умор а моментът,в който се провел наказателен поход заради неговото сваляне но кога е станало самото сваляне,летописците не съобщават. Така на теория Умор може да е бил свален още в късната есен на 764 г.,но тежка зима да е попречила на Копроним да проведе наказателната си акция по-рано от април или май 765 г. Казионната хипотеза,че ДИЛОМ ТУТОМ е "Година на змията" (765 г. в тюрко-китайския календар) обаче е по-важна за Москов от писанията на старите автори- затова той вярва на нея а не вярва на тях,и започва естествено да ги редактира:

   image

   Москов смесва бунта срещу Сабин с метежа срещу Умор а после обявява че това смесване го е направил Никифор,докато датирал събития от Първия индикт и затова по погрешка ги е отнесъл към него. Че това смесване го прави всъщност Москов личи от следните негови думи: "Бунтът на боилите срещу Сабин и бягството му при императора,както се разбира при сравнение,е датиран два пъти: веднъж чрез I. индикт = 763 г.; втори път- чрез 3. индикт = 765 г.". Това смесване било необходимо на "нашите" тюрколози за да приравнят двете събития,към които са включили 40-те дни на Умор и календарното понятие ДИЛОМ ТУТОМ с китайската Година на змията (765 г.). От летописите обаче става ясно,че бунтът на боилите срещу Сабин въобще не е датиран два пъти понеже събитията,датирани от старите летописци в 765 г. изобщо не приличат на онези събития,които се датират в 763 г.

  Летописецът Зигеберт ясно пише,че Сабин е сключил мирния договор с "Византия" през 763 г. от което следва,че Българите не може да са се ядосали на този мирен договор чак през 765 г. Не вярвам,че те са били бавнозагряващи и 2 години са се чудели как да реагират на него а не вярвам и да са били командировка в чужбина,та с 2 години закъснение да са научили че има такъв договор:

image

  "Византийският" летописец Никифор казва също така ясно,че Сабин е свален много скоро след падането на Телец сиреч същата година,в която е заел престола и е сключил мирния договор с ромеите. Той е свален още през лятото на 763 г. та даже преди края на Първия индикт,който приключил на 31-ви август 763 г. Това обаче не устройва тюрколозите които измислят десет различни датировки на неговото царуване,за да объркат владетелската хронология на Българите и да попречат да я съгласуваме с данните от "Именника" след което да открием,че техния календар не е имал нищо общо с тюрките:

image

   Сабин така ядосал Българите със своите продажнически планове,че те не могли въобще да го изтърпят но когато видели,че силите им в момента са разпръснати в много посоки заради вероятна война срещу хазарите по същото време,дали съгласие да се сключи мирен договор при поставено от "византийците"  условие на престола да седне препоръчан от него кандидат макар добре да знаели,че това ще бъде временно. За да навържат обърканата от тюркските версии на Календара владетелска хронология обаче,казионните историци при пълно незачитане на историческите извори удължават царуването на Сабин до 765 г. и веднага след него поставят Умор. Така те преместват Паган чак в 767-768 г. макар летописците ясно да са казали,че Паган като върховен Български владетел е водил преговори с "византийския" император и сключил мир с него през лятото на 763 г. Невярно е обаче становището,че Сабин е сложил на власт Умор а после побягнал от България,сиреч от своя поставеник. Не е вярно,че през 765 г. Българите се разбунтували срещу Сабин заради договор,сключен от него в 763 г.- това им го приписват днешните историци,за да обяснят обърканата от техните версии на Календара владетелска хронология.
 
 Лъжа е получената по този начин презумпция,че Сабин е воювал 2 години срещу Копроним след битката при Анхиало,а после внезапно сключил мир с него и минал на негова страна както и другата евентуална презумпция,че след тази битка "Византия" две години е пасувала и не предприела нищо срещу България,а е чакала тя да се окопити. Не е вярно и това,че Сабин първо побягнал от преследващите го метежници а докато бягал,им заръчал да сложат на власт Умор и те с готовност го послушали. Сабин е осъден на смърт и подгонен от Българите още през лятото на 763 г. и не е можел да диктува на своите преследвачи кой негов човек да сложат на престола,за да продължи политиката заради която го гонят. Затова Умор е поставен от Сабин не при неговото бягство а на преговорите,които императорът провел в негово присъствие с Българите към края на Първия индикт (август-септември 763 г.) а те приели "византийските" условия,за да бъде сключен мирен договор и тогава накарали Паган да абдикира или го направили съвладетел,но още по-вероятно кавхан (капкан) на Умор.

  Летописецът Никифор ясно пише,че Токто е свален и убит по време на "византийския" поход от III-я индикт (764-765 г.),а заедно с него е убит брат му Баян и още един Български велможа,наречен от Никифор "Кампаган" (кликни за да увеличиш):

image

  Този поход явно е проведен през пролетта на 765 г.,понеже III-я индикт е почнал на 1-ви септември 764 г.,а още ранната есен на същата година заледила всичко включително морето (по сведение на Никифор),като направила провеждането на каквито и да е походи по това време невъзможно:

image

  През 766 г. Копроним провел друг поход срещу България но мошениците,окупирали върховете на нашата историческа наука обичат да смесват похода от 765 г. с онзи от 766-та,въпреки че изворите дават различни датировки на двата похода,като описват съвсем ясно какво е станало на единия поход и какво- на другия. За да объркаш тези толкова ясно разграничими събития трябва да си невероятно мащабен дебил или извънредно изкусен мошеник но този подход тюрколозите прилагат,за да ни заблудят и да наложат фалшивите си версии за Българския календар,без които трудно биха могли да обявят дедите ни за тюрки. При похода от 765 г. например императорската армия стигнала Дунав и опожарила много селища в България,като причинила гибелта на Токто,на брат му Боян и на загадъчния велможа "Кампаган". При похода от 766 г. обаче императорът не успял да стигне до България а изпратил флота от 2600 кораба,много от които били разбити от буря край нашите брегове и затова походът бил прекратен,преди войската да стъпи на наша територия:

image

  Така за всеки непредубеден читател става ясно че двата похода няма как да са идентични помежду си,но това не задоволило тюркското гледище на Москов. В своята книга за Календара той обявил че единия от двамата летописци се е объркал,понеже "византийската" датировка на първия поход не съвпада с онези датировки,които дава на Сабин,Умор и Паган потурчения от казионните "учени" Български календар.

     image

  Зад проблемното Кампаган",разгледано без носовка се крие титлата Капаган (т.е. Капкан,Кавхан)- същото мнение е изказал и проф. В.Бешевлиев:

   image

 

  Това мнение не отрича съществуването на Паган като историческа личност както внушава Москов,а в крак с другите извори изключва хан" Паган от събитията,които се случили в 765 г. Същото изключване впрочем го правят и тюрколозите,датирайки Паган в 767-768 г.,но в никакъв случай не искат да се разделят с така мечтаната титла „хан”,която издирват под дърво и камък но не откриват в никой исторически извор за древна България. Затова те гръмко настояват,че убитите в III-я индикт Български водачи са Токто и „хан” Паган,а после при пълно мълчание „телепортират” Паган в 767-768 г.,когато не е имало никакви „византийски” походи срещу България! Никой от тях не си е дал труд да отговори на най-важния въпрос: 

   Защо Никифор е сложил титла само на Паган чрез двусмисления израз „Кампаган”,а не е сложил такава титла и на другите „ханове”,споменати в неговата хроника? Защо никъде не пише за „Камтервел”, „Камсабин”, „Камтелесий”, „Камумар” и „Камтокту”,а споменава единствено „Кампаган”- нима само той е носел дефицитната титла „хан”?

