Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2010 20:23 - БЪЛГАРИТЕ ПЪРВИ СА ИМАЛИ БУКВИ, КНИГИ И КРЪЩЕНИЕ
Автор: saradiva Категория: История   
Прочетен: 58127 Коментари: 112 Гласове:
46


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Големи и ожесточени дебати неочаквано за мен предизвика моят т.нар. „Нов прочит на „История славянобългарска” … Оказа се, че „модерният” днес въпрос, свързан с тази книжица,  съвсем не се отнася до съдържанието и до основната цел на монаха. А до заглавието…
Да – наистина в заглавието на една творба трябва да се търси основния акцент сред посланията на автора. Но то едва ли може да ги илюстрира, да подскаже адресата, целите, вълненията …
В този смисъл – ясно е – екип от учени – нови и независими от чужди интереси, трябва да проучи Паисиевата „История” и разбира се да започне с изясняване на това – какво е оригиналното заглавие на произведението. /Такава идея засега е утопия, но все пак…/.
И както обещах на блогъра Ладо, в края на постинга си прилагам снимка на титулна страница на Паисиевата история. Така вече можем да коментираме и да изказваме предположения. Но ще повторя мнението си, поднесено сред коментарите на предишните два постинга – ние тук можем само да се взираме, но не и дадем категорично мнение – „славнобългарска” или „славенобългарска” е написал в заглавието на книжицата си Паисий…

Като добавка мога да приложа и онова, което пише един от големите възрожденски интелектуалци Димитър Маринов в своята „История на българската литература”: „… безсмъртният наш отец Паисий бил готов със своя труд … под название:”ИсториЯ СлавЯно-българскаЯ…”.”/Т.II „Новият век” Д. Маринов/. В така предаденото заглавие „я” е изписано с малка носовка. Изводите може да си направи всеки, ангажирал мисленето си по открилия се дебат в блога…

Е, аз си продължавам моя

  НОВ  ПРОЧИТ  НА  „ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА”
                                    /трета част/

Още преди време, когато публикувах „Новия прочит” в родолюбив и мъдър форум, се заформи кратка дискусия… Поднасям ви я с някои допълнения:

Purusha:
„…В учебниците днес ясно си пише: „Още преди Освобождението се намират свидетелства за русофилство сред българите, като първи Паисий Хилендарски заявява, че надеждите за създаване на самостоятелна държава са в руснаците.” Коментарът ти…”

 В "Историята" на Паисий не виждам нито дума, изразяваща русофилство, Purusha, нито пък израз на някакви освободителни надежди, свързани с Рус. Напротив! Тезата на Паисий е - българите са НАЙ, дори и спрямо русите! Т.е. Паисий си позволява чрез аргументи от историята ДА СЪПОСТАВЯ българите с русите и с москалите и то в полза на своите сънародници! Подобна стъпка е била /а и днес е/ проява на дързост. „светотатство”. Средата на 18 век е време, в което Русия вече развява имперски байрак, подчертава се като матушка на всичкия „славянски” плебс, от нея ВЕЧЕ по-велико и по-високо няма. Манипулативната й кампания е в пълен ход – огромна плеяда от „учени” и преписвачи работи здраво, за да изпълни имперските заръки. И една от най-важните сред тях е да се стъкми Историята на Рус и на НЕЙНИТЕ „вси словени”. „Продукцията” е трябвало да изобилства от основания руската империя да „освободи”, т.е. да завладее Балканите и да се провъзгласи Москва за столица на християнството – Трети Рим.

В този именно момент българският монах Паисий тропва с юмрук от слово и подчертава:
"... При все че москалите, русите, сърбите и други се хвалят, че те по-напред са приели славянските букви и кръщението, но не е така. Не могат да представят за това никакво свидателство. Ако и москалите, и русите да пишат за това, но гръцките и латинските летописи показват в кое време българският крал свети Тривелия приел кръщението със своя български народ - в 703 година, малко нещо след шестия вселенски събор..."

"...Руската княгиня Олга приела кръщението в 958 година, но с малко хора от руския род. Имал
о гръцки свещеници, а не славянски. Русите не умеели тогава още никак да четат по славянски..."

Един русофил, Purusha,  не би написал това! Думите му са категорично опровержение на НЕВЕРНИТЕ ТВЪРДЕНИЯ за историята на русите, съответно и на българите, с които вече са пълни преведените и манипулирани източници, използвани от Паисий…

Много важен детайл обаче има в цитираните по-горе текстове, който се подминава от повечето изследователи на „История”-та. А именно:
Налице е разграничаване на два народа – „руси” и „москали”.
„Изпърво откъде са произлезли (българите), понеже ни се случи много пъти да прочитаме различни ръкописни и печатни истории, които русите и москалите са издали отделно за славянския род: откъде са повели своето племе и после как се отделили от тях българите и дошли, та се заселили в българската земя.”
Спомням си, че в училище попитах госпожа учителката си какви са тези „москали” и тя с учудване ми отвърна: „Как не можеш да се сетиш, ами разбира се това са московците!” – „Ами те различни ли са били москалите от русите, госпожо  и … как така русите не са умеели да четат на славянски?!” Отговорът: „Ооо, я не ме питай ТАКИВА работи…

После открих отговора и съм си отделила по тази тема това:
„Русь – это только одна Украина, восточнее ее никакой Руси не было… Сам термин «москали» – это САМОНАЗВАНИЕ народа мокша, жившего на реке Москве. Именно «москалями» они сами себя и называли. А вот неприятие этого термина в России вызвано, думаю, именно тем, что Москва всегда хотела отвергать свое финское происхождение и «примазаться» к славянам. Вот почему российские историки и лингвисты 200 лет ищут этимологию названия «Москва», да найти не могут. Точнее говоря – я совершенно уверен, что многие российские лингвисты до меня находили, что Москва – это река народа мокша (Моксель), да вот им рты затыкали, ибо ради имперских интересов власти над Украиной и Беларусью нужно было скрывать правду о своем Финском Отечестве – и слагать сказки про «финских славян» Центральной России. Между тем никаких своих славян в России никогда не было – ибо это Великая Финляндия, не имеющая никакого отношения ни к славянам, ни к Руси. Но в России настолько привыкли считать свое финское содержание «русским», что никто не задумывается о нелепости даже имени былинного героя Ильи Муромца, которого считают «славянином» и «русским», тогда как Илья Муромец – это Илья Эстонец, ибо ближайшей родней эстонцев были именно финский народ мурома, а вовсе не славяне. Проблемы нет, если кто-то нерусский и не славянин ассимилируется в славянской среде: сей процесс происходит везде, и он означает в первую очередь культурное и ментальное принятие славянского содержания не славянином. Но тут мы видим нечто неслыханное: в «славяне» записывают огромнейшие финские территории Центральной России. И проблема в том, что они вовсе не ассимилировались в славянской среде, а «вошли в нее», полностью неся свою финскую культуру (выдаваемую ныне за «славянскую»), финский менталитет и финские антропологические черты.” /Вадим Ростов „Откуда взялись москали?”/
(Пък на когото му трябват доказателства за всичко, представено от Вадим Ростов, може да надникне ….
в Паисиевата история /1762 г./ :):))


Stoyan:
"...Струва ми се, че духовници като Паисий са имали други цели, а не такива каквито му се приписват...Той ясно поставя въпроса за ПРАВОТО на самостоятелна българска църква. И не мога да си представя безумия като това да се твърди, че монахът бил очертал  „пътищата на национално-освободителното движение" и бил „родоначалник на българския национализъм”. Това, че е казал, че сме най-велики българите не значи че е бил националист, нали?... Терминът „нация” е много по-късен от това време и никой според мен тогава не е говорел за нея."

Стояне, прав си за „нацията” като термин, както и за времето, в което се появява себеусещането на хората като част от съответната нация. Според мен, това е изкуствено подредена идентичност, основана върху стремежа към Свобода на общността и към желание за самостоятелен избор на общностно Бъдеще. А под общност субектите по принцип са разбирали /и разбират/ конкретното близко обкръжение. Чувството за национална принадлежност обаче е осъзнаването на субектите, че тази малка общност е част от по-голяма група хора – достатъчно голяма, за да има Право на Свобода и Бъдеще и достатъчно силна, за да ги извоюва и защитава.
Преди този мисловен прелом към усещане за нация, предизвикателства за война или защита са били да речем територията за живот, хранителните запаси, религиозните вярвания и прочее мотиви. Докато сред хората с подредена национална идентичност, до Бога и Царя, застава и Родината.

Например в края на 18-ти и началото на 19-ти век във Франция е станало модерно да се подчертава: "Ние не сме повече аристократи, буржоа и селяни. Не сме и католици и протестанти. Ние сме французи".


Но.

За да се случи това у всеки отделен човек, сред малката и после сред по-голяма група, та чак до постигането на национално самосъзнание и общонационални цели, са били нужни ОПОРНИ ТОЧКИ

"Гръцките”, руските и сръбските владетели /изреждам тях, защото Паисий ги споменава/, благодарение на тяхната мегаломанска, агресивна политика спрямо другите народи, успяват да натрупат именно такива опорни точки, върху които пък по-късно се заражда и се развива общностното национално себеосъзнаване на техните народи, независимо от това в какви форми се проявява след време. И при гърците, и при русите, и при сърбите, мотивацията се опира все върху Произход, Историята, Език, Територия и т.н. А общото между трите народа пък е, че сред наличните и достоверни данни за тяхната история, произход, език и територия, фактите все са били недостатъчни, за да развеят владетелите им байраци, подчертаващи величавост, уникалност, елитарност и прочее гордости. Затова владетелите на споменатите по-горе народи поставят сред приоритетните си цели СТЪКМЯВАНЕТО на онова, което не достига в историята на народите им, за да бъде обявено за вечни времена, че те са с „много древен, библейски” произход, с „много славна и велика” история, говорят и пишат на „много разпространен свещен” език, притежават „огро-о-о-омна” територия, и други такива. Затова и руските, и сръбските, и гръцките владетели финансират и закрилят „научни” групи и преписвачи, които да натъкмят „работата”. И за по-лесно и по-сигурно си копват от изобилните иначе факти за събития, призход, език, писменост и територии в българската история. И за още по-сигурно, повечето от писмените извори, са преписвани „адаптирано”, а след това са унищожавани …

Но натрупването на факти за превъзходство /стъкмени/, вече е създавало и онези опорни аргументи, на базата на които ще започне „отключването” на усещането на малката общност около отделния човек като частица от една Голяма и Велика цялост – нацията…
Това е бил дълъг, но закономерно протичащ процес. Примерите, които доказват неговото протичане са доста по-ранни, отколкото предполагах преди време. 

Един от тях:

Доказано е вече, че оригинал на така наречения „Симеонов сборник” „… е попаднал при неизвестни обстоятелства в Киевска Русия, където през 1073 година от него бил изготвен препис за киевския княз Светослав Ярославевич, съхраняван понастоящем в Московския исторически музей под сигнатура Sin. 1043 (Син. 31-д) и известен под названието «Изборник Святослава 1073 года». Това твърдение се обосновава единствено от поместеното на Fol. 2V посвещение, в което името на първоначалния собственик на ръкописа, комуто последният е посветен, било изстъргано и заменено с името „Светослав“. Откритият по-късно препис със сходен текст, където заличеното име се чете като цар Симеон, утвърждава убеждението, че същото име се е четяло и на предполагаемия протограф за преписа от 1073 година, а извършените през 1970-те години фототехнически изследвания показват вече и пълния текст на заличеното – както се предполага – при изготвянето на преписа име и титла на българския владетел: „Великий в царех Симеон“ /Асен Чилингиров, "Симеонов съборник"/

И още: „В своите изследвания Оболенски доказва, че голяма част от българския оригинал е била съзнателно унищожена още в началото на 1070-те години, когато друга част от този оригинал бива преписана и подвързана в т.нар. «Изборник Святослава 1073 года». А самият Архивен сборник представлява препис от непълната първа част от българския оригинал, докато останалите части от сборника, съдържал първоначално 784 отделни съчинения, се пръскат по всички части на Русия и се преписват – както и другите му части – много стотици пъти чак до ХІХ век, като съставят основите на руската книжнина. Княз Оболенски издирва и открива още много други руски ръкописи, съдържащи следите от същия български протограф и тези следи го довеждат до неговия съставител и преводач на някои от частите му, българския книжовник от Х век презвитер Григорий, впоследствие епископ Мизийски. Но го довеждат и до разрешението на някои много важни въпроси от българската история и култура от Х век.” /Асен Чилингиров, "Симеонов съборник"/

Изобилни са примерите и в стъкмяването на древната „гръцка” история.
Например – нещо от малко по-късно време:
Гръцкият историк от XIX век Константинос Папаригопулос издава четиритомна история на Гърция, в която показва, че съществува наследственост в историята на „антична Гърция”, „Византия” и съвременна Гърция. Това е изключително важна опорна точка за самочувствието на гърците по това време, тъй като държавата им е една обикновена много бедна балканска страна. Създава се изкуственият, измислен език катаревуса, който трябва да хвърли мост назад към античните образци, макар че е език, който не се разбира от обикновения грък. Започва едно цялостно ПРЕИЗМИСЛЯНЕ гръцкия народ и гръцката нация…

По времето на Паисий натрупването на плодовете от
дългия и закономерно протичащ процес на национално себеусещане на балканските народи, са били, може да се каже, достатъчно много, за да е широко разпространено и модерно да се спори и да се пише на тема история, призход, език, исконна територия и т.н.