  Този неприятен въпрос разваля гузното спокойствие на тюрколозите- затова няма да чуете дори да го задават,камо ли да му отговарят. Онзи "Кампаган" обаче,който ги кара да слагат Паган след Токто и да му дават цяла година управление няма как да е държавният глава,който царувал до похода от III-я индикт понеже в хрониките ясно пише,че е убит почти едновременно с него. Разликата между гибелта на Токто и на "Кампаган" е от порядъка на няколко дни най-много седмица- затова е хубаво тюрколозите да кажат как е възможно онзи владетел Паган,който преговарял за мир с императора в 763 г. да почне царуването си в 766 или 767 г.,след като е убит през пролетта на 765 г.? Как може Паган да е царувал цяла година след Токто като Никифор ясно пише че Токто и "Кампаган" са убити почти едновременно,и дали е имал време да царува въобще? И как ще датират убийството на Паган в 767-768 г.,като в VI-я индикт не е имало "византийски" поход срещу България?

  Казионите не си блъскат главите с този въпрос а го решават със замах,прегазвайки историческите данни. Те обявяват на бърза ръка,че "Кампаган" означава "хан Паган",а после правят следните факирски номера:

1. Когато датират възцаряването на Умор те признават,че похода от III-я индикт в който загива "Кампаган" се е провел в 765 г. макар летописите да казват,че той е проведен когато Умор вече бил свален,а не когато се е възцарявал.
2. Когато датират падането на Токто обаче те пишат,че същия този поход се е провел през 766 г.
3. Датирайки свалянето на Паган в 767 или 768 г. те по заобиколен начин внушават,че същия поход се е провел през 767 или 768 г. а после,за да стане объркването още по-голямо сливат похода от 765 с похода от 766 г. в един "генерален" поход,който е проведен специално за да разреши техните проблеми!
4. Датирайки свалянето на Паган в 767-768 г. и обявявайки го за същия Кампаган ("хан" Паган),който загинал в 765 г. те създават нова история и ненаучна митология,в която се случват следните странни чудеса:

а) Сабин паднал от власт 2 години след като е свален.
б) Умор се възцарил след своето сваляне.
в) Паган царувал 2 години след като е свален,без да е царувал преди това.
г) Паган царувал едновременно с Умор и Токто,без те да забележат.
д) Той загинал в 765 г. но 2 години след това чудодейно възкръснал,за да остане на престола до 768 г.
е) Императорът провел поход в 765 г. заради падането на Умор но в 766 г. провел същия поход отново понеже забравил,че вече го е провел.
ж) Императорът причинил гибелта на Паган през 768 г. понеже не разбрал,че той е загинал веднъж през 765 г. и още веднъж- през 766 г.
з) Императорската армия стигнала река Дунав и убила Токто на наша територия по време на поход,в който не успяла да стигне България.
и) Паган се възцарил 2 години след убийството на Токто,но загинал едновременно с него.
й) През VI индикт императорът провел похода с убийството на Паган така тихо и потайно,че само тюрколозите научили за него.
к) Императорът провел един и същ поход през три различни години.

   Отвратих се от тези глупости само докато ги пиша но тюрколозите ги слагат за изучаване в учебниците за да внушат на цял народ,че титлата на Паган е "хан". И за да стане той наистина "хан",те прегазват Зигеберт и Никифор като изместват неговото царуване от 763 в 765 г. като внушават,че Кампаган е "хан" Паган. Щом обаче се окаже,че фалшивите им версии за Българския календар изискат Токто да е царувал до 766-767 г.,те отново го изместват и така според нуждата на всеки отделен момент. С тези подли игрички те постигнали единствения голям успех на "Българската" тюркология: да принудят и най-запаления западен учен-Българист да се откаже от Българистиката,за да си няма работа с такива изпечени мошеници. Така умишлената цел,с която сериозните западни учени са отблъснати от Българистиката става напълно прозрачна: на тюрколозите не им трябва силна научна конкуренция,която да ги издъни като разнищи до корен глупостите,които са написали.

  Тюрколозите не желаят да приемат историческите факти,записани в хрониките на летописци като Никифор,Теофан и Зигеберт понеже тези факти,подкрепени от моята Календарна таблица разбиват всичките им усилия за превръщане на Българите в тюрки и от тях лъсва голата истина,че досегашните "научни" възстановки на "пра"-Българския календар не струват две стотинки счупени!

  Ето елементарен пример как пишещите учебници по история фалшифицират постѐпенно датировките на наши владетели,за да не пострадат тюркските им версии за Българския календар (кликни за да увеличиш):

image

   В този текст (ГИБИ,Т.III,стр. 272) летописецът Теофан Изповедник ясно пише,че срещата между господаря на България Паган и "византийския" император Константин Копроним се е провела през същата 763 г.,в която са се случили описаните преди това събития от което следва,че в 763 г. Паган вече седял на престола. Неморалният преводач обаче написал в бележките по-долу,че това се случило през 764 г. а крайните тълкуватели,от чиито трудове зависи какво да влезе в учебниците по Българска история направо пишат,че Паган е дошъл на власт в 766 или 767 г.,с което зачеркват целия труд на Теофан заедно с мнението на поправилия го вече преводач! Това личи добре от коментара към текста на проф. Москов,който забелязал сериозните несъответствия но воден от някакъв погрешно аргументитан патриотизъм написал,че преводачът е "поправил" датата на Теофан но даже поправената дата не може да бъде приета,а трябва да бъде още повече "поправена" (Моско Москов- Именник на българските ханове 1988 г.,стр. 333):

image

  Царуването на Телериг също е засегнато от нечестивите посегателства на тези злосторници- то продължило 13 години според Блазиус Клайнер и приключило в 778 г. според Зигеберт което означава,че не може да е почнало по-късно от 765 г. :

image

  Сведението за тринайсетгодишното царуване на Телериг е прекалено конкретно за да е сгрешено и говори че е възможно да има неизвестно продължение на "Именника",което Клайнер някога и някъде е виждал. Снабдените с тъмно доносническо минало "учени" обаче,които ръководят "нашата" наука вече са поставили предишните владетели в 767 и 768 г. и не могли да напишат това а им останало напук на летописите да приемат,че Телериг се възцарил най-рано в 767-768-ма,ако не и в 770 г. макар от хрониките да става ясно,че той е могъл да заеме престола единствено през 765 г.,след похода на Копроним от III-я индикт и убийството на владетеля Токто,чийто несъмнен наследник е Телериг.

  Така гласът на летописците остава глас в пустиня всеки път,когато някой казионен учен реши да "доказва" колко големи "тюрки" са измислените от колегите му "пра"-Българи а научната коректност изисква да добавя,че уточнените с помощта на Календарната таблица и историческите данни царувания на проблемните владетели между Телец и Телериг са изглеждали в действителност така:

                              image

  За това,че царуването на Умор не може да е приключило с 40-те дни,вписани в "Именника" срещу неговото име писах и в друга статия. В Българския владетелски летопис не е посочено името на неговия приемник което означава че Умор не е свален след тези 40 дни,а тогава е дописан последния ред от популярните пасажи на "Именника". Тази особеност направила впечатление и на други изследователи като П.Добрев и В.Бешевлиев но не е приета в официалните владетелски хронологии,за да не мъти водата на тюркската теория.

  Календарната таблица няма скрупули като тюрколозите,които държат 765 г. непременно да е "Година на змията" а 760-та: "Година на мишката". Затова въпросът не им се урежда- 765 г. може да е "Година на змията" в Китай или Камбоджа,но годината на Умор е 763-та което означава че ДИЛОМ не е змия,а СОМОР не е мишка и никога няма да бъде!




Гласувай:
46


Вълнообразно


1. barin - Здравей, Щапаров. Това е много з...
04.11.2018 21:48
Здравей, Щапаров. Това е много задълбочен анализ на календара и иманника. Датировката на много места е различна. Това, което ми направи впечатление е, че Сабин е бил на престола много малко- по-малко от Умар. Около средата на VIII в. е по-неясна нашата история и основно източниците са византийски, покрай 9-те похода на Константин V Копроним. Не намирам причина в тези размирни времена българите да са оставили Сабин на власт цели две години.
Поздрави!
цитирай
2. zaw12929 - Поздравление за тази студия! Ус...
04.11.2018 21:52
Поздравление за тази студия! Успехи!
цитирай
3. shtaparov - Поздравление за ...
04.11.2018 22:19
zaw12929 написа:
Поздравление за тази студия! Успехи!

Благодаря- желая здраве и късмет на теб и на всички наши!
цитирай
4. shtaparov - Здравей, ...
04.11.2018 22:23
barin написа:
Здравей, Щапаров. Това е много задълбочен анализ на календара и иманника. Датировката на много места е различна. Това, което ми направи впечатление е, че Сабин е бил на престола много малко- по-малко от Умар. Около средата на VIII в. е по-неясна нашата история и основно източниците са византийски, покрай 9-те похода на Константин V Копроним. Не намирам причина в тези размирни времена българите да са оставили Сабин на власт цели две години.
Поздрави!

Сабин до такава степен ядосал Българите със своите продажнически помисли,че те не могли въобще да го изтърпят но когато видели,че силите им в момента са разпръснати в много посоки заради вероятна война срещу хазарите по същото време,дали съгласие на престола да седне предложен от Сабин кандидат макар добре да знаели,че това ще бъде временно.
цитирай
5. vaquero - shtaparov,
05.11.2018 13:18
Що за учени са тюрколозите и защо държат да изкарат българите тюрки?
цитирай
6. shtaparov - Що за учени са тюрколозите и защо ...
05.11.2018 15:38
vaquero написа:
Що за учени са тюрколозите и защо държат да изкарат българите тюрки?

Тюрколозите са особен тип хора- те не се срещат под път и над път и не е лесно да станеш тюрколог. Специалността им е рядка но неблагодарна: откак имаме такава у нас не се е случило нищо,което да насърчи или оправдае тяхната дейност. Те не са нужни на България,понеже не могат да свършат за пет стотинки работа в интерес на нашата кауза. Нужни са обаче на една велика сила,която финансира цялата им дейност- затова присъстват у нас по политически причини а не по исторически. Има хора,които искат да откраднат нашата Кирилица и да я припишат на себе си- на тях са им нужни тюрколози за да доказват,че Кирилицата не е писана от Българи за Българите,а от "славяни" за "славяните". За да ме разбереш по-правилно ще добавя че там,където се раждат тези скудоумия вече в прав текст се пише и говори,че "славяните" са потомци на древно руско племе,с което се внушава че всички "славяни" са всъщност "руснаци" и са длъжни отново да станат такива,без значение какви се чувстват сега. В България има хора,чиито души се бунтуват срещу тези лъжи и неправди и не са съгласни някой да подхожда с такава агресивност към своите ближни,особено към нас. Аз например не съм съгласен чужденци да ми крадат Кирилицата,да приписват на себе си моите,респ.нашите православни ценности,да присвояват нашите културни постижения а дедите ми да обявяват за крадци и катунари. Враговете са силни и богати- затова техните лъжи винаги получават богато финансиране,за да бъдат отпечатвани и разпространявани дори в милионен тираж! Ние обаче сме непреклонни- няма да позволим на никой задграничен крадец да ни бърка в джоба и в душите,да ни обявява за "македонци" а на дедите ни да приписва циганско и татарско минало!
цитирай
7. doktora757 - Не го превъзнасяйте проф. Москов, ...
05.11.2018 21:55
Не го превъзнасяйте проф. Москов, защото и той не е българин и името му няма нищо общо с Москва - това е еврейска фамилия!..... А повечето български тюрколози са национални предатели и подлеци!
цитирай
8. shtaparov - Не го превъзнасяйте проф. Москов, ...
06.11.2018 01:05
doktora757 написа:
Не го превъзнасяйте проф. Москов, защото и той не е българин и името му няма нищо общо с Москва - това е еврейска фамилия!..... А повечето български тюрколози са национални предатели и подлеци!

Национални предатели са- спор няма! И напълно правилно си казал "повечето", понеже не са всички но конкретния човек,какъвто и учен да е бил е принадлежал към извратената система,която е създала цялата му специалност за да трови бъдещето на България и да отвращава Българите от тяхната собствена родина!
цитирай
9. stih - Прекланям се пред труда Ви, Щапаров!
06.11.2018 06:22
Толкова исторически факти и аргументирани твърдения, за да се разбие ненаучната догма, че българите са тюрки и Българският календар е турски или китайски!
Моите почитания!
цитирай
10. vania23 - Имаш моето възхищение
06.11.2018 08:13
за огромния труд, който си положил.
цитирай
11. troina - и аз ти се възхищавам..
07.11.2018 13:20
да бъдем ревниви към Словото..
защото в него , и от него е Божията преМъдрост!
поздрави, ангеле, с уважение
Юлия
цитирай
12. get - - Докторе, докторе - не допускащ неудобните ми въпроси-истини в своя блог - Да питам ... ?
08.11.2018 01:02
doktora757 написа:
Не го превъзнасяйте проф. Москов, защото и той не е българин и името му няма нищо общо с Москва - това е еврейска фамилия!..... А повечето български тюрколози са национални предатели и подлеци!


... Вас, във връзка със следното изказване на Д-р ДЕСИСЛАВА НЕШЕВА, от Медицинския университет година 2016?
ЦИТАТ:
„Изследванията продължиха с антични проби от прабългари и траки. Нямаме близка родственост с тюрки, алтайци и т.н., генетично сме много отдалечени. Дори интересното е, че сме отдалечени от турците, въпреки турското иго – генетично нямаме допирни точки.
Българите са ЕВРАЗИЙСКА популация“ ...
"А кои са евразийците? Това е Русия!
Според евразийците Русия не принадлежи нито на Европа, понеже не е чисто европейска държава, нито принадлежи на Азия. Русия е обхванала части и от Азия и от Европа, следователно тя ги обединява в себе си и затова е Евразия."