Така че Паисий и неговата книжица се вписват по-скоро сред процеса на намиране, утвърждаване и разпространяване на тези „Опорни точки” за бъдещото усещане за нация сред българите. В книжицата няма призиви за борба за независима Българска църква. Те са по-късни стремежи и надежди… А и да не забравяме, че Паисий подготвя „Историята” си почти 20 години, според изследователите му. През това време дори и да има наченки на стремеж към църковна независимост, те все още не са в мащабите и с подчертаността, които предполагат отражение в литературата или поне мотивация да се пише по определени теми.

 

Stoyan написа:
„… Паисий ясно поставя въпроса за ПРАВОТО на самостоятелна българска църква. И не мога да си представя безумия като това да се твърди, че монахът бил очертал  „пътищата на национално-освободителното движение"”.

 

Както подчертах още в първата част на „Новия прочит”, Паисий е най-цитираният и същевременно най-пренебрегван български будител. Неговата книжица е „натъпквана” в какви ли не наистина безумни рамки и клишета /вкл., че е „бунт срещу феодалния гнет”- проф.Хр.Хр./…
Макар че именно сред църковните люде на Балканите се зараждат първите идеи за национално освобождение, не виждам Паисий да ги прокламира в „История”-та си. Още по-малко пък за подчертава някакви пътища и етапи за освобождение от турците.
Но категорично е отрицанието на Паисий спрямо гърците и дерибействането на гръцките попове сред българите християни.
Каква е ситуацията:
Цариградската патриаршия по това време води изключително агресивната политика - най-силна е тя именно през ХVІІ и ХVІІІ век. Още в началото на ХVІІ-ти тя обсебва два от най-големите български манастири, Бачковския и Роженския. През ХVІІІ и ХІХ век си присвоява още и българските светогорски манастири Ксиропотам и „Свети Павел“, а през целия този период - ХVІІ и ХVІІІ век - прокарва своята духовна власт над църквата и във влахомолдавските княжества. Те, припомням, от Х до ХІV век са подчинени на българската архиепископия в Охрид. Цариградската патриаршия узурпира там и политическата власт, чиито носители стават гр
ъцките фанариоти. И най-сетне в
1767 г. тя закрива и охридската архиепископия със съдействието на султана, а през 1772 г. — и сръбската патриаршия в Печ.
Ето как описва този фанариотски вандализъм един от най-достойните български възрожденски интелектуалци Димитър Маринов:
„Цариградските патриарси не останали задоволни само с тия права над християните, подведомствени на Цариградската църква; те се стремили да разпространят своята власт и над християните, подведомствени на останалите две славянски църкви: Охридска и Ипекска. За да се достигне до това, не е било тъй лесно; понеже и правата на тия две църкви биле потвърдени такожде с берати от предишните султани, предшественици на Мохамед II; защото тия страни бяха покорени преди превземането на Цариград. Но Цариградските патриарси не се отчайваха. И наистина, във времето на Самуил, цариградският патриарх, един от най-забележителните патриарси, по своето сеизско възпитание и по своето богословско невежество, по един съвършено незаконен начин бидоха подчинени на вселенския престол и тия две славянски църкви - Ипекската в 1765 год., а Охридската в 1767 год. Не е задачата на литературната история да излага подробно всичките коварства, хитрости, насилия и низости, които Негово Всесветейшество е употребил, за да унищожи тия две самостоятелни славянски църкви; важно е за нашата книжовност да се знае, че във втората половина на XVIII столетие гръцкият клир беше завладял духовно всичките християнски народи, поданици на В. Порта и беше сполучил да изчеркне из официалните регистри националното им име и да го замени с името "Урум-миллети", т.е. "Римски народ, както обичали да се наричат потомците на Перикъл. Сега гръцкият клир, поставен от обстоятелствата в такава сила и власт над едно многочислено християнско не-гръцко население, почнува своите подвизи, които са запетнили вселенския престол, и които историята ще осъжда всякога като недостойни за представителите Божии на тоя свят и които ще причислява към най-възмутителните вандализми - вандализми, чрез които са изтребили стара една славянска книжовност… в България, Тракия и Македония - българските страни.” /Т.II „Новият век” Д. Маринов/

Съвсем очаквано е на фона на тази агресия, именно сред църковния клир да се зародят първите идеи за духовно и политическо освобождение. Но има и още нещо - само духовните люде, са имали достъп до историографските книги, съответно до поуките от историята и до разбирането за Ползата от историята. Те са разбирали силата на вечното правило - ако те няма на картата на историята, те няма и на картата на географията.
Сиреч
, ако не си древен, си никой...
И още един акцент: наред с представяне на величави исторически факти, сред опорните точки за общностно, а по-късно и национално самочувствие е било и подчертаването, че съответният народ е упоменат в Книгата на книгите – Библията – сигурно доказателство, че този народ е „по-Божи” от другите, Богоизбран. /Вж „Ранната историография и националната митология” Н.Аретов/
То
зи пример следва и Паисий и извежда произхода на българите от Ной и неговия син Афет…

Така че, да - сред църковния клир се зараждат първите национални идеи, заложени именно като послания в историографски и библейски сюжети. Но в книжицата на Паисий нито има програма за отхвърляне на чуждия гнет, нито пък призиви за национално-освободителна борба…
/Твърдението е подчертано и „аргументирано” в „безсмъртния” „труд” на акад Христо Христов „Някои проблеми на българската историческа наука”/
...
Stoyan: 
Мисля си, че монахът е имал повече цели свързани с църквата по това време, макар че от българската специално нищо не е останало. Защото - колко история има в тази „История” на Паисий, не съм ли прав?

Обаче я е нарекъл "История"!  И то "Славянобългарска"!  Във време, когато не е имало държава България на картата на Европа, а и всички Големи са считали българите за долнопробни пришълци, самото озаглавяване на книжицата от Паисий си е вече чиста форма на Ренесанс! 
Всъщност, за разлика от западноевропейския Ренесанс, при който се извършва замяна на теоцентризма с антропоцентризъм /както ги наричат учените/, в България, а и в останалите Балкански държави, Ренесансът е с друга характеристика. Тук от една страна е налице процес на изчистване от отоманските традиции и замяната им, възраждането, на онези, които са типични за поробения народ. /Става дума за фолклор, история, бит, хранене, говор, вяра, учене, свобода, територия.../

Т.е. не е имало противопоставяне на теоцентризма, а по-скоро изместването му от етноцентризъм, до който като отличителна черта и оръжие застава и Христовата вяра. Затова и не е нито странно, нито незакономерно, че в ренесансовите процеси на балканските народи първа и огромна роля има Православната църква. Свещенослужителите, освен че са били просветени и ерудирани хора, са разбирали нещо много важно - че етноцентризмът, сиреч специфичните традиции и историята, са единствената силна защита, а и оръжие срещу чуждоверците и исляма. И единствената мотивация, която могат да заложат в народносното мислене, за да събудят общонародно движение за силна и самостоятелна църква – което си е амбиция на самата църква.
В такава борба двигателят е църковната институция, но се води и се увенчава с успех, благодарение на миряните, на народа. /Нещо характерно за всяка революция./

Много е вероятно написването на „Историята” да е било подкрепено, дори поръчано от Българската православна църква /по-скоро от остатъците, които има от нея/.  Ако това се окаже вярно /зависи от изследователите/ то ще потвърди, че съчиняването на „Книжицата” е в съответствие именно с тенденциите, подчертани по-горе.

Но има и друг процес по това време, който би могъл да провокира част от текстовете в „История славянобългарска”, както и Писиевата неприязън към Мавро Орбини и Бароний. Имам предвид съществуващите в този период мераци от страна на Римо-католическата църква да вземе под свое „покровителство” балканските християнски народи. Както това се е случило с народите от западните части на Балканите.
По българските земи едни от първите бунтове срещу турското робство и гръцкото духовенство са провокирани именно от католически мисионери. Още от
1581 г. датира първото известие за интереса на Римо-католическата църква към живеещи в Дунавската равнина павликяни. "Активна мисионерска дейност у нас развива францисканският орден, чиито свещенослужители успяват да покръстят през XVII в. няколко хиляди еретици. След Чипровското въстание (1688) именно тези прозелити остават единствената опора на Рим в нашите земи. В резултат на неколкократни миграционни вълни днес може да се говори за три групи българи католици, все потомци на някогашните сектанти: северни павликяни, южни павликяни и банатски българи..." /Ангел Янков/

Така че проблемите не са опирали само до историчността! Но пък именно историчността е била оръжие, аргументация, самоопределяне, а оттам - право на Бог и свобода.
 

§§§
Няколко цитата за допълнителни раздумки и размишления

Никола Филипов
/Историк и литературен критик. Завършва история и литература в София (1897). Специализира в Париж и Берлин. Учител в Русе, Белоградчик, Видин, Пловдив, София. Никола Филипов е автор на "Нашето възраждане чрез литература" (1940), "Богомилството" (1941), както и на книги за Венеция, Дания, Швейцария. Умира през 1959 година в София./

„Как е въздействала историята на Паисий върху читателите, се вижда най-добре от бележките и добавките, които някои от тях са правели в нея. В Самоковския препис от 1771 г. преписвачът поп Алексий Велкович Попович отбелязва: „И от много желание, що имеях, потрудих се и преписах ю да ю имеем, понеже многажди видех, како укоряют нас сербие и греци, защо не имеем своя история заедно съвокуплена за цари и светих, що били прежде царствували и светили ся от них. Того ради желанием возжелех по своего рода болгарскаго и преписах ю да се не изгубит." В същия препис и даскал Николае написва: "Да има се прочатiти извесно пред народом болгарским да разумею, како имамо цари болгарски и да имамо ответ дати греком и сербом да не смо укорепи от всего народа греческаго и сербскаго, но да смо извесни, искусни и мудри." В Жеравненския препис читател пише: "Аз, Макарие, йеромонах Хилендарски, прочитах ето историю и разумех, что ест писано в нея. И вие потрудитите се, братия, да я прочитете, да ви буди на ползу - болгаром похвала, а на пакост греком." Друг читател-преписвач добавил по-късно в края на последния израз: "и сербом". В тоя препис срещаме и тази бележка: "Аз, Серафим, прочитах сия история у Сливен в лето от Христа 1792 и много полза намерих за болгари." В друг препис читател бележи: "Летопис болгарский заради болгарските народи; който чите, с внимание да чите, да познай, какво са имали болгарите царство." В по-късен препис преписвачът на Паисиевата история, като останал недоволен от думите, с които Паисий отговаря на сръбските подигравки, заменя неговия израз със следния; „Летопис латински Мавробир, Буефир, летопис французкий, - оба тако глаголят: "Серби непотребныйший паче всех родов славянских, защо яко хулят на закон Божий". /Никола Филипов „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ”/


Паисий е бил неук?!?!?!


„На 23-годишна възраст, в
1745 г. той отишъл в Хилендарския манастир, гдето брат му Лаврентий, 20 години по-стар от него, бил игумен; подир това се преместил в Зографския манастир. А Светогорските (Атонските) манастири в него време са били пак център на религиозен и просветен живот за южните славяни, както са били преди турското владичество. В XVIII в. просветният живот в тези манастири достигнал до такъв подем, че гръцкият монах Евгений Вулгарис, погърчен българин, с висше философско образование от Запад, отворил в 1753 г. в Светогорския манастир Ватопеди академия, за която мислел да повика професори от Германия, които да четат лекции по философия. Наистина, тази академия съществувала до 1758 г., но самото нейно отваряне ни показва достатъчно каква е била духовната атмосфера в поменатите манастири. Освен това, в тях се пазели съчинения на стари писатели, също тъй и съчинения на писатели от по-ново време, напр. на руски писатели от XVI и XVII векове. Подирните съчинения съдържали вече и светски елементи, а това свидетелствува за отпадъка на традицията да се пишат книги само с църковни и религиозни теми. При това светогорските монаси преписвали стари книги, съставяли и нови и разпространявали едните и другите вън от манастирите. В тези манастири са идвали просветени чужденци (сърби, руси и др.), духовни и светски лица, и тяхното посещение съдействувало да закрепват и да се разширяват духовните интереси на мастните монаси, а също тъй да се засилва светското направление на тяхната книжовна дейност. От друга страна, между атонските монаси, - българи, сърби, гърци и руси, - се пораждали съперничества и спорове, които минавали на национална почва, добивали национален характер. Например български и сръбски монаси спорели върху такива въпроси: чий е Хилендарският манастир? кой народ е по-славен?... Явно е, че тези манастири са станали и център на будно национално съзнание, на повишено патриотическо чувство.” /Никола Филипов „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ”/

ЗАБРАВЕНИЯТ ПАИСИЙ

/Димитър Маринов „История на Българската литература” Т.ІІ/

Повече за него: http://bg.wikipedia.org/wiki/Димитър_Маринов

„Ако беше отец Паисий принесъл такава или по-малка заслуга на друга народност, непременно до сега биха се написали цели томове за неговия живот, а в негова памет би се устроил часнтонаучен празник и въздигнат би му бил паметник. Но у нас той е забравен. А затова и ние като народ сме забравени. Младото поколение ще се покаже по-достойно, за да притежава такива велики мъже. Скоро е времето, когато за отец Паисий историята ще може да каже повече нещо.