ВЪПРОС!?
Ние БЪЛГАРИТЕ според Вас докторе, РУСНАЦИ ЛИ СМЕ, следвайки ЕВРАЗИЙСКАТА и подобна на вашата логика по въпроса, на г-ца доктор Д. НЕШЕВА?

- Щапаров, позволи да отговоря на 5. vaquero
vaquero написа:

Що за учени са тюрколозите и защо държат да изкарат българите тюрки?


Първите учени-тюрколози бяха тези от Русия, Иностранцев който тръгна да доказва:
"пра-българите са хуни, а хуните са тюрки!" - и то още през 1885 год.

Поради това "нашите освободители" от 1877/78 г. по нищо не се различават от внуците си - които БЕЗ НИКОЙ ДА ГИ Е КАНИЛ ни "освободиха" през 1944 г.
В резултат И ДВАТА ПЪТИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОСТАНА В ДВЕ ДЪРЖАВИ - без да успее да постигне МЕЧТАТА СИ още от 19-ти век ЗА НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ!

Ей поради тези причини - сега българите ни изкарват азиати-руснаци!
цитирай
13. shtaparov - Толкова исторически факти и арг...
08.11.2018 22:33
stih написа:
Толкова исторически факти и аргументирани твърдения, за да се разбие ненаучната догма, че българите са тюрки и Българският календар е турски или китайски! Моите почитания!

Аргументи и факти има- адекватна реакция на съответните учени няма. На тях им е хоби да се правят на сфинксове и на мумифицирани пънове,понеже сами не взимат никакви решения и действат само след подробни инструкции от задграничните шефове.
цитирай
14. shtaparov - ....
08.11.2018 22:36
vania23 написа:
за огромния труд, който си положил.

Благодаря,Ванче драга- и аз се възхищавам на прекрасните стихове с които ни даряваш.
цитирай
15. shtaparov - .....
08.11.2018 22:39
troina написа:
да бъдем ревниви към Словото..
защото в него , и от него е Божията преМъдрост!
поздрави, ангеле, с уважение
Юлия

И аз се радвам,когато Божията помощ ми даде добра за бъдещето на България идея: сърдечен поздрав и за теб!
цитирай
16. shtaparov - Не го превъзнасяйте проф. ...
09.11.2018 00:13
get написа:
doktora757 написа:
Не го превъзнасяйте проф. Москов, защото и той не е българин и името му няма нищо общо с Москва - това е еврейска фамилия!..... А повечето български тюрколози са национални предатели и подлеци!


... Вас, във връзка със следното изказване на Д-р ДЕСИСЛАВА НЕШЕВА, от Медицинския университет година 2016?
ЦИТАТ:
„Изследванията продължиха с антични проби от прабългари и траки. Нямаме близка родственост с тюрки, алтайци и т.н., генетично сме много отдалечени. Дори интересното е, че сме отдалечени от турците, въпреки турското иго – генетично нямаме допирни точки.
Българите са ЕВРАЗИЙСКА популация“ ...
"А кои са евразийците? Това е Русия!
Според евразийците Русия не принадлежи нито на Европа, понеже не е чисто европейска държава, нито принадлежи на Азия. Русия е обхванала части и от Азия и от Европа, следователно тя ги обединява в себе си и затова е Евразия."

ВЪПРОС!?
Ние БЪЛГАРИТЕ според Вас докторе, РУСНАЦИ ЛИ СМЕ, следвайки ЕВРАЗИЙСКАТА и подобна на вашата логика по въпроса, на г-ца доктор Д. НЕШЕВА?

- Щапаров, позволи да отговоря на 5. vaquero
vaquero написа:

Що за учени са тюрколозите и защо държат да изкарат българите тюрки?


Първите учени-тюрколози бяха тези от Русия, Иностранцев който тръгна да доказва:
"пра-българите са хуни, а хуните са тюрки!" - и то още през 1885 год.

Поради това "нашите освободители" от 1877/78 г. по нищо не се различават от внуците си - които БЕЗ НИКОЙ ДА ГИ Е КАНИЛ ни "освободиха" през 1944 г.
В резултат И ДВАТА ПЪТИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОСТАНА В ДВЕ ДЪРЖАВИ - без да успее да постигне МЕЧТАТА СИ още от 19-ти век ЗА НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ!

Ей поради тези причини - сега българите ни изкарват азиати-руснаци!

Руснаците са новосформиран народ,какъвто не е имало до XVI-XVII в.: преди 1000 години те са били едно племе,не по-голямо от днешните херцеговци и черногорци.
цитирай
17. get - @ 16. shtaparov - преди 1000 години те са били едно племе,не по-голямо от днешните херцеговци и черногорци.
09.11.2018 11:31
Уважаеми Щапаров,
Не ще да е било ТВЪРДЕ МАЛКО ПЛЕМЕ … този меряно-ерзянски народностен масив разпрострял се от Урал-планина, до Финландия и Естония а на юг ПЛЪТНО ПОКРИВАЩ междуречието в горната част на Волга, тоест земите заключени между Ока и Волга?
От началото на 19-ти век граф Уваров прави археологични изследвания на над СЕДЕМ ХИЛЯДИ погребални съоръжения на меряно-мокшано-мещеро-рязанските народи, попадащи в по-голямото семейство на ЕЗИКОВА и НАРОДНОСТНА ГРУПА(семейство) наречено „Угро-финско”?
Резултатите от неговите изследвания той публикува/огласява в научният си труд-доклад: „Меряне и их быт по курганным раскопкам. ”. Труды Первого археологического съезда в Москве в 1869г. Москва.
(Можеш да намериш част от него на Адрес: http://kirsoft/skb13/KSNews_296.htm )
Ето какво казва в цитираният труд – Уваров, А.С.:
„… После названий, отличающихся созвучием с названием Мери, перейдем к таким НАЗВАНИЯМ, КОТОРЫЕ НЕ ИМЕЮТ СЛАВЯНСКОГО КОРНЯ и поражают нас совершенно чуждыми звуками.
Этих НАЗВАНИЙ много сохранилось на ВСЕМ ПРОСТРАНСТВЕ Мерянских населений.
В МОСКОВСКОЙ губернии: Шупулино, Шупалово, Шульпино, Шуклино … (и поне още двадесет – б.м.)
В ВЛАДИМИРСКОЙ губернии: Озера: Клещино, Сеньга, Исара, Семино, Вашикинсиое, Сахтынское, Киздра, … (над две десетки – к.м.)
В ЯРОСЛАВСКОЙ губернии: Озера: Караш, Гадш, Сурмое, Ягорба; реки: Пулохма, Гда, Печегда, Сара, … (същото, като при първите две точки – к.м.)
КОСТРОМСКОЙ губернии: Реки: Лыкишика, Луха, Сельма, Тутка, Пустая Шача, Корега, Монза, Соть, …(същото, като при първите две точки – к.м.)
Городец на Саре Для такого сообщения между поселениями при обоих озерах и для облегчения, вероятно, взаимных сношений между главными и МНОГОЛЮДНЫМИ ЖИЛИЩАМИ ОДНОГО И ТОГО ЖЕ НАРОДА, на плоском и открытом пространстве между югом Ростовского озера и севером Переславского, Меряне по необходимости должны были основать поселение, удобное для жизни и безопасное от нападений врагов. Таким условиям вполне соответствовала местность между двумя изгибами реки Сары, текущей с юга и впадающей в Ростовское озеро с южной его стороны. …
По собранным П.С. Савельевым сведениям, в городища этом находимы были разные вещи и монеты. Таким образом нашли каменный базальтовый молот и несколько десятков медных туркестанских монет, битых в Бухаре в первой половине XI столетия.
К сожалению, вся северо-восточная сторона городища уже срыта, а остальные части насыпи испорчены рабочими, бравшими отсюда камень для Московско-Ярославского шоссе. (…)
Из всего сказанного об этих первоначальных поселениях МЕРЯНСКОГО народа МОЖНО ПОЛОЖИТЕЛЬНО ЗАКЛЮЧИТЬ, на основании археологических изследований, что Меряне населяли берега Переславского и Ростовского озер и мыс при реке Сарре гораздо прежде IX века, т.е. до появления в торговле монет Саманидских, и что эти местности оставались под их заселениями даже в конце XI века, как свидетельствуют монеты Вильгельма, Экберта I и II, Генриха IV и других; так как ОДНООБРАЗНЫЙ ИЗДЕЛИЯ, извлекаемые из всех этих курганов, неоспоримо СВИДЕТЕЛЬСТВУЮТ ОБ ОДНОМ И ТОМ ЖЕ ПЛЕМЕНИ, но >>на разных степенях<< его развития. (…)
При этом припомним еще, что во всех этих кладбищах встречается постоянно двоякие погребальный обряды: сожигание и погребение. На этих основаниях, рассматривая остальные изследованные местности, более или менее отдаленные от первоначальных центров Мерянского населения, МЫ ДОЛЖНЫ ПРИЗНАТЬ ЗА ДРЕВНЕЙШИЕ ВЫСЕЛКИ те из них, которые нам представляют одинаковые признаки и тот же своеобразный характер.
Изобилие курганных насыпей при местах первой оседлости Мерянского народа ОБЛИЧАЕТ ЕГО МНОГОЧИСЛЕННОСТЬ и этим самым поясняет нам причину ранних выселков. Курганы вблизи Переславского и Ростовского озер разбросаны большими группами по 100, по 200, по 300 курганов, но зато в остальных частях как этих, так и других смежных уездов, по преимуществу встречаются незначительные группы курганов, показывающие наглядно различие густоты народонаселения на самых центрах и на выселках. … и т.н. … ?”

- Това накратко … и позволи ми да твърдя, че угро-финските народи – Първо не са така МАЛОЧИСЛЕНИ … Второ – че заемат твърде значими площи, които в момента попадат ТОЧНО В ЦЕНТЪРА на това което ИСТОРИЧЕСКИ Е ПРИЕТО – за ПРОТОЦЕНТЪР НА ГЕНЕЗИСА на ВЕЛИКО-РУСКИЯ НАРОД?

- С уважение!

цитирай
18. doktora757 - Не го превъзнасяйте проф. Москов, ...
09.11.2018 19:50
get написа:
doktora757 написа:
Не го превъзнасяйте проф. Москов, защото и той не е българин и името му няма нищо общо с Москва - това е еврейска фамилия!..... А повечето български тюрколози са национални предатели и подлеци!


... Вас, във връзка със следното изказване на Д-р ДЕСИСЛАВА НЕШЕВА, от Медицинския университет година 2016?
ЦИТАТ:
„Изследванията продължиха с антични проби от прабългари и траки. Нямаме близка родственост с тюрки, алтайци и т.н., генетично сме много отдалечени. Дори интересното е, че сме отдалечени от турците, въпреки турското иго – генетично нямаме допирни точки.
Българите са ЕВРАЗИЙСКА популация“ ...
"А кои са евразийците? Това е Русия!
Според евразийците Русия не принадлежи нито на Европа, понеже не е чисто европейска държава, нито принадлежи на Азия. Русия е обхванала части и от Азия и от Европа, следователно тя ги обединява в себе си и затова е Евразия."

ВЪПРОС!?
Ние БЪЛГАРИТЕ според Вас докторе, РУСНАЦИ ЛИ СМЕ, следвайки ЕВРАЗИЙСКАТА и подобна на вашата логика по въпроса, на г-ца доктор Д. НЕШЕВА?

- Щапаров, позволи да отговоря на 5. vaquero
vaquero написа:

Що за учени са тюрколозите и защо държат да изкарат българите тюрки?


Първите учени-тюрколози бяха тези от Русия, Иностранцев който тръгна да доказва:
"пра-българите са хуни, а хуните са тюрки!" - и то още през 1885 год.

Поради това "нашите освободители" от 1877/78 г. по нищо не се различават от внуците си - които БЕЗ НИКОЙ ДА ГИ Е КАНИЛ ни "освободиха" през 1944 г.
В резултат И ДВАТА ПЪТИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОСТАНА В ДВЕ ДЪРЖАВИ - без да успее да постигне МЕЧТАТА СИ още от 19-ти век ЗА НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ!

Ей поради тези причини - сега българите ни изкарват азиати-руснаци!


Гет, виждам доста са ти объркани понятията за древните българи и съвременната геополитика, но да го караме подред. В моя блог преди нямаше цензура, но враговете го напълниха със спам и за това сега играе секирата. Не допускам тъпи и необосновани изказвания - това е!
цитирай
19. doktora757 - Отново към Гет, че има ограничение в цитатите.
09.11.2018 20:00
Относно произхода на българите е ясно, че те не са нито тюрки, нито азиатци - ДНК изследванията и антропологията го доказват. ТЕ СА САМОСТОЕН ДРЕВЕН ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД СЪС СОБСТВЕНО ИСТОРИЧЕСКО ПРЕДАНИЕ! През различните епохи ги наричат с различни имена: трако-кимерийци, траки, гети/готи/даки, скити, хуни и накрая "славяни"! И най-важното, че имаме собствени исторически хроники, които доказват казаното (Йордан, отец Паисий, йеросхимонах Спиридон Габровски, автора на "Зографската история", Раковски, поп Йовчо Попниколов от Трявна и др.), латинските, арабските и гръцки извори също! Темата е доста обширна за да я поберем в два реда.........
цитирай
20. get - 19. doktora757 : "Отново към Гет ..." - Докторе с ей това, което споменавате НАКРАЯ ... ?
10.11.2018 15:27
doktora757 написа:
Относно произхода на българите е ясно, че те не са нито тюрки, нито азиатци - ДНК изследванията и антропологията го доказват. ТЕ СА САМОСТОЕН ДРЕВЕН ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД СЪС СОБСТВЕНО ИСТОРИЧЕСКО ПРЕДАНИЕ! През различните епохи ги наричат с различни имена: трако-кимерийци, траки, гети/готи/даки, скити, хуни и накрая "славяни"!