 

 image

 


Тагове:   Славяни,


Гласувай:
46


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Костова
25.04.2010 20:59
Много изчерпателна монография.Написана от патриот.Трябва да се отпечата и разпространи.Мислила ли сте за това.Мога да Ви помогна.
цитирай
2. lado - Безукорно ! Оставили са ни завет ...
25.04.2010 21:03
Безукорно !
Оставили са ни завет родолюбците, а ето и едно чудесно проявление и продължение на святото им дело - твоята статия!
Радостното е, че страхотно много наши колеги си дадоха сметка за стойности, обърнати с главата надолу от вековни лъжи,манипулации, аутодафета и прочие мерзки дела, продиктувани от шовинистични низки цели. Пламъчето се разгоря.
цитирай
3. divna8 - "ИсториЯ СлавнОБолгарскаЯ"...
25.04.2010 21:04
Така прочето заглавието аз на корицата.
СЛАВНО и славяно са две коренно различни по смисъл думи. А това променя и целият смисъл вложен в текста на тази малка, но ценна книжица.
Даде ми тема за размисъл и домашно :))) Пак ще се върна!
Благодаря за огромния труд, Сарадива!
цитирай
4. saradiva - За Г-жа Костова
25.04.2010 21:17
анонимен написа:
Много изчерпателна монография.Написана от патриот.Трябва да се отпечата и разпространи.Мислила ли сте за това.Мога да Ви помогна.


Здравейте, Г-жо Костова!
Нямам претенции това да е монография, нито пък "много изчерпателна". Каквото съм намерила и направила като извод - написала съм го. Даже и формата на този, трети постинг по темата подчертава, че не се стремя към отпечатване под каквато и да било форма. Мисля, че аудиторията в Интернет и конкретно в БлогБГ е доволно голяма, а и има подчертан интерес към тематиката, за да търся отпечатване на книжен носител. За времето, което ще тичам около отпечатването мога да прочета и напиша други постинги. Друг е въпросът, че в работата ми сега, през лятото е доста натоварен период и настина нямам много свободни минути за каквото и да било странично...
А и не веднъж съм подчертавала, че пиша за удоволствие. И ми е голяма радост, чу тук намерих толкова много приятели на словото и ценители на търсениета по посока истината за Българската история...

Но все пак Ви благодаря за вниманието и за желанието да ми помогнете!
Това е допълнителна оценка за труда ми, за която съм признателна от сърце и приемам с огромно удоволствие!

Поздрави и от мен.
цитирай
5. razkazvachka - Браво пак!
25.04.2010 21:47
Но, знаеш ли - по горните дебати относно т.нар. "русофилство", което липсва в Историята, написана от Паисий - не знам дали съм попаднала на такова училище и на такива учители, но откакто се помня са ме учили, че ние сме дали езика си и от нас е тръгнала историята... а другото - другото е движението на империите - след като ингилизите се заиграват с турците, на нас ни остава да очакваме войната и да се включим към руснаците... Нашият език, нашата църква - независима от гърци, както и от римокатолическата, нашата памет за българското царство - ами това го имахме в историята и особено - във възрожденската ни история - не знам кога и кой е затлачвал пак съзнанието ни - нали българската национална култура се формира именно върху самоопределянето ни като българи с огромно историческо наследство - къде сме загубили между 20 и 21 век името си, паметта си, историята си?
Чак сега, обаче, след като чета това, което пишеш, както и търсенията на Спароток - ясно осъзнавам, че сме се оставили да ни изсипят на бунището на историята заедно с комунизма - ама това не е едно и също! Демокрацията, разбирана като отказ от културата - хе, това не е ли доброволно надяване на чужди окови .... Та дори в щатите вървят към образование и възпитание в зачитане на културното многообразие и различия - ние ли ще сме тези, които ще са глобалните никои?
цитирай
6. saradiva - Само в тази тема не ме вкарвай, че малко ми трябва да почна...
25.04.2010 21:50
solinvictus написа:
Добре си написала!

Благодаря за оценката. Приемам я с респект към знанията ти.

solinvictus написа:
Темата Русия е много натоварена с политика!


И аз искам като се каже Русия, да се сещам за прекрасните шедьоври на руската класическа литература /то не че има друга руска преди нея:)/ Но се сещам само многовековното мачкане на българското достойнство и кражба на история, старини, език, книжнина, територия...

solinvictus написа:
Беше преди време, когато дискутирахме различните благодарности, които трябва да имат, българите,српите,бошняците,хрватите,грците и других християнских народов!


Да, Инвикти, ние само благодаряхме, родителите благодаряха и предците ни все са благодаряли на Великата матушка. И от тези благодарности в народносното ни съзнание постепенно се е натрупала камара от комплекси. Най-големия - за подарената ни свобода и Вазовото "И днес йощ носим срама на челото"... Все пак имало е родолюбци, които са разбирали и издигали глас за това, че т.нар. Осв. война е щяла да завърши като другите руско-турски, ако не е било Българското опълчение - изиграло решителна роля за прелома в основните решаващи битки... По-късно обаче и тези гласове замлъкват, особено по време на процеса на т.нар. "изкореняване на стамболовщината"...

А бе къде ме отведе в тази тема, Инвикти! Знаеш ли колко малко ми трябва да прескоча с един век времето след Паисий и да почна... Отиде и се не видя..

solinvictus написа:
че там попаднах на един велик славист ,който обикалял българските манастири да краде български книги и се чудел защо не му ги дават и направил прсба до султана и му дали заптиета и оружие за да му е по лесно!


Не е бил един. Били са цяла армия от пратеници на гръцки и руски попове, на гръцки, руски и сръбски „родолюбци”- търговци. Поръчката е била - да се изземе и последната българска книга, за да се препише "адаптирано" и да се унищожи. Подготвял се е Трети Рим – Москва – не без помощта на гърци и сърби

solinvictus написа:
Той горкият не е знаел ,че това ще свършат едни интернационалисти, коминтерновци съвсем спокойно и успешно!


И продължават да го вършат. Къде ни е Светинята – „История Славянобългарска”?! Защо не си я приберем в България.?! Къде са светините от старобългарската книжнина или поне най-ранните преписи – в руски, сръбски и гръцки архиви. Има запазени и във Ватикана, но там влизането е само със специални препоръки. Т.е. изследователите трябва да кажат какво търсят и се следи мноооого строго какво ще напишат след това….
Така че: Мълчанието им за истината е равносилно на предателство
Бездействието им е кражба на доверия
Говоренето на лъжите е убийство на история...

След малко ще прегледам линка и пак ще пиша…
цитирай
7. edinman - Благодаря ти saradiva
25.04.2010 21:51
Отворих вратата и видях светлина.Ти ми я даде!
цитирай
8. saradiva - Ами отвори се дебата за заглавието и в ЛС, и в друг форум...
25.04.2010 21:56
lado написа:
Безукорно !
Оставили са ни завет родолюбците, а ето и едно чудесно проявление и продължение на святото им дело - твоята статия!
Радостното е, че страхотно много наши колеги си дадоха сметка за стойности, обърнати с главата надолу от вековни лъжи,манипулации, аутодафета и прочие мерзки дела, продиктувани от шовинистични низки цели. Пламъчето се разгоря.


Благодаря ти, Ладо и за оценката и за предложението да включа титулна страница. Не зная дали това е на оригинала. Помъчих се да кача още две, но не ми се получи. В другия постинг по тази тема...

Твоето мнение какво е - как е заглавието...

Поздрави от сърце!

П.П.Чета постингите ти в един форум - много добре пишеш и се аргументираш - бетон...
цитирай
9. saradiva - Чакам те пак, Дивна!
25.04.2010 21:58
divna8 написа:
Така прочето заглавието аз на корицата.
СЛАВНО и славяно са две коренно различни по смисъл думи. А това променя и целият смисъл вложен в текста на тази малка, но ценна книжица.
Даде ми тема за размисъл и домашно :))) Пак ще се върна!
Благодаря за огромния труд, Сарадива!


Дивна, мила, толкова е топло с думите ти!!! Благодаря ти и на теб!

Ще дискутираме заглавието - в следващия постинг ще кача още две снимки. Нещо не ми се получи постването на останалите...
Щеше да е пълна илюстрацията, а и коментарите...
цитирай
10. saradiva - Разказвачката си е разказвачка от класа!!!
25.04.2010 22:06
razkazvachka написа:
Браво пак! Но, знаеш ли - по горните дебати относно т.нар. "русофилство", което липсва в Историята, написана от Паисий - не знам дали съм попаднала на такова училище и на такива учители, но откакто се помня са ме учили, че ние сме дали езика си и от нас е тръгнала историята... а другото - другото е движението на империите - след като ингилизите се заиграват с турците, на нас ни остава да очакваме войната и да се включим към руснаците... Нашият език, нашата църква - независима от гърци, както и от римокатолическата, нашата памет за българското царство - ами това го имахме в историята и особено - във възрожденската ни история - не знам кога и кой е затлачвал пак съзнанието ни - нали българската национална култура се формира именно върху самоопределянето ни като българи с огромно историческо наследство - къде сме загубили между 20 и 21 век името си, паметта си, историята си?
Чак сега, обаче, след като чета това, което пишеш, както и търсенията на Спароток - ясно осъзнавам, че сме се оставили да ни изсипят на бунището на историята заедно с комунизма - ама това не е едно и също! Демокрацията, разбирана като отказ от културата - хе, това не е ли доброволно надяване на чужди окови .... Та дори в щатите вървят към образование и възпитание в зачитане на културното многообразие и различия - ние ли ще сме тези, които ще са глобалните никои?


Господи, Разказвачке - завиждам ти от сърце - как направи такъм кратък разбор за толкоз обстоятелства, свързани с поне 15 века от историята на Европа, Балканите, че и света!?!?!?!? Дръпваш толкоз много нервчета, че направо ще пощурея да говоря, тъй де да пиша по всички тях...
Но ще оставя твоите думи - много точни. Най-много ме дръпна това: "ясно осъзнавам, че сме се оставили да ни изсипят на бунището на историята"

Е те точно от това беснея, я!!!
И ако тогава ... така и така...
къде са сега държавниците, учОните, политиците и да ни измъкнат от това бунище, като извадят истинската ни история, като Стане ясно, че българите и България са важна част и в голяма степен ОСНОВА за развитието на Европа и европейската култура. Пък тогава ще разпределяме благодарностите и признателностите – и всекиму-своето.
цитирай
11. saradiva - Споделено
25.04.2010 22:12
edinman написа:
Благодаря ти saradiva! Отворих вратата и видях светлина.Ти ми я даде!


Истината е светлина - това си видял. Радвам се, че ВИЖДАШ и че не си само ти!!!

Няма по-топла светлина от споделената, нали!
цитирай
12. анонимен - ДжоСтаротокуче
25.04.2010 22:36
добре си ги подредила пак.точно тъй. никакво отпускане.Повечето неща не ги знаех. прочетох си нтерес
цитирай
13. tisitova - Това е!
25.04.2010 22:47
Много труд си хвърлила и не напразно. Отваряш очите за българска светиня, вадиш от забравата български будител. Браво!Поздравления!
цитирай
14. анонимен - Илияна В.
25.04.2010 22:56
От мен и от Георги - браво за труда да събудиш родолюбието в сърцата на много българи.Браво за това че възраждаш забравеното.Браво за отделеното време в името на родното.Ти наистина сиБългарка.Да си ни жива и здрава!
цитирай
15. saradiva - Здравей, Старокуче!
25.04.2010 23:04
анонимен написа:
добре си ги подредила пак.точно тъй. никакво отпускане.Повечето неща не ги знаех. прочетох си нтерес


Е ами и аз не ги знаех, докато не се разрових...
Толкова неща обаче остават неизвестни, неизследвани, непроучени... Какво правят по цял ден хората, на които това им е работата?!?!?!?! Защо не търсят, не пишат нови и нови открития....
Имам чувството, че само 1 % от историята ни се знае и от него половината е натъкмена към интереси на чужди държави...
Жалка работа...

Та затова съм се надъхала и ... дано имам повече свободно време, че само това ми е голямата липса...
цитирай
16. saradiva - !!!
25.04.2010 23:05
tisitova написа:
Много труд си хвърлила и не напразно. Отваряш очите за българска светиня, вадиш от забравата български будител. Браво!Поздравления!