... "славяни" - ама изобщо не само не искам, но и отказвам да приема за вярно ... от което - да СЕ СЪГЛАСЯ!
цитирай
21. eboa - Само народите (или хората) без самочувствие в настоящето,
10.11.2018 17:26
и тези без собствена историческа памет, се занимават с етническия си произход преди 13 века, за да обосноват съществуването си.
цитирай
22. shtaparov - Относно произхода на българите е ...
10.11.2018 23:15
doktora757 написа:
Относно произхода на българите е ясно, че те не са нито тюрки, нито азиатци - ДНК изследванията и антропологията го доказват. ТЕ СА САМОСТОЕН ДРЕВЕН ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД СЪС СОБСТВЕНО ИСТОРИЧЕСКО ПРЕДАНИЕ! През различните епохи ги наричат с различни имена: трако-кимерийци, траки, гети/готи/даки, скити, хуни и накрая "славяни"! И най-важното, че имаме собствени исторически хроники, които доказват казаното (Йордан, отец Паисий, йеросхимонах Спиридон Габровски, автора на "Зографската история", Раковски, поп Йовчо Попниколов от Трявна и др.), латинските, арабските и гръцки извори също! Темата е доста обширна за да я поберем в два реда.........

И аз мисля че темата е много широка та много неща трябва да се предават в съкратен вид,за да знае народът истината и да не става лесна жертва на лъжци.
цитирай
23. shtaparov - Не го превъзнасяйте проф. Москов, ...
10.11.2018 23:19
doktora757 написа:
get написа:
doktora757 написа:
Не го превъзнасяйте проф. Москов, защото и той не е българин и името му няма нищо общо с Москва - това е еврейска фамилия!..... А повечето български тюрколози са национални предатели и подлеци!


... Вас, във връзка със следното изказване на Д-р ДЕСИСЛАВА НЕШЕВА, от Медицинския университет година 2016?
ЦИТАТ:
„Изследванията продължиха с антични проби от прабългари и траки. Нямаме близка родственост с тюрки, алтайци и т.н., генетично сме много отдалечени. Дори интересното е, че сме отдалечени от турците, въпреки турското иго – генетично нямаме допирни точки.
Българите са ЕВРАЗИЙСКА популация“ ...
"А кои са евразийците? Това е Русия!
Според евразийците Русия не принадлежи нито на Европа, понеже не е чисто европейска държава, нито принадлежи на Азия. Русия е обхванала части и от Азия и от Европа, следователно тя ги обединява в себе си и затова е Евразия."

ВЪПРОС!?
Ние БЪЛГАРИТЕ според Вас докторе, РУСНАЦИ ЛИ СМЕ, следвайки ЕВРАЗИЙСКАТА и подобна на вашата логика по въпроса, на г-ца доктор Д. НЕШЕВА?

- Щапаров, позволи да отговоря на 5. vaquero
vaquero написа:

Що за учени са тюрколозите и защо държат да изкарат българите тюрки?


Първите учени-тюрколози бяха тези от Русия, Иностранцев който тръгна да доказва:
"пра-българите са хуни, а хуните са тюрки!" - и то още през 1885 год.

Поради това "нашите освободители" от 1877/78 г. по нищо не се различават от внуците си - които БЕЗ НИКОЙ ДА ГИ Е КАНИЛ ни "освободиха" през 1944 г.
В резултат И ДВАТА ПЪТИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОСТАНА В ДВЕ ДЪРЖАВИ - без да успее да постигне МЕЧТАТА СИ още от 19-ти век ЗА НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ!

Ей поради тези причини - сега българите ни изкарват азиати-руснаци!


Гет, виждам доста са ти объркани понятията за древните българи и съвременната геополитика, но да го караме подред. В моя блог преди нямаше цензура, но враговете го напълниха със спам и за това сега играе секирата. Не допускам тъпи и необосновани изказвания - това е!

Гет има много стойностни неща и редовно ме подкрепя- как да споделям твоето мнение тогава?
цитирай
24. shtaparov - Относно произхода на българите е ...
10.11.2018 23:22
get написа:
doktora757 написа:
Относно произхода на българите е ясно, че те не са нито тюрки, нито азиатци - ДНК изследванията и антропологията го доказват. ТЕ СА САМОСТОЕН ДРЕВЕН ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД СЪС СОБСТВЕНО ИСТОРИЧЕСКО ПРЕДАНИЕ! През различните епохи ги наричат с различни имена: трако-кимерийци, траки, гети/готи/даки, скити, хуни и накрая "славяни"!


... "славяни" - ама изобщо не само не искам, но и отказвам да приема за вярно ... от което - да СЕ СЪГЛАСЯ!

Ако припомня думите на Йоан Зонара,те са "Славяни сиреч Българи!"
цитирай
25. shtaparov - и тези без собствена историческа ...
10.11.2018 23:24
eboa написа:
и тези без собствена историческа памет, се занимават с етническия си произход преди 13 века, за да обосноват съществуването си.

В такъв случай без самочувствие са китайците, евреите, гърците, руснаците, италианците, власите и още много други,включително англичаните.
цитирай
26. shtaparov - Уважаеми Щапаров, Не ще да е било ...
10.11.2018 23:35
get написа:
Уважаеми Щапаров,
Не ще да е било ТВЪРДЕ МАЛКО ПЛЕМЕ … този меряно-ерзянски народностен масив разпрострял се от Урал-планина, до Финландия и Естония а на юг ПЛЪТНО ПОКРИВАЩ междуречието в горната част на Волга, тоест земите заключени между Ока и Волга?
От началото на 19-ти век граф Уваров прави археологични изследвания на над СЕДЕМ ХИЛЯДИ погребални съоръжения на меряно-мокшано-мещеро-рязанските народи, попадащи в по-голямото семейство на ЕЗИКОВА и НАРОДНОСТНА ГРУПА(семейство) наречено „Угро-финско”?
Резултатите от неговите изследвания той публикува/огласява в научният си труд-доклад: „Меряне и их быт по курганным раскопкам. ”. Труды Первого археологического съезда в Москве в 1869г. Москва.
(Можеш да намериш част от него на Адрес: http://kirsoft/skb13/KSNews_296.htm )
Ето какво казва в цитираният труд – Уваров, А.С.:
„… После названий, отличающихся созвучием с названием Мери, перейдем к таким НАЗВАНИЯМ, КОТОРЫЕ НЕ ИМЕЮТ СЛАВЯНСКОГО КОРНЯ и поражают нас совершенно чуждыми звуками.
Этих НАЗВАНИЙ много сохранилось на ВСЕМ ПРОСТРАНСТВЕ Мерянских населений.
В МОСКОВСКОЙ губернии: Шупулино, Шупалово, Шульпино, Шуклино … (и поне още двадесет – б.м.)
В ВЛАДИМИРСКОЙ губернии: Озера: Клещино, Сеньга, Исара, Семино, Вашикинсиое, Сахтынское, Киздра, … (над две десетки – к.м.)
В ЯРОСЛАВСКОЙ губернии: Озера: Караш, Гадш, Сурмое, Ягорба; реки: Пулохма, Гда, Печегда, Сара, … (същото, като при първите две точки – к.м.)
КОСТРОМСКОЙ губернии: Реки: Лыкишика, Луха, Сельма, Тутка, Пустая Шача, Корега, Монза, Соть, …(същото, като при първите две точки – к.м.)
Городец на Саре Для такого сообщения между поселениями при обоих озерах и для облегчения, вероятно, взаимных сношений между главными и МНОГОЛЮДНЫМИ ЖИЛИЩАМИ ОДНОГО И ТОГО ЖЕ НАРОДА, на плоском и открытом пространстве между югом Ростовского озера и севером Переславского, Меряне по необходимости должны были основать поселение, удобное для жизни и безопасное от нападений врагов. Таким условиям вполне соответствовала местность между двумя изгибами реки Сары, текущей с юга и впадающей в Ростовское озеро с южной его стороны. …
По собранным П.С. Савельевым сведениям, в городища этом находимы были разные вещи и монеты. Таким образом нашли каменный базальтовый молот и несколько десятков медных туркестанских монет, битых в Бухаре в первой половине XI столетия.
К сожалению, вся северо-восточная сторона городища уже срыта, а остальные части насыпи испорчены рабочими, бравшими отсюда камень для Московско-Ярославского шоссе. (…)
Из всего сказанного об этих первоначальных поселениях МЕРЯНСКОГО народа МОЖНО ПОЛОЖИТЕЛЬНО ЗАКЛЮЧИТЬ, на основании археологических изследований, что Меряне населяли берега Переславского и Ростовского озер и мыс при реке Сарре гораздо прежде IX века, т.е. до появления в торговле монет Саманидских, и что эти местности оставались под их заселениями даже в конце XI века, как свидетельствуют монеты Вильгельма, Экберта I и II, Генриха IV и других; так как ОДНООБРАЗНЫЙ ИЗДЕЛИЯ, извлекаемые из всех этих курганов, неоспоримо СВИДЕТЕЛЬСТВУЮТ ОБ ОДНОМ И ТОМ ЖЕ ПЛЕМЕНИ, но >>на разных степенях<< его развития. (…)
При этом припомним еще, что во всех этих кладбищах встречается постоянно двоякие погребальный обряды: сожигание и погребение. На этих основаниях, рассматривая остальные изследованные местности, более или менее отдаленные от первоначальных центров Мерянского населения, МЫ ДОЛЖНЫ ПРИЗНАТЬ ЗА ДРЕВНЕЙШИЕ ВЫСЕЛКИ те из них, которые нам представляют одинаковые признаки и тот же своеобразный характер.
Изобилие курганных насыпей при местах первой оседлости Мерянского народа ОБЛИЧАЕТ ЕГО МНОГОЧИСЛЕННОСТЬ и этим самым поясняет нам причину ранних выселков. Курганы вблизи Переславского и Ростовского озер разбросаны большими группами по 100, по 200, по 300 курганов, но зато в остальных частях как этих, так и других смежных уездов, по преимуществу встречаются незначительные группы курганов, показывающие наглядно различие густоты народонаселения на самых центрах и на выселках. … и т.н. … ?”

- Това накратко … и позволи ми да твърдя, че угро-финските народи – Първо не са така МАЛОЧИСЛЕНИ … Второ – че заемат твърде значими площи, които в момента попадат ТОЧНО В ЦЕНТЪРА на това което ИСТОРИЧЕСКИ Е ПРИЕТО – за ПРОТОЦЕНТЪР НА ГЕНЕЗИСА на ВЕЛИКО-РУСКИЯ НАРОД?

- С уважение!


Значителната площ която заема не винаги прави един народ многоброен а ако старите руси бях многобройни,етнонимът им щеше да е известен поне от III в. пр. Хр. както станало с Българите.
цитирай
27. get - До 24. shtaparov - Позволи ми да прецизирам ?
10.11.2018 23:51
shtaparov написа:
get написа:
doktora757 написа:
Относно произхода на българите е ясно, че те не са нито тюрки, нито азиатци - ДНК изследванията и антропологията го доказват. ТЕ СА САМОСТОЕН ДРЕВЕН ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД СЪС СОБСТВЕНО ИСТОРИЧЕСКО ПРЕДАНИЕ! През различните епохи ги наричат с различни имена: трако-кимерийци, траки, гети/готи/даки, скити, хуни и накрая "славяни"!


... "славяни" - ама изобщо не само не искам, но и отказвам да приема за вярно ... от което - да СЕ СЪГЛАСЯ!

Ако припомня думите на Йоан Зонара,те са "Славяни сиреч Българи!"


В оригиналния гръцки на Зонара текст няма изписване "славяни" - същото е "СКЛавини" - което някой ни е втълпил, че е етноним идващ от "слово" - А на практика ...?
"СКЛавини" или "СКЛавони" поне до 16-ти век такова е изписването, първоначално се отнасяло до загубилите ПОЛИТИЧЕСКОТО ГОСПОДСТВО в северна Италия, Равена, гото-гети на последният им владетел Тотила(или) Тотьо?
- Тоест - склавини е било политоним, натоварен с пейоративен(обидно-отрицателен) смисъл, тъй като освен с гръцкото "склави", са започнали да ги наричат и с латинското "серви(слуги)"!
От което - може да се приеме, че латинизираното"римско" население наричайки гото-гетите по този начин е злорадствало над незавидната съдба постигнала бившите им господари!?

Кога от СКЛавини-СКЛАвони и защо са наречени СЛАВЯНИ е тема за друг коментар?
цитирай
28. shtaparov - Относно произхода на българите ...
11.11.2018 21:58
get написа:
shtaparov написа:
get написа:
doktora757 написа:
Относно произхода на българите е ясно, че те не са нито тюрки, нито азиатци - ДНК изследванията и антропологията го доказват. ТЕ СА САМОСТОЕН ДРЕВЕН ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД СЪС СОБСТВЕНО ИСТОРИЧЕСКО ПРЕДАНИЕ! През различните епохи ги наричат с различни имена: трако-кимерийци, траки, гети/готи/даки, скити, хуни и накрая "славяни"!


... "славяни" - ама изобщо не само не искам, но и отказвам да приема за вярно ... от което - да СЕ СЪГЛАСЯ!

Ако припомня думите на Йоан Зонара,те са "Славяни сиреч Българи!"


В оригиналния гръцки на Зонара текст няма изписване "славяни" - същото е "СКЛавини" - което някой ни е втълпил, че е етноним идващ от "слово" - А на практика ...?
"СКЛавини" или "СКЛавони" поне до 16-ти век такова е изписването, първоначално се отнасяло до загубилите ПОЛИТИЧЕСКОТО ГОСПОДСТВО в северна Италия, Равена, гото-гети на последният им владетел Тотила(или) Тотьо?
- Тоест - склавини е било политоним, натоварен с пейоративен(обидно-отрицателен) смисъл, тъй като освен с гръцкото "склави", са започнали да ги наричат и с латинското "серви(слуги)"!
От което - може да се приеме, че латинизираното"римско" население наричайки гото-гетите по този начин е злорадствало над незавидната съдба постигнала бившите им господари!?

Кога от СКЛавини-СКЛАвони и защо са наречени СЛАВЯНИ е тема за друг коментар?