дай Боже да го правят и тези, на които им плащаме да я вършат тая работа!
цитирай
17. saradiva - За Илияна В. и фамилията
25.04.2010 23:07
анонимен написа:
От мен и от Георги - браво за труда да събудиш родолюбието в сърцата на много българи.Браво за това че възраждаш забравеното.Браво за отделеното време в името на родното.Ти наистина сиБългарка.Да си ни жива и здрава!


Ами без подкрепа никой не може да бъде себе си. Наученото търси съпричастност ...иначе е ... напразно. Затова е прекрасно, че намерих толкова приятели тук....
цитирай
18. анонимен - За заглавието
25.04.2010 23:26
Виж сега и според мен е "Сравнобългарска история".Преписвачите са го променили.Гледах един препис и си пише обаче славяни или славени.Не занм.трябва да се изследва права си
цитирай
19. edinman - Да!
25.04.2010 23:32
saradiva написа:
edinman написа:
Благодаря ти saradiva! Отворих вратата и видях светлина.Ти ми я даде!


Истината е светлина - това си видял. Радвам се, че ВИЖДАШ и че не си само ти!!!

Няма по-топла светлина от споделената, нали!

И нека да гори пламъкът и,защото осъзнаем ли се като народ и нация,тогава бихме направили и стъпките напред,които не правим вече толкова време!

цитирай
20. saradiva - За Инвиктус
25.04.2010 23:40
solinvictus написа:

http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/Bulgarien/XIX/1840-1860/Grigorovic/text4.phtml?id=2235


ВИКТОР ГРИГОРОВИЧ
ОЧЕРК ПУТЕШЕСТВИЯ ПО ЕВРОПЕЙСКОЙ ТУРЦИИ
Охо-о-о, това го знам. Мислех да го превеждам и пускам като постинг. Едва ли ще имам време...

Но обикалям с друг ник из македонянските форуми и им поствам ето това откъсче от пътешественика:
"“Вообще в Охриде еще в XVII стол. по письменным свидетельствам, было 33 церкви и параклиса………..
Город в настоящее время заселен Болгарами, Валахами и Турками, отчасти также Греками и Албанцами. Первые многочисленнее. Турецкое разделение города мне неизвестно, да и жители не совсем с ним знакомы. [102] Обыкновенно разделяют его на приходы, которых в XVII столетии было 7-мь, теперь 5-ть. Некоторые части города носят еще старые названия, как то: Варош, Кошишта, Плаошник, Канево, Лобиново. Охридские Болгаре отличаются образованием и живостью характера. Я часто находил в людях, ……..”
цитирай
21. saradiva - !!!
25.04.2010 23:42
анонимен написа:
Виж сега и според мен е "Славнобългарска история".Преписвачите са го променили.Гледах един препис и си пише обаче славяни или славени.Не занм.трябва да се изследва права си


Ако се докаже, че оригиналното заглавие, поставено от Паисий е "славнобългарска" ще бъда сигурно два пъти по-горда да пиша за Паисий и да го давам навсякъде за пример...
Не съм обаче убедена, че това е титулната страница на оригинала. Някой знае ли? Ладо?
цитирай
22. saradiva - Допълнено
25.04.2010 23:44
edinman написа:
saradiva написа:
edinman написа:
Благодаря ти saradiva! Отворих вратата и видях светлина.Ти ми я даде!


Истината е светлина - това си видял. Радвам се, че ВИЖДАШ и че не си само ти!!!

Няма по-топла светлина от споделената, нали!

И нека да гори пламъкът и,защото осъзнаем ли се като народ и нация,тогава бихме направили и стъпките напред,които не правим вече толкова време!



Достатъчно е просто да мислим и да не позволяваме да ни нареждат какво трябва да знаем и да ни заповядват да не мислим. Щото и малко да попочете човек и вдява иглите....:):)
цитирай
23. анонимен - Иво
26.04.2010 00:31
Охооо..... аз си гледам снукъра пък през това време нов пост на Сарадива. Че и един билюк коментари.
Я да се включа и аз.
Сарадива, винаги ме изненадваш..... Откъде го изкара този цитат на Н.Филипов? Много яко го е написал човека: "между атонските монаси, - българи, сърби, гърци и руси, - се пораждали съперничества и спорове, които минавали на национална почва, добивали национален характер."
Ами сега да би да е по-различно?
Тиляците от БАНята мило и драго дават отново да ни баламосват.

Пак ще го прочета, но този път внимателно и ще пиша.
цитирай
24. saradiva - Охооо и от мен:
26.04.2010 00:39
Охооо значи и в това си приличаме - снукър-фенове се оказваме и двамата.
Обаче днес по видими и писмени причини не успях да гледам втората сесия на Съливан и Уилямс. Как завърши? Но вчера уууумрях от удоволствие при победата на Дейвис на четвърт-финала. 52 годишен - пък великолепна игра направи...
Ама да не забравяме за какво сме се събрали, де...
Кво стана - приготви ри тавата за плюещи мисироци /уточ. за другите блогъри - вж. последните битки в първата тема за Паисий/?
цитирай
25. анонимен - GB-групата
26.04.2010 02:20
мед ни капе на сърцето като те четем момиче.нищо не сем знаели за историята ни.все са по силните думи пък нищо не казват научните великани на мисълта.ето така се пише на разбран език да стане ясно всичко.Продължавай в същия дух.да си ни жива и здрава и да пишеш още по често
цитирай
26. анонимен - US Observer
26.04.2010 07:17
Г-жо сарадива,

Мисля че трябва да се отпечата на хартиен носител. Интернет минал-заминал, но книжиЯт носител остава за вековете. Не е въобще сложно да се направи това.
Ако искате помислете какво още може да се добави, и хайде ако Ви представалява финансово неудобство, тук във Вашия блог както и на други добре посещавани интернет-страници да се отвори подписка за набиране на средства, абсолютно съм убеден, че такива няма да липсват. Нека и тези след нас да научат истината.
С най-искрени пожелания от Калифорния: US Observer
цитирай
27. boristodorov56 - Поздрав!
26.04.2010 09:06
Имаме нужда от това, което си направила!
И точно от това разбиране на историята,
за да не се изненадваме дойде ли в София Клинтън да ни пита "Поради что се срамиш да се наричаш българин!"

Бог да ти помага!
цитирай
28. prayer4eto - Иска ми се само да спомена...
26.04.2010 09:14
... че, според мене, има доста голяма смислова разлика между слАвЯни и слОвЕни. Докато първото най-вероятно е име на "племе", то второто произхожда за мене от думата СЛОВО и има смисъл на "общността, която говори/чете/пише/знае" езика(словото).

Не ангажирам никого с мнението ми, но мисля, че трябва да бъде направена тази разлика...
цитирай
29. eien - Имам идея да направя една поредица от приятни културни вечери/с вечеря/ в дома ми тук, в Токио
26.04.2010 09:25
Ще я кръстя "сарадива". И ще започна да чета на гостите ми всеки Ваш постинг. Разрешавате ли?
С огромно уважение към труда и скромността Ви, Ваша ейен.
цитирай
30. saradiva - За GB-групата
26.04.2010 10:50
анонимен написа:
мед ни капе на сърцето като те четем момиче.нищо не сем знаели за историята ни.все са по силните думи пък нищо не казват научните великани на мисълта.ето така се пише на разбран език да стане ясно всичко.Продължавай в същия дух.да си ни жива и здрава и да пишеш още по често


Благодаря на българите от групата в Англия!!!
Мед да ви капе на сърцето по-често и той да е български мед - събиран от български цветя и приготвен за българи!:)

Да пиша по-често - няма как - трябва и да се работи...
Затова ме е яд на т.нар. "научни работници", че цял ден имат да правят онова, за което ние отдаваме свободното си от работа време, а нищо родолюбиво на свършват!... Само папат от данъците ни...(((

Желая ви слънце и всеки скоро да си дойде в България, ако това му е мечтата... Носталгията е страшшшшна болка...

цитирай
31. lado - . . . че, според мене, има доста го...
26.04.2010 10:56
prayer4eto написа:
... че, според мене, има доста голяма смислова разлика между слАвЯни и слОвЕни. Докато първото най-вероятно е име на "племе", то второто произхожда за мене от думата СЛОВО и има смисъл на "общността, която говори/чете/пише/знае" езика(словото).

Не ангажирам никого с мнението ми, но мисля, че трябва да бъде направена тази разлика...


Словени. – най-разпростареното име като тълкуване на „славяните”. Очевидния му корен е „слово”. От гледна точка на Славянска Служебна Теза, това е точен и АБСОЛЮТЕН РЕПИТ НА НОСИТЕЛИ НА БОЖИЕТО СЛОВО. С други думи – християноносители, библионосители, словобогоносители, словници. И до днес сред българското общество е разпространено вярването, че думите „В началото бе словото” са началните думи на Библията. Ние дори сме убедени, че това са били началните думи, на ТАЗИ БИБЛИЯ, която е била разпространена по нашите земи. Началните думи на тези книги, които са били ПЪРВИТЕ НОСИТЕЛИ НА ХРИСТИЯНСТВОТО по днешните и вчерашни български земи, а най-изначалната от началните е СЛОВОТО.
цитирай
32. saradiva - За US Observer
26.04.2010 10:58
анонимен написа:
Г-жо Сарадива,

Мисля че трябва да се отпечата на хартиен носител. Интернет минал-заминал, но книжиЯт носител остава за вековете. Не е въобще сложно да се направи това.
Ако искате помислете какво още може да се добави, и хайде ако Ви представалява финансово неудобство, тук във Вашия блог както и на други добре посещавани интернет-страници да се отвори подписка за набиране на средства, абсолютно съм убеден, че такива няма да липсват. Нека и тези след нас да научат истината.
С най-искрени пожелания от Калифорния: US Observer


Повечето постинги са вече подготвени за издаване и се работи по въпроса. Лошото е, че ми липсва време...

Но много благодаря за това, което ми предлагате! Приемам го като отлична оценка.
Поздрави на слънчева Калифорня от слънчева България!
цитирай
33. saradiva - !!!
26.04.2010 11:01
andrei написа:
От титулната страница, ясно се вижда и чете;"История славно българска".Не мога да разбера,как така са я разчели,като "славянобългарска"?


Признавам си, Андрей - линкът към тази титулна страница ми изпратиха преди повече от година. Ладо също ми изпрати преди дни линк към нея. Не зная дали е на оригинала. В следващ постинг ще постна още две - ще стане интересно... Не можах да ги постна към този, нещо не стана...

Но пак подчертавам - новият ми прочит няма да се промени и при такова заглавие, освен абзаца, който го касае.
И още
ще бъда сто пъти по-горда, че пиша за тази книжица, ако тя е озаглавена "История славно българска".
Българка съм, не съм славянка!.......
цитирай
34. saradiva - !!!
26.04.2010 11:04
boristodorov56 написа:
Имаме нужда от това, което си направила!
И точно от това разбиране на историята,
за да не се изненадваме дойде ли в София Клинтън да ни пита "Поради что се срамиш да се наричаш българин!"

Бог да ти помага!


Бог да помага на всеки, който се е заел да разчиства тинята, с която са ни засипали и историята, и географията, и рода български, и всичко що е на България!
Ти си един от родолюбците, които също търси и поднася светлина от Истината. Трудно е, но се справяме. Защото сме заедно!

Благодаря ти, Борисе!
цитирай
35. saradiva - Трябва да се прави разлика!!!!!!!!!!
26.04.2010 11:18
prayer4eto написа:
Иска ми се само да спомена... че, според мене, има доста голяма смислова разлика между слАвЯни и слОвЕни.


Да, Праярче! Словени е индикация за първохристияни - като ариани, съботяни ...
"Славяни" е измислица - вж. "Имперската буква"
"Склави", "склавини" е популация, чийто етногенезис трябва да се проучи - култура, обичаи, поселение, разселване...

prayer4eto написа:
Докато първото най-вероятно е име на "племе",...


Име на племе "славяни" няма регистрирано в НИТО ЕДИН ИЗТОЧНИК!!!!!!!!
Има "словени" и "склавини" - разликата между тях е каквато е например между "ариани" и "илири"...

prayer4eto написа:
...то второто произхожда за мене от думата СЛОВО и има смисъл на "общността, която говори/чете/пише/знае" езика(словото).


И други общности са четели, пишели и знаели, Праярче! Но само една общност е ПОЧИТАЛА БОЖЕСТВЕНАТА СИЛА НА СЛОВОТО - СЛОВЕНИТЕ. Хайде сети се сега къде, в коя книга Словото е у Бога и Бог е Словото...

prayer4eto написа:
...Не ангажирам никого с мнението ми, но мисля, че трябва да бъде направена тази разлика...


За когото това е ангажимент, т.е. работно задължение, Праярче, нищо не върши - дреме по цял ден и славослови "славянското племе", щото това е поръчката и заветът - "славяните" да "нахлуят" от Незнайное место в почти безлюдния Балкански полуостров, да претопят траки, елини и прочее редки индивиди и да зачакат "диваците-прабългари" да пристигнат, за да претопят и тях. Така че именно измислицата "славяни" има гази важна роля - да обезличи и потопи в забрава всичко свързано с българите - потомци на балканските траки, истинските владетели на Балканите, с първи букви, книги и кръщение -още в първите векове сл. Хр. При тях именно идва и апостол Павел...

цитирай
36. saradiva - Поздрави до всички Българи в Япония!
26.04.2010 11:22
eien написа:
Имам идея да направя една поредица от приятни културни вечери/с вечеря/ в дома ми тук, в Токио. Ще я кръстя "Сарадива". И ще започна да чета на гостите ми всеки Ваш постинг. Разрешавате ли?
С огромно уважение към труда и скромността Ви, Ваша ейен.


Ами че как няма да съм съгласна - нали заради това се пише - за да се чете - от колкото се може повече хора!!!
Може да спретнем и своеобразен "чат" - след всеки постинг в коментарната секция - задавате въпроси на гостите си, пък аз отговарям. Ще се уговорим, Ейен и ще ми бъде ОГРОМНА РАДОСТТА от такова начинание. Пиши подробности на лични и даже ще уведомим блогърите - за да станат свидетели на тоук-шоуто...
Идеята е прекрасна - направи я както искаш!
Благодаря ти, приятелко!

Поздрави от НАШАТА БЪЛГАРИЯ!
цитирай
37. saradiva - Важно уточнение!
26.04.2010 11:29
lado написа:

Словени. – най-разпростареното име като тълкуване на „славяните”.


НПозволи ми, Ладо, да не се съглася с това като формулировка. "Словени" като название почти не се споменава вече. Манипулативната машина и няколковековната кампания са си постигнали целта.
Ние нямаме право да продължаваме лъжата. Точната формулировка, според мен, е:
"словените" са индикация за първохристияните на Балканите - в Илирия - при тях именно отива апостол Павел, според Нестор. Щом са "първи словени", значи НЕ МОЖЕ да е обозначил етнос или народ. А апостол няма да отиде при роднини, нали. Отива ПРИ ХРИСТИЯНИ!!!
Тъй че - фантасмагориите за Покръстването отиват "на кино" веднага ... И другите надиплени фанариотиски и руски стъкмистики...

lado написа:

Очевидния му корен е „слово”. От гледна точка на Славянска Служебна Теза, това е точен и АБСОЛЮТЕН РЕПИТ НА НОСИТЕЛИ НА БОЖИЕТО СЛОВО. С други думи – християноносители, библионосители, словобогоносители, словници. И до днес сред българското общество е разпространено вярването, че думите „В началото бе словото” са началните думи на Библията. Ние дори сме убедени, че това са били началните думи, на ТАЗИ БИБЛИЯ, която е била разпространена по нашите земи. Началните думи на тези книги, които са били ПЪРВИТЕ НОСИТЕЛИ НА ХРИСТИЯНСТВОТО по днешните и вчерашни български земи, а най-изначалната от началните е СЛОВОТО.


Поздрави на Боцмана - автор на ССТ!!!!

Благодаря ти, Ладо!
цитирай
38. lado - „ По мнозехъ же временехъ сели соуть ...
26.04.2010 11:38
„ По мнозехъ же временехъ сели соуть Словене по Дунаiеви, къде iесть ныне угорска землiа и болгарьска. И от техъ Словенъ разидоша сiа по земли и прозваша сiа имены своими, къде седоше на которемъ месте; iако пришъдъше седоша на реце именемь Морава, и прозваша сiа Морава, а дроузи Чеси нарекоша сiа; а се ти же Словене; Хорвате Белии и Сербь и Хороутане Волахомъ бо нашъдъшемъ на Словены на Дунайскыiа . .. . седоша на Висле и прозваша ся Лiахове друзии Лоутичи, ини Мазовашане ини Помориане. Тако же и ти Словене пришъдъше и седоша по Днепроу и нарекоша сiа Полиане, а дроузии Древляне, за не седоша в лесехъ, а дроузииседоха междоу Прлипетию и Двиною и нарекоша сiа Дреговичи, ини седоша на Двине и нарекоша сiа Полачане, речъкы ради iаже течеть в Двиноу, именемъ Полота, отъ сеiа прозваша сiа Полочане. Словене же седоша около iезера Ильмерiа и прозваша сiа своимь именемь, и съделаша градъ и нарекоша Й Новъ Градъ, а друзии седоша по Десне и по Семи и по Соуле и нарекоша сiа Северъ и тако разиде сiа Словеньскы iазыкъ темъже и грамота прозва сiа словенская..”
Miklosich: Chronica Nestoris. III
Нека разгледаме внимателно изказа (в съвременен прочит) на Нестор:
„Тук във този Илирик някога е идвал Апостол Павел, защото (понеже, тъй като) тук бяха първите славяни”.
Нестор не каза тук „дойдоха” или „пристигнаха” първите славяни, той казва „бяха”. И този глагол „бяха” индикира абсолютно точно, че „славяните” са се появили там по някакъв друг начин, различен от „пристигане” или „преселване”. Този начин е единствено във възможността ИЛИРИЙЦИТЕ ДА СЕ НАРЕКАТ СЛАВЯНИ. Защо? Защото са станали привърженици на християнското Слово и искат името йм да бъде свързано с тяхната вяра. По късно, както казва Нестор по-горе, те биват наричани по местата на заселването си, но тези места по никакъв начин не променят тяхното основно „статукво” славяни – синове и дъщери на Божието Слово.
„Илирия” е понятие в Римската империя преди да се появи понятието „славяни”. Нестор обаче заявява, че точно в Илирия са „били” първите славяни. Несъмнено илирийците са станали „славяни” и поради тази причина при тях идва Апостол Павел, идва при Славещите християнското слово да утвърди и разшири християнската вяра с присъствието си на Апостол.
Тезата е на Боцмана.
цитирай
39. lado - Виж сега и според мен е "Сла...
26.04.2010 11:44
saradiva написа:
анонимен написа:
Виж сега и според мен е "Славнобългарска история".Преписвачите са го променили.Гледах един препис и си пише обаче славяни или славени.Не занм.трябва да се изследва права си


Ако се докаже, че оригиналното заглавие, поставено от Паисий е "славнобългарска" ще бъда сигурно два пъти по-горда да пиша за Паисий и да го давам навсякъде за пример...
Не съм обаче убедена, че това е титулната страница на оригинала. Някой знае ли? Ладо?

Това ми е дадено за оригинал - това предлагам. Имам основания да смятам ,че е.
Който има контрафакти, доказателства или доводи, моля да ги представи.
Преписите, които съм видял - те са различни от калиграфска гледна точка , и нито един препис не се приближава до този.
Има вероятност 50% снимката да е от
"История славянобългарска", преписана от поп Дойно Граматик
цитирай
40. lado - Словени. – най-разпростареното ...
26.04.2010 12:00
saradiva написа:
lado написа:

Словени. – най-разпростареното име като тълкуване на „славяните”.


НПозволи ми, Ладо, да не се съглася с това като формулировка. "Словени" като название почти не се споменава вече.

Става въпрос за използването на термина при научни или псевдонаучни разработки, и няма нужда аз да позволявам на когото и да било да има собствено мнение, но тук нямаме разлика в поддържането на тази теза. Съласен съм с твоето уточнение - много по-разбераемо става за неспециалиста ,когато му се обяснява по-разговорно. Специфичният език на лингвистите може да обърка читателя.
цитирай
41. injir - Интересно четиво. Много неща са ...
26.04.2010 12:46
Интересно четиво. Много неща са неизвестни, изгубили са се във вековете. Всеки нов поглед и мнение може да помогне да се разкрие истината. Поздрави!
цитирай
42. анонимен - Иво
26.04.2010 12:52
Аз прочетох отново Историята на Паисий и изкарах финалните думи на монаха.

„Аз, Паисия, йеромонах и проигумен хилендарски, събрах и написах, от руските прости речи преведох на българските и славянски прости речи. Разяждаше ме постепенно ревност и жалост за моя български род, че няма наедно събрана история за преславните деяния от първите времена на нашия род, светци и царе. Така и много пъти сърбите и гърците ни укоряваха, че нямаме своя история. Аз видях по много книги и истории написани много сведения за българите. Затова положих много труд за две години да събирам по малко от много истории; и в Немска земя повече с това намерение ходих. Там намерих Маврубировата история за сърбите и българите, накратко за царете…”

Видно е Сарадива от кого Паисий е черпил знания, за да напише своята история – от руснаците и М.Орбини.
Аз се поставих на мястото на Паисий и проумях, че ако живея по негово време и чета наложения Орбини със сигурност ще се повлияя от неговите „славяни” в книгата си.
След това прочетох отново първия ти пост и видях че си го писала…. ама кой да чете. Ето какво си писала: „1722 г. по заповед на Петър Първи споменатата книга на Орбини е преведена на руски език в адаптиран, според имперските интереси на Русия, вариант. На едно от изданията на този руски превод попада Паисий през 1761 г.”

Така че доказвайки българската история монаха ще не ще е сложил термина „славяни” в своята книжица, защото такава литература е чел.
Но ако го бяха пуснали във Ватикана сигурно друга история би написал, нали?
цитирай
43. lado - А всъщност ни трябва факсимилно ...
26.04.2010 13:04
А всъщност ни трябва факсимилно издание на "Историята", защото така висим във въздуха, и правим умозаключения по преписи и трактовки.
А ето тук народите са наречени "СлАвенски" - Йован Раич Заглавната страница на "История разных славенских народов наипаче болгар, хорватов и сербов", Виена, 1794 г.

През 1794—1795 г. сръбският книжовник Йован Раич (1726—1801) издава във Виена книгата си „История разных славенских народов наипаче болгар, хорватов и сербов". Още през 1795 г. съчинението на Раич е преведено и издадено на руски език в Петербург.
http://images.google.bg/imgres?imgurl=http://www.promacedonia.org/dr/istorija_raich.jpg&imgrefurl=http://www.promacedonia.org/dr/dr_12.htm&usg=__604CvU9GXjbC8kJgC-PmVvxxWCo=&h=366&w=268&sz=44&hl=bg&start=42&um=1&itbs=1&tbnid=wevlZnxqYX44mM:&tbnh=122&tbnw=89&prev=/images%3Fq%3D%25D0%2598%25D1%2581%25D1%2582%25D0%25BE%25D1%2580%25D0%25B8%25D1%258F%2B%25D0%25A1%25D0%25BB%25D0%25B0%25D0%25B2%25D1%258F%25D0%25BD%25D0%25BE%25D0%25B1%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25B3%25D0%25B0%25D1%2580%25D1%2581%25D0%25BA%25D0%25B0%25D1%258F%26start%3D36%26um%3D1%26hl%3Dbg%26sa%3DN%26rlz%3D1T4SKPB_enBG233BG244%26ndsp%3D18%26tbs%3Disch:1
цитирай
44. lado - Любопитно, за развлечение...
26.04.2010 13:18
Димитар Василев Македонски е автор на: „Буквар за употребение в македонските училишта“, „Скратен православен катихизис“, а во својата „Кратка свјаштена историја за училиштата по Македонија (на македонско наречие)“, напечатена „Во печатницата на Македонија“, Цариград 1867 г., пишува:
„П.[Прашање] Кои се оние Бугари, што се крстија во почетокот на први век после Рождество Христово?
Од. [Одговор] Тие се Бугарите што живеат во Македонија?
П. Од кого се покрстени тие?
О. Од Апостол Павле...“
цитирай
45. анонимен - Няма да давам мнение по блога, няма ...
26.04.2010 13:36
Няма да давам мнение по блога, няма смисъл, тук прочетох само, че има още много българи, които умеят да мислят и да не се поддават на недостъкмените официални теории. Но, българи, не само тук, в Дунавска България е провеждана такава кампания за налагане на панславизма. Същото е правено и в границите на Стара Велика България, но и там, и до днес живеят БЪЛГАРИ, които се идентифицират като такива и се борят за името и историята си.
http://bulgar-portal.ru
цитирай
46. tili - Не съм специалист, а само
26.04.2010 14:25
българка. Твоя блог и този на Спароток ми носят радост и удовлетворение!
цитирай
47. saradiva - Благодаря, Ладо!
26.04.2010 17:46
lado написа:

„ По мнозехъ же временехъ сели соуть Словене по Дунаiеви, къде iесть ныне угорска землiа и болгарьска. И от техъ Словенъ разидоша сiа по земли и прозваша сiа имены своими, къде седоше на которемъ месте; iако пришъдъше седоша на реце именемь Морава, и прозваша сiа Морава, а дроузи Чеси нарекоша сiа; а се ти же Словене; Хорвате Белии и Сербь и Хороутане Волахомъ бо нашъдъшемъ на Словены на Дунайскыiа . .. . седоша на Висле и прозваша ся Лiахове друзии Лоутичи, ини Мазовашане ини Помориане. Тако же и ти Словене пришъдъше и седоша по Днепроу и нарекоша сiа Полиане, а дроузии Древляне, за не седоша в лесехъ, а дроузииседоха междоу Прлипетию и Двиною и нарекоша сiа Дреговичи, ини седоша на Двине и нарекоша сiа Полачане, речъкы ради iаже течеть в Двиноу, именемъ Полота, отъ сеiа прозваша сiа Полочане. Словене же седоша около iезера Ильмерiа и прозваша сiа своимь именемь, и съделаша градъ и нарекоша Й Новъ Градъ, а друзии седоша по Десне и по Семи и по Соуле и нарекоша сiа Северъ и тако разиде сiа Словеньскы iазыкъ темъже и грамота прозва сiа словенская..”
Miklosich: Chronica Nestoris. III
Нека разгледаме внимателно изказа (в съвременен прочит) на Нестор:
„Тук във този Илирик някога е идвал Апостол Павел, защото (понеже, тъй като) тук бяха първите славяни”.
Нестор не каза тук „дойдоха” или „пристигнаха” първите славяни, той казва „бяха”. И този глагол „бяха” индикира абсолютно точно, че „славяните” са се появили там по някакъв друг начин, различен от „пристигане” или „преселване”. Този начин е единствено във възможността ИЛИРИЙЦИТЕ ДА СЕ НАРЕКАТ СЛАВЯНИ. Защо? Защото са станали привърженици на християнското Слово и искат името йм да бъде свързано с тяхната вяра. По късно, както казва Нестор по-горе, те биват наричани по местата на заселването си, но тези места по никакъв начин не променят тяхното основно „статукво” славяни – синове и дъщери на Божието Слово.
„Илирия” е понятие в Римската империя преди да се появи понятието „славяни”. Нестор обаче заявява, че точно в Илирия са „били” първите славяни. Несъмнено илирийците са станали „славяни” и поради тази причина при тях идва Апостол Павел, идва при Славещите християнското слово да утвърди и разшири християнската вяра с присъствието си на Апостол.
Тезата е на Боцмана.


Ладо, ще дойде време, когато тази теза именно с помощта на всички, които работим в тази посока, ще обърне историята с главата нагоре - ще се изправи горда и достойна! Та именно заради това съм се захванала да пиша за словените и срещу лъжата "славяни". Както твърди Щурмана - това е гордиевият възел в историята ни. Развенчае ли се тази лъжа прехода траки-българи като названия на един и същи народ ще е ясна и категорична.
Така че Господ да поживи и дава сили на Борислав Георгиев - Боцмана! Наистина е велик и достоен българин!!! Надявам се всички българи да научат за този човек....
Който разбира се, че не живее в България. Иначе не би могъл и ред да напише тук, сред БАНяджиите...
цитирай
48. saradiva - +++
26.04.2010 17:52
lado написа:
saradiva написа:

Ако се докаже, че оригиналното заглавие, поставено от Паисий е "славнобългарска" ще бъда сигурно два пъти по-горда да пиша за Паисий и да го давам навсякъде за пример...
Не съм обаче убедена, че това е титулната страница на оригинала. Някой знае ли? Ладо?

Това ми е дадено за оригинал - това предлагам. Имам основания да смятам ,че е.
Който има контрафакти, доказателства или доводи, моля да ги представи.
Преписите, които съм видял - те са различни от калиграфска гледна точка , и нито един препис не се приближава до този.
Има вероятност 50% снимката да е от
"История славянобългарска", преписана от поп Дойно Граматик


Преди време, когато ми изпратиха тази снимка, Ладо, ми писаха, че е титулна за Еленския препис, на който преписвачът е поставил именно това заглавие "Славно българска"... Но трябва да се търси и да се гледа...
На хиляди ненужни книги от "папагалските истории" можем да намерим титулни и всякакви препечатки в и-нета, но на тази светиня всичко е покрито и зарито - да не се гледа, да не се знае... Къде отидоха онези "учените", дето вардят дума срещу дошляшките теории да не се издума в блоговете?! Що не съскат срещу това, що не са корективно мислещи и пишещи?! Щото и те не знаят... Най-много да грякне някой и да изсипе нЕкоя глупост, че Паисий бил неук. Ето на по-горе представям ерудицията на монаха...

В следващия си пост по темата ще постна останалите снимки, които имам...
цитирай
49. saradiva - ###
26.04.2010 17:59
[
lado написа:
saradiva написа:
lado написа:

Словени. – най-разпростареното име като тълкуване на „славяните”.


Позволи ми, Ладо, да не се съглася с това като формулировка. "Словени" като название почти не се споменава вече.

Става въпрос за използването на термина при научни или псевдонаучни разработки, и няма нужда аз да позволявам на когото и да било да има собствено мнение, но тук нямаме разлика в поддържането на тази теза. Съласен съм с твоето уточнение - много по-разбераемо става за неспециалиста ,когато му се обяснява по-разговорно. Специфичният език на лингвистите може да обърка читателя.


Е, "позволи ми" е форма на любезност и не е точно искане на разрешение. По-скоро е внимателно оборване на човек, чието мнение и ерудиция се уважават...
Тъй му е думата, казано по човешки език...

И така - словени си е словени, склавини си е склавини, славяни - няма такова нЯщо!
Това е. Когато употребявам все пак "славяни", го поставям в кавички - те са достатъчни, за да изразят позиция спрямо манипулативния термин...
Това е мое решение, пък всеки си я смята сам...

Колкото до специфичният език на лингвистите, той е като езика на всички други научни творци - трудно се разбират. Както се казва - нашето бебе е истински професор - като заговори, нищо не му се разбира...:):):)

цитирай
50. saradiva - Трябва да се обърне вектора на разселване!!!!!!!!!
26.04.2010 18:10
danailvdimitrov написа:

Поздравления за написаното... Това че на други места в текста се споменават словени не пречи. Това са български общности "живеещи около Брандибур и Балтското море" както сам ги определя Паисий управлявани и преместани по късно на юг към Далмация от Шамбат Кий(брат на Кубрат или още Хорват)


Няма свидетелства НИКЪДЕ за такова "преместване". Първите словени, според любимеца на руснаците Нестор, са в Илирик - там е и първата държава България "по тия българи"/Ан.Библиотекар/ - от 4 век /Тесалия, Илирик, Дардания и двата Епира/..
Много внимателно прегледай източниците за такива дошлячески прелитания на българи и сам прецени - къде има индикация, че са българи?
Ако обаче ВИДИШ, че българи са наречени популации, които са потомци на БАЛКАНСКИ народи, и обърнеш вектора на разселванията им - ще ти се запълнят сума празни полета, светещи от празнота сред наукообразната история, която фанариоти и руси са ни я стъкмили... Поръчката е българите да са се пръкнали в Азия и да се дотътрят подобно на цигански катун от там. Да бъдат пришълци - диваци!!!!

Паисий ползва "адаптирания" руски "превод на "Царство на славяните" от Мавро Орбини :вж. постинга ми "Имперската буква"... Затова и при него има подобни теории. Но има и куп свидетелства от родни извори, които българските изследователи ТРЯБВА да проучат и да представят в специални трудове. Защото повечето от тези извори са унищожени...
цитирай
51. saradiva - +++
26.04.2010 18:43
danailvdimitrov написа:

За мен тезата за връзката с първите християни в Европа(и въобще първата христианска общност след Йерусалимската) е повече от логична.


Да, логична е - става дума за първохристияните на Балканите. Същите при които идват ап. Павел, ап. Андрей ...

danailvdimitrov написа:

Т.е. това са хората славещи Бога- славени.


Не, Данаиле, коренът на названието на първохристияните НЕ Е СЛАВА, а е СЛОВО!!!! В първохристиянството, преди да го обсебят меркантилните ламтежи на Църквата и поповете, Словото е било Бог и Богът е бил в Словото .... Оттук и названието "СЛОВени"... Нататък - разсъждавай - просто е...
Иначе - всички и християни, и мюсюлмани, и будисти - все славят Бога ...

danailvdimitrov написа:

Възможно е да не са били само един етнос


Да - естествено, че не са били само един етнос! Арианите, съботяните, евангелистите - един етнос ли са? Не.

danailvdimitrov написа:

но все пак на апостол Павел му се явява мъж в македонска носия и го моли да дойде при него защото именно те имат нужда от словото Божие


Това е една от легендите и дали е била точно македонска носията ... е въпрос. Да я наречем ... балканска...
А иначе ап. Павел е придружен от Сила - неговият преводач, който му помага, за да пренесе Божието слово сред словените... Не се очаква Савел /рожд. му име/ да знае балкански диалект нали?

danailvdimitrov написа:

Така и става- това са единствените християнски общности които той успява да създаде- в Атина и Рим го хулат,клеветят и хвърлят в затвор. Само че ние добре знаем какъв преобладаващ етнос живее около Филипи,Кавала и Разлог(първата християнска община). След това св.ап.Павел посещава Солун,Охрид и Битоля - това много ясно се вижда на географските карти на всяка Библия която отворите.


Има различни прочити и интерпретации на тези сюжети. Самата Библия е доста постъкмена и надиплена според интересите на Църквата....А и е доста пространна тема...

danailvdimitrov написа:

Ето защо просветителите от Солун св.Кирил и Методи и тези от Охрид-с.Седмочисленици така лесно и бързо разпространяват и "писменото слово" там.


Не се знае дали са от Солун, не се знае дали е Кирил или Курил /Курил е сред Св. Седмочисленици - вж. иконите.../
Те не разпространяват "писмено слово", те разпространяват литургични книги, написани на езика на българите, на тяхната азбука. Сиреч те разпространяват различна от първохристиянската проповед и различна християнска догма...

danailvdimitrov написа:

Там е и Първа Юстиниана а българският духовен център отново е Охрид (а не Плиска и дори Преслав) чак до 17 век.


Първа Юстиниана също е дълга тема, както и Охридския духовен център. Ще четем, ще търсим, ще намираме и ще пишем... Колкото до Плиска и Преслав вече се представят ддоказателства, че не са били столици на България... Просто Златарската школа е трябвало да измести вниманието, че центъра на България е онова, което си е именовано така - Сердика!!!! Което означава български територии далече на запад, на юг...

цитирай
52. saradiva - Поздрав и от мен!
26.04.2010 18:47
injir написа:
Интересно четиво. Много неща са неизвестни, изгубили са се във вековете. Всеки нов поглед и мнение може да помогне да се разкрие истината. Поздрави!


Не са СЕ игубили много неща, били са съвсем съзнателно унищожавани и заличавани, за да я няма и България. Ако знаем и мълчим, ако знаем и не търсим, ако търсим и не пишем, ако пишем и не публикуваме, сме част от този заговор срещу българите...
Защото все още има доказателства и все още има надежда да извадим пред света истината за нашата история и истината за България и за българите
цитирай
53. saradiva - За Иво
26.04.2010 18:55
анонимен написа:
Аз прочетох отново Историята на Паисий и изкарах финалните думи на монаха.
Видно е Сарадива от кого Паисий е черпил знания, за да напише своята история – от русите и М.Орбини.
Аз се поставих на мястото на Паисий и проумях, че ако живея по негово време и чета наложения Орбини със сигурност ще се повлияя от неговите „славяни” в книгата си.


Ами точно това е била и идеята - всички да заговорят за някакви си славяни и да се забравят първохристияните, словените. Да си излезе, че това е един огроооомен супер-етнос, направо истинско "море", което е заляло полуострова, издавило траките и българите и аааайде - Русия матушка държава, Гърция - матушка вяра.... Няма словени, няма българи, няма книги, азбука култура, апостоли и др. величави неща. Само Гърция и Русия - туй са величията и ... "да не си създавате други идоли освен" тях...

анонимен написа:
След това прочетох отново първия ти пост и видях че си го писала…. ама кой да чете. Ето какво си писала: „1722 г. по заповед на Петър Първи споменатата книга на Орбини е преведена на руски език в адаптиран, според имперските интереси на Русия, вариант. На едно от изданията на този руски превод попада Паисий през 1761 г.”
Така че доказвайки българската история монаха ще не ще е сложил термина „славяни” в своята книжица, защото такава литература е чел.


Ами аз затова не обичам да режа текстове, ама не може - това е ....

анонимен написа:

Но ако го бяха пуснали във Ватикана сигурно друга история би написал, нали?


Ами и аз съм си мислила за това... Но, както подчертах, целта на Паисий не е била да напише История на България, а да напляска шамари от най-важните факти на тези дето крадът от миналото на българите и се кичат като величави и древни....
Плюс конкретния повод - за който ще стане дума в следващия пост по тази тема...
цитирай
54. saradiva - Уточнения
26.04.2010 19:18
lado написа:
А всъщност ни трябва факсимилно издание на "Историята", защото така висим във въздуха, и правим умозаключения по преписи и трактовки.
А ето тук народите са наречени "СлАвенски" - Йован Раич Заглавната страница на "История разных славенских народов наипаче болгар, хорватов и сербов", Виена, 1794 г.

През 1794—1795 г. сръбският книжовник Йован Раич (1726—1801) издава във Виена книгата си „История разных славенских народов наипаче болгар, хорватов и сербов". Още през 1795 г. съчинението на Раич е преведено и издадено на руски език в Петербург.


Щом е преведено на руски ВЕДНАГА, значи е ясно какво е било и съдържанието. Още повече убедена съм, че е било и "леко" "адаптиран" текста. Случайни текстове в Русия по това време не се превеждат, нали знаеш, Ладо...
Все пак -
Йован Раич е един от така наречените "нови интелектуалци", които се събират в руския книжовен център в Сремски Карловци. Какво точно е ставало там, описва един откъс от мой скорошен диалог /препирня/ в един от форумите. Ето:

"Сремски Карловци през ХVІІІ в. – крепост на руско-славянската езикова редакция."

>>>Забелязахте ли "РЕДАКЦИЯ"
...
"Езика на това културно средище, наричан “славянски” или “славяно-сръбски” е бил много приближен до тогавашния книжовен руски."

>>>Ами че тогавашният "славяно-сръбски" и тогавашният "книжовен руски" са си форма на БЪЛГАРСКИЯ КНИЖОВЕН ЕЗИК,ОФИЦИАЛЕН В СРЪБСКО И РУСКО!!!

"Там се е създавала вече един нов тип интелигенция, чието обществено съзнание вече не се определя от религиозната й принадлежност, а от народностната, племенната, общославянската..."

>>>Каква е тая нов тип народност, употребена в смисъл на националност - племенна и едновременно обща /славянска/ /?!?!?!?!?!?!?! Вие да сте чували за такава народност/нация/?! Ясно е за какви точно цели е била обработвана тази "нова интелигенция"... И е ясно подчертано в следващите думи от постинга:
"В славянското си самоопределяне тя може да се опре само на руската култура, да си послужи с руската печатна книга, да покани руски учители или да се учи в руски училища, чрез руските преводи да се приобщава към европейските културни проблеми."

"Тогава точно общият книжовен език прави възможна богатата културна информация на творците в Сремски Карловци, събрани там от различни средища.Този език прави лесен достъпа и на книжовниците българи от Света Гора, Рилския манастир и др. до творбите на този културен център изграден със руска помощ."

>>>Това е български книжовен език, но за него не се говори в това средище, изградено в српско "с руска помощ", разбирай с руска поръчка и за руски имперски цели

"В културните процеси дейците на Сремски Карловци осъществяват етап на приобщаване, етап на разграничаване, който в най-завършен вид го наблюдаваме в идеологията и културната програма на Паисий Хилендарски, бляскаво внушена и сърцато аргументирана в неговата книга “История славяноболгарская”."

>>>Кви са тези етапи на примък-отмък не става ясно. Обаче на Паисий днешните пропагандатори му прикачат пак нещо, което той изобщо, ама изобщо не е имал за цел!!! "Идеология и културна програма" НЯМА в "История"-та му. НЯМА, НЯМА! Лъжа е това - манипулация с българска светиня!..."


цитирай
55. breeze - "Пътят ще бъде Празник"
26.04.2010 19:18
Той вече, е празник!
Усещан в душите ни!
Празник ежедневен!
Изграждан с мечтите ни!

Поздрави и Бодрост за Теб!
цитирай
56. saradiva - Безценно!
26.04.2010 19:25
lado написа:
Димитар Василев Македонски е автор на: „Буквар за употребение в македонските училишта“, „Скратен православен катихизис“, а во својата „Кратка свјаштена историја за училиштата по Македонија (на македонско наречие)“, напечатена „Во печатницата на Македонија“, Цариград 1867 г., пишува:
„П.[Прашање] Кои се оние Бугари, што се крстија во почетокот на први век после Рождество Христово?
Од. [Одговор] Тие се Бугарите што живеат во Македонија?
П. Од кого се покрстени тие?
О. Од Апостол Павле...“



Хубаво доказателство за първохристиянството и тезата за словените. Отделям си този безценен камък. Благодаря ти, Ладо!
цитирай
57. lado - "Е, "позволи ми" е ...
26.04.2010 19:32
"Е, "позволи ми" е форма на любезност и не е точно искане на разрешение. По-скоро е внимателно оборване на човек, чието мнение и ерудиция се уважават...
Тъй му е думата, казано по човешки език..."
Разбира се!
А от основното " Словото" - започват да излизат различини по звучене форми - словени, славени, склавини,славяни, сякаш е търсен точния звуков образ - нещо като експериментиране, за да се постигне обобщаващ смисъл , и същевременно да го отдалечи от първообраза.
цитирай
58. saradiva - За Анонимен 48
26.04.2010 19:33
анонимен написа:
Няма да давам мнение по блога, няма смисъл, тук прочетох само, че има още много българи, които умеят да мислят и да не се поддават на недостъкмените официални теории.


Здравей, анонимен!
Официалните теории не са "недостъкмени". Напротив - много добре са си стъкмени! Ама са зашити с бели конци. Така че - лъжа до лъжа, мила моя майно ле - българска, йоще юнашка, леле!

анонимен написа:
Но, българи, не само тук, в Дунавска България е провеждана такава кампания за налагане на панславизма.


Панславизмът е впръскван във всички т.нар. "славянски" страни - който захапал дръвцето - захапал, който се продал - продал, който е слугувал - и до днес си е слуга. Това е. Въпрос на избор и държавна политика....

анонимен написа:
Същото е правено и в границите на Стара Велика България,


Стара Велика България /Магна Булгария" е била тук на Балканите. Вж. Страбон как описва територията на Балканите...

анонимен написа:
но и там, и до днес живеят БЪЛГАРИ, които се идентифицират като такива и се борят за името и историята си.
http://bulgar-portal.ru


Нека се борят! Ние също се борим! Ако започнат да помагат и разселилите се по света българи, ще бъдем истинско воинство... Но нали разбираш, че всичко това е утопия. ТРЯБВА ДА ИМА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА ЗА ТЕЗИ РАБОТИ. Другото е революция - прави се от народа, яхва се от Парите....


цитирай
59. saradiva - За Тили-Лили
26.04.2010 19:36
tili написа:
Не съм специалист, а само българка. Твоя блог и този на Спароток ми носят радост и удовлетворение!


Това е моята цел. Сигурна съм и на Спаротока. Следващата стъпка е осъзнаването и побутване на останалите, спящи сред народа от лотофаги....

Благодаря ти, Тили! Чаках те с мнение - много сериозна беше на първата част...
Скоро - откъс от Чилингиров...
цитирай
60. saradiva - За Брезе:
26.04.2010 19:38
breeze написа:
Пътят ще бъде празник.
Той вече, е празник!
Усещан в душите ни!
Празник ежедневен!
Изграждан с мечтите ни!

Поздрави и Бодрост за Теб!


Дано мечтите ни станат Българското битие - дано скоро!

Благодаря ти, Брезе!
цитирай
61. анонимен - Траките са първохристияни, тяхната църва е апостолска!
26.04.2010 19:50
Апостол Павел стъпва на Пловдивска земя т.е. във Филипопоп и траките-българи стават първохристияни!!! Гърците са положили много редакторски усилия върху първоизточницити за да заличат тази истина. При една от поредните редакции на свещените християнски писания тракийският град Филипопол става на Филипи. Замяната на Филипопол с Филипи е много важна за гърците фалшификация за да докажат, че църквата на траките не е апостолска и не трябва да бъде самостоятелна. Безчинствата на Вселенската патриаршия, към народите на Балканите ще се правят в името на "заветите на Апостол Павел"!
Четете великият Асен Чилингиров, той много добре изяснява замяната на Филипопол с Филипи.
цитирай
62. lado - Стара Велика България /Магна ...
26.04.2010 19:50

Стара Велика България /Магна Булгария" е била тук на Балканите. Вж. Страбон как описва границите й...
Silva Magna Bulgarica или Silvas Bulgarorum - скоро не съм виждал в употреба това словосъчетание...
Някой ще се сети и за Алба Булгарика - Нандорфехервар - същото на унгарски - или днешен Белград, и един куп топоними и хидроними -
цитирай
63. saradiva - За Ладо ++++
26.04.2010 19:52
lado написа:

А от основното " Словото" - започват да излизат различини по звучене форми - словени, славени, склавини,славяни,


Не, с това не съм съгласна, Ладо /позволи ми, де/

Форми на "слово" са думи със същия корен - словен, словесен, словар, словни, словна, словен.... НЕ МОЖЕ ФОРМИ НА ЕДНА ДУМА ДА БЪДАТ РАЗЛИЧНИ ПО ЗВУЧЕНЕ поне по отношение на корена на думата. Сиреч няма как от "слОво" да се получи "слАва". Това са ДВЕ РАЗЛИЧНИ ДУМИ, защото са с различен корен !!!!!!

Ако, както се твърди от "червените папагали" "склавини" е образувано от "славини", но понеже някои не можели да произнасят "сл", вмъквали гутурала "к" и така се било получило "склавини". Добре де, ами тогава би трябвало названието да бъде "склОвени", а аз поне не съм срещала такава форма някъде... Освен ако не са "произвели" някой извор гърчулята и русите...

Но даже и да е има такава форма, моето мнение е, че си е жива стъкмистика тая история с гутурала. Защото логично е - като не могат да произнасят едно звукосъчетание, да не би да не могат да го пишат?! Това е пълно безумие да се нагаждат така нещата, само и само да бъде изтрито названието "СЛОВени" и да се затрие по този начин същността на вярата им. Първохристияните са били наистина Боголюбиви и човеколюбиви християни... После иде Църквата с ламтежите ...

lado написа:

сякаш е търсен точния звуков образ - нещо като експериментиране, за да се постигне обобщаващ смисъл , и същевременно да го отдалечи от първообраза.


А - точно с последното съм напълно съгласна, Ладо. Вероятно не съм разбрала първата част на коментара ти правилно...
цитирай
64. saradiva - Ами така е
26.04.2010 19:58
анонимен написа:
Апостол Павел стъпва на Пловдивска земя т.е. във Филипопоп и траките-българи стават първохристияни!!! Гърците са положили много редакторски усилия върху първоизточницити за да заличат тази истина. При една от поредните редакции на свещените християнски писания тракийският град Филипопол става на Филипи. Замяната на Филипопол с Филипи е много важна за гърците фалшификация за да докажат, че църквата на траките не е апостолска и не трябва да бъде самостоятелна. Безчинствата на Вселенската патриаршия, към народите на Балканите ще се правят в името на "заветите на Апостол Павел"!
Четете великият Асен Чилингиров, той много добре изяснява замяната на Филипопол с Филипи.


Не само го четем, ами и сума пъти вече го цитираме в постингите си! Чети постингите, друже - така ще разбереш, че гледаме в една посока...

Апостол Павел идва при първите християни в Илирик, разбира се и във Филипопол. После Църквата стъкмява някаква огромна лъжа, че тук се били преселили 200 000 арменци и затова имало техни книги и тяхна проповед разпространена в този район /Филипопол/. Но има и още нещо. Апостол Андрей пък посещава първохристиянската община до днешна Варна. Там го посреща ЕПИСКОП. Т.е. апостолите отиват /идват/ сред общности, които ВЕЧЕ са християнски...
Оттук нататък къде отива стъкменото "покръстване" на българите? - на кинооооо!
цитирай
65. анонимен - oregon37@aol.com
26.04.2010 19:58
Дякончето Левски се е казвал Васил Иванов, Патриарх Максим се казва Марин Найденов, ами как се казва Паисий така и не можа да схване старческия ми мозък, въпреки че пия цял ден чай от боровинки ? Извинявам се ако ви затруднявам млади български чеда, можете ли поне това да споделите с един немощен старец. Да ми разкажете с думи прости, откъде е чиляка, защо е станал монах , ей такива човешки нещица, че високите ви мисли нещо не ги схващам. Може ли по-обикновено за по-простите.
цитирай
66. saradiva - !!!
26.04.2010 19:59
lado написа:

Стара Велика България /Магна Булгария" е била тук на Балканите. Вж. Страбон как описва границите й...
Silva Magna Bulgarica или Silvas Bulgarorum - скоро не съм виждал в употреба това словосъчетание...
Някой ще се сети и за Алба Булгарика - Нандорфехервар - същото на унгарски - или днешен Белград, и един куп топоними и хидроними -


На едно мнение сме - благодаря за подкрепата!
цитирай
67. saradiva - За анонимен68
26.04.2010 20:01
анонимен написа:
Дякончето Левски се е казвал Васил Иванов, Патриарх Максим се казва Марин Найденов, ами как се казва Паисий така и не можа да схване старческия ми мозък, въпреки че пия цял ден чай от боровинки ? Извинявам се ако ви затруднявам млади български чеда, можете ли поне това да споделите с един немощен старец. Да ми разкажете с думи прости, откъде е чиляка, защо е станал монах , ей такива човешки нещица, че високите ви мисли нещо не ги схващам. Може ли по-обикновено за по-простите.


Разбира се - скоро!
цитирай
68. анонимен - СТИГА ЗАРИБЯВАХТЕ НАРОДА
26.04.2010 20:11
СТИГА ЗАРИБЯВАХТЕ НАРОДА СЪС СТАРА СТРЪВ ! КАКВО ИМА СЕГА БИЛГАРИЯ ??
ВАС ! НАЕМНИТЕ И ГРОБАРИ !
цитирай
69. equilibrium - Браво!
26.04.2010 20:24
Чак сега намирам време да изчета по-задълбочено поста ти, Сарадива.
Отново блестиш по неповторим начин.
Словото ти, е като дългоочакваният фар, в лошо време, на изгубилият надежда екипаж.
Благодаря ти!

@oregon37@aol.com - Чаят от боровинки определено не ти помага. Пробвай с Гинко Билоба:
http://www.tomilherb.com/products/product.php?ginkobiloba
цитирай
70. анонимен - Иво
26.04.2010 20:32
Анонимен написа: "СТИГА ЗАРИБЯВАХТЕ НАРОДА СЪС СТАРА СТРЪВ ! КАКВО ИМА СЕГА БИЛГАРИЯ"

Ей, фърфълак, я бегай в първи клас да учиш български език.
Да знаиш , че Билгария се пише с мяхкий знак "Бильгария".
цитирай
71. saradiva - ?!?!?!?!
26.04.2010 20:35
анонимен написа:
СТИГА ЗАРИБЯВАХТЕ НАРОДА СЪС СТАРА СТРЪВ !


Душа, към кого се обръщаш?!?!?!?!?!
Единствените зарибители в България по отношение на историята са ... историците от БАН. Хващат сума шарани да им служат... Стръвта им наистина е стара - вече не върви, защото българите са вече мислещи и търсещи. И невярващи на стъкмените лъжи в историята ни. В този смисъл - призивът ти към Лъжците е правилен, само че малко си пообъркал българската реч. Трябва да бъде:
"Стига сте зарибявали народа със стара стръв!"

Така - да видим нататък:

анонимен написа:
КАКВО ИМА СЕГА БИЛГАРИЯ ??
ВАС ! НАЕМНИТЕ И ГРОБАРИ !


Тук вече нищо не ти се разбира!!! Не мога да ги вържа нито тези думи, нито пък тази "Билгария" - това някакво старо име на България ли е?! Сигурно като е владеела голяма част от Източната Римска империя /гърчулята я наричат Византия/ и там елините са й викали така ... Не знам, не съм го чела в изворите, дори и преправените от фанариотите и поповете.

цитирай
72. saradiva - Приятелю, Еквилибри!
26.04.2010 20:39
equilibrium написа:
Чак сега намирам време да изчета по-задълбочено поста ти, Сарадива.
Отново блестиш по неповторим начин.
Словото ти, е като дългоочакваният фар, в лошо време, на изгубилият надежда екипаж.
Благодаря ти!


И аз ти благодаря, Еквилибриум! Благодаря ти за Голямата ти подкрепа!!!! Поздрави на всички във Фейсбук Група "Българи" - основана от теб!!!!
За това ти дължим също признание!
Жив и здрав да си!
Поздрави от сърце!
цитирай
73. saradiva - За Иво
26.04.2010 20:40
анонимен написа:
Анонимен написа: "СТИГА ЗАРИБЯВАХТЕ НАРОДА СЪС СТАРА СТРЪВ ! КАКВО ИМА СЕГА БИЛГАРИЯ"

Ей, фърфълак, я бегай в първи клас да учиш български език.
Да знаиш , че Билгария се пише с мяхкий знак "Бильгария".


:):):):):):):)

Готви тавата, Ивчо.......
цитирай
74. анонимен - Иво
26.04.2010 20:46
Таман затегнах последния болт на чугунената дръжка.
цитирай
75. demograph - Онемях!...........Ти пишеш българския исторически буквар.
26.04.2010 23:58
Чета те и не се насищам. И пак чета, и пак не ми стига! Не вярвам на сърцето си. Свалям ти шапка...Иначе, и аз като "дивната" си се повличам към "...СЛАВНО българска". Паисий е от Банско... Ще се ровна в умовете и записите на моите банскалий и ще изкопам и забраненото."Аз видях по много книги и истории написани много сведения за българите. Затова положих много труд за две години да събирам по малко от много истории; и в Немска земя повече с това намерение ходих." И други от Банско "по немска земя" са ходили повече с българоугодно намерение..
цитирай
76. анонимен - Slawnobalgari
27.04.2010 00:29
Браво, браво на теб, сарадива,
браво и на вас скъпи славнобългари за така ценната подкрепа която подарихте в отговор на сарадива u всички нас.
От лятото сме замислили да създадем група от българи живеещи извън България.
Стига сме чели по вестници и списания само негативи за българия.
България има и друг облик. И неговото представяне можем да подкрепим с наши позитивни действия тук, навън от България, където другите могат по нашите дела да получат една по -достоверна картина за нашия народ, история и красота на България.
Идеята си я имахме. Нямаше го името.
И четейки блога на БГ по специално на сарадива....изведнъж всичко си дойде на мястото.
Просто си създадохме Кръг на славнобългарите, т.е. ще си органиzираме славнобългарски срещи, на който всички славнобългари са добре дошли.
ще го открием естествено на 24. Май с темата на сарадива по история славнобългарска.........
Скъпи сънародници по света, може би и вие имате такъв кръг.
GB grupata, kak e pri was..........?!? Hajde i wie............!!!
Можем да си обменяма мнения и споделяме радостта от продължението на славнобългарската история, koeto пишем сега всички ние....................

Привет от Берлин!
цитирай
77. анонимен - Браво Славнобългари!!!
27.04.2010 08:47
Браво!
цитирай
78. prayer4eto - Още една вметка...
27.04.2010 09:04
... ако позволите :)
Чета надписа от картинката и гледам, че между В и Н има едни скътали се две (поне аз ги виждам като две) буквички - Е и Х. Така насписът става "ИСТОРИЯ СЛАВЕХНОБЪЛГАРСКА ..." Последната думичка аз лично я чета като "ЯВНА".

И най-логично ми е целият текст да бъде "ИСТОРИЯ СЛАВЕХ НО БЪЛГАРСКА ЯВНА".
цитирай
79. анонимен - Прекрасна идея!
27.04.2010 09:28
Прекрасна идея №79, но внимавайте след време някой предател да не вмъкне буквата "Я" в думата слав..нобългарска и групата от славнобългарска да се превърне в славЯнобългарска. Шегувам се!
Сарадива ни доказа по блестящ начин как една буква може да обърне историята в полза на крадците и имперските мераци. После иди доказвай, че нямаш сестра.
..................
Ако нашите учени имат малко достойнство ще спрат да лепват това "славяно" пред българска азбука и писменост поне на 24 май и ще спрат да наричат старобългарския език ... църковнославянски.
..................
№71 добре е да уточниш, че "НАЕМНИТЕ ГРОБАРИ !" работят в БАНята!
..................
№68 и аз мисля, че за старческия си мозък е по добре да вземаш гинко билоба и дано ти светне, че нашата азбука е българска и нашата писменост е българска.
цитирай
80. saradiva - !!!
27.04.2010 10:30
demograph написа:
Онемях!...........Ти пишеш българския исторически буквар. Чета те и не се насищам. И пак чета, и пак не ми стига!


И аз така чета материали, в които откривам скривани от нас истини, после пиша и... тъй...
Букварите се пишат с подкрепа на държавата, Демографе. Нашето е още на ниво "апокрифи"...

demograph написа:
Не вярвам на сърцето си. Свалям ти шапка...


На сърцето се вярва винаги, Демографе!
И аз ти свалям шапка за ентусиазма и почитта ти към словото за България!

demograph написа:
Иначе, и аз като "дивната" си се повличам към "...СЛАВНО българска".


Ами и аз се бях повлякла по това преди години, ама чакам някой да покаже оригиналната титулна страница и да започна да се взирам. Друго не мога..
И пак почвам да се ядосвам на БАНяджиите...

demograph написа:
Паисий е от Банско...


Други твърдят, че е от Самоков...
Но лошото е, че НИКОЙ НЕ ТЪРСИ ВЕЧЕ доказателства за това откъде е родом Паисий, какво е светското му име, къде е гробът му...
Съдбата на българските Светци в българската история е много, много тъжна.... Епопея на забравените едва ли ще е вече само от 12 оди.....

demograph написа:
Ще се ровна в умовете и записите на моите банскалий и ще изкопам и забраненото.


Действай! Чакам с нетърпение резултатите...

demograph написа:
"Аз видях по много книги и истории написани много сведения за българите. Затова положих много труд за две години да събирам по малко от много истории; и в Немска земя повече с това намерение ходих." И други от Банско "по немска земя" са ходили повече с българоугодно намерение..


Е, това нищо не доказва, Демографе. И Пенчо Славейков е ходил по Немско, ама не е от Банско, нали...

Благодаря ти за отзивите.
Сега ти си наред :):):)
цитирай
81. saradiva - Поздрави за Берлин.....
27.04.2010 10:38
анонимен написа:
Браво, браво на теб, сарадива,
браво и на вас скъпи славнобългари за така ценната подкрепа която подарихте в отговор на сарадива u всички нас.
От лятото сме замислили да създадем група от българи живеещи извън България.
Стига сме чели по вестници и списания само негативи за българия.
България има и друг облик. И неговото представяне можем да подкрепим с наши позитивни действия тук, навън от България, където другите могат по нашите дела да получат една по -достоверна картина за нашия народ, история и красота на България.
Идеята си я имахме. Нямаше го името.
И четейки блога на БГ по специално на сарадива....изведнъж всичко си дойде на мястото.
Просто си създадохме Кръг на славнобългарите, т.е. ще си органиzираме славнобългарски срещи, на който всички славнобългари са добре дошли.
ще го открием естествено на 24. Май с темата на сарадива по история славнобългарска.........
Скъпи сънародници по света, може би и вие имате такъв кръг.
GB grupata, kak e pri was..........?!? Hajde i wie............!!!
Можем да си обменяма мнения и споделяме радостта от продължението на славнобългарската история, koeto пишем сега всички ние....................

Привет от Берлин!


Привет от Нашата България за всички българи в Берлин и най-вече за Големият Български Учен - проф. Асен Чилингиров!!!

Да лоши неща се пишат за българите. За съжаление част от тях са истина... Лошото е, че българи пригласят на това оплюване на българи. И злорадстват!..

Ако гледате филма "Мисия Лондон" сигурна съм, че ще побеснеете... Отвратително изхрачване върху българите, направено от ... бг-режисьори, сценаристи и прочее културтрегерчета /гладни/.
Вместо да показват Бой Ганьо-ню, щеше да е добре да направят филм за... за Котленското музикално у-ще например...
Но явно такава е била поръчката....

Та, действайте в Берлин! Там има много родолюбиви българи...
цитирай
82. saradiva - !!!
27.04.2010 10:40
анонимен написа:
Браво Славнобългари!!!Браво!


Присъединявам се!
цитирай
83. saradiva - !!!
27.04.2010 10:43
prayer4eto написа:
Още една вметка, ако позволите :)
Чета надписа от картинката и гледам, че между В и Н има едни скътали се две (поне аз ги виждам като две) буквички - Е и Х. Така насписът става "ИСТОРИЯ СЛАВЕХНОБЪЛГАРСКА ..." Последната думичка аз лично я чета като "ЯВНА".

И най-логично ми е целият текст да бъде "ИСТОРИЯ СЛАВЕХ НО БЪЛГАРСКА ЯВНА".


Ами точно това няколко пъти подчертавам - че ние можем само да се взираме, а тези, които разполагат с всички възможности на модерната изследователска работа, дреееемят по цял ден и се чудят коя от глупостите си да преиздадат. Затова и Боцмана правилно ги нарича "папагали".....

Така че - ще събираме различни мнения след всяко взиране и ще я мислим. В следващия постинг по темата ще кача още два варианта...
цитирай
84. saradiva - !!!
27.04.2010 10:48
анонимен написа:
Прекрасна идея №79, но внимавайте след време някой предател да не вмъкне буквата "Я" в думата слав..нобългарска и групата от славнобългарска да се превърне в славЯнобългарска. Шегувам се!


Не е хич шега - и аз го очаквам това......:):):)

анонимен написа:

Сарадива ни доказа по блестящ начин как една буква може да обърне историята в полза на крадците и имперските мераци. После иди доказвай, че нямаш сестра.


Да, така е - постинг "Имперската буква"...

анонимен написа:

Ако нашите учени имат малко достойнство ще спрат да лепват това "славяно" пред българска азбука и писменост поне на 24 май и ще спрат да наричат старобългарския език ... църковнославянски.


О-о-о подготвила съм постинче и за това. Само гледай тоаз какви реки от кърви словесни ще се леят. Ама още малко да наближи 24 май ище го постна...
Поне съм спокойна, че повече хора тази година ще се възмущават на хилядите папагалски повтарянки и надписванки "24 май-ден на славянската писменост и култура" и ще се гордеят тъпо от това, че са "славяни".......

анонимен написа:

№71 добре е да уточниш, че "НАЕМНИТЕ ГРОБАРИ !" работят в БАНята!
..................
№