Това е "А" и "Б"-то на моите познания но съм на мнение че думата "славяни" няма нищо общо с често разтяганите "роби",понеже е измислена през последните 2-3 века. Истинските етноними както знаеш са СКЛАВИ и САКАЛАВИ,което означава САКАЛОВИ (Жители на страната САКАЛА,която се намирала в Памир и представлявала съюз на седем племена= Седемте "славянски" племена). В такъв смисъл "славяните" са превъзнасяните напоследък Памирски Българи,които дошли в Европа през VI в. за разлика от Европейските Българи (Кавказки,Балкански и пр.),които са в Европа от хиляди години но част от тях били считани за азиатци,понеже в старо време Азия започвала от река Дон.
цитирай
29. doktora757 - и тези без собствена историческа ...
11.11.2018 22:27
eboa написа:
и тези без собствена историческа памет, се занимават с етническия си произход преди 13 века, за да обосноват съществуването си.


"САМО ОНЗИ, КОЙТО ЗНАЕ ОТКЪДЕ ИДВА - ЗНАЕ КЪДЕ ОТИВА"!......... китайска древна мъдрост
цитирай
30. shtaparov - и тези без собствена историческа ...
11.11.2018 22:36
doktora757 написа:
eboa написа:
и тези без собствена историческа памет, се занимават с етническия си произход преди 13 века, за да обосноват съществуването си.


"САМО ОНЗИ, КОЙТО ЗНАЕ ОТКЪДЕ ИДВА - ЗНАЕ КЪДЕ ОТИВА"!......... китайска древна мъдрост

Това е истината- благодаря за чудесното допълнение към статията!
цитирай
31. get - 29. doktora757 - Простете за перафразата ... Защото ако изходим от китайската сентенция - то ... ?
12.11.2018 11:18
doktora757 написа:
eboa написа:
и тези без собствена историческа памет, се занимават с етническия си произход преди 13 века, за да обосноват съществуването си.


"САМО ОНЗИ, КОЙТО ЗНАЕ ОТКЪДЕ ИДВА - ЗНАЕ КЪДЕ ОТИВА"!......... китайска древна мъдрост


... ние като "славяни" сме се породили в северо-западна украйна (Припят) дифернецирали сме се - идвайки на юг под Дунав - и ни предстои отново да се консолидираме със "славяните" на север?

Господа, не желая да звуча заядливо - Но?
Ако ние следваме безкритично в разсъжденията си - предначертаният ни от ЧУЖД УМ ПЪТ - тогава излизаме от предметното поле на науката История!

Тъй като история-понятие, се припокрива с българските ИЗ_ДИРЯ, ПРО_СЛЕДЯ(из-следвам) и ПРО_ВЕРка?

Начертаните ни от други пътища ЗА НАШАТА ИСТОРИЯ - винаги ще заведат до погрешни изводи!

В заключение - повтарям ОСНОВНОТО в твърдението си?
Първоначално времево(темпорално) и местонахождение(ареал) думата за която твърдят, че идва да каже "славян" - звучи СКЛавин(и).
Появява се след падането на остро-готското царство от северна Италия(Рим) с цар Тотьо(или)Тотила (541—552).

По-късно какво пишат и обстоятелствено обясняват интепретаторите на този обек-понятие ... попада в смисъла на сентенцията: Дяволът се крие в детайли/интепретации(те)?

- С уважение!
цитирай
32. eboa - Без самочувствие са само българите,
12.11.2018 12:45
но те имат пълно основание за това. Затова искат да са траки, но няма как да стане. И монголци да са, нищо не може да се промени в историята. Но англичани със сигурност не са.... В този смисъл, не съм чел нищо за това как българите са завладели Америка?
цитирай
33. shtaparov - но те имат пълно основание за това. ...
12.11.2018 19:42
eboa написа:
но те имат пълно основание за това. Затова искат да са траки, но няма как да стане. И монголци да са, нищо не може да се промени в историята. Но англичани със сигурност не са.... В този смисъл, не съм чел нищо за това как българите са завладели Америка?

Има и други народи без самочувствие- черногорци,кюрди,афганистанци,таджики,грузинци,украинци,естонци,словаци и пр.,повечето са естествено от Източния блок.
цитирай
34. get - но те имат пълно основание за това. ...
12.11.2018 21:09
eboa написа:
но те имат пълно основание за това. Затова искат да са траки, но няма как да стане. И монголци да са, нищо не може да се промени в историята. Но англичани със сигурност не са.... В този смисъл, не съм чел нищо за това как българите са завладели Америка?


Възпитанико на НГДЕК, не пишете за себе си в множествено число!
цитирай
35. katan - Уважение и респект
15.11.2018 11:32
към труда ти!
Поздрави!
цитирай
36. shtaparov - (Уважение и респект)
15.11.2018 13:22
katan написа:
към труда ти!
Поздрави!

Благодаря за трогателното изказване!
цитирай
37. shtaparov - но те имат пълно основание за това. ...
15.11.2018 13:23
get написа:
eboa написа:
но те имат пълно основание за това. Затова искат да са траки, но няма как да стане. И монголци да са, нищо не може да се промени в историята. Но англичани със сигурност не са.... В този смисъл, не съм чел нищо за това как българите са завладели Америка?


Възпитанико на НГДЕК, не пишете за себе си в множествено число!

Това дето пише,че "англичани със сигурност не са" означава,че за другото не е на 100% сигурен.
цитирай
38. shtaparov - и тези без собствена историческа ...
15.11.2018 13:33
get написа:
doktora757 написа:
eboa написа:
и тези без собствена историческа памет, се занимават с етническия си произход преди 13 века, за да обосноват съществуването си.


"САМО ОНЗИ, КОЙТО ЗНАЕ ОТКЪДЕ ИДВА - ЗНАЕ КЪДЕ ОТИВА"!......... китайска древна мъдрост


... ние като "славяни" сме се породили в северо-западна украйна (Припят) дифернецирали сме се - идвайки на юг под Дунав - и ни предстои отново да се консолидираме със "славяните" на север?

Господа, не желая да звуча заядливо - Но?
Ако ние следваме безкритично в разсъжденията си - предначертаният ни от ЧУЖД УМ ПЪТ - тогава излизаме от предметното поле на науката История!

Тъй като история-понятие, се припокрива с българските ИЗ_ДИРЯ, ПРО_СЛЕДЯ(из-следвам) и ПРО_ВЕРка?

Начертаните ни от други пътища ЗА НАШАТА ИСТОРИЯ - винаги ще заведат до погрешни изводи!

В заключение - повтарям ОСНОВНОТО в твърдението си?
Първоначално времево(темпорално) и местонахождение(ареал) думата за която твърдят, че идва да каже "славян" - звучи СКЛавин(и).
Появява се след падането на остро-готското царство от северна Италия(Рим) с цар Тотьо(или)Тотила (541—552).

По-късно какво пишат и обстоятелствено обясняват интепретаторите на този обек-понятие ... попада в смисъла на сентенцията: Дяволът се крие в детайли/интепретации(те)?

- С уважение!

Вече ми се гади от фалшивата дума "славяни"- не мога да я слушам тая ненаучна измишльотина но някой път я ползвам по принуждение,за да ме разберат по-ясно хората. Винаги обаче я слагам в кавички за да подчертая,че думата е некоректна и никой истински учен не бива да я употребява без тази условност с която се подчертава,че тази дума не е оригинална.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816140
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136736
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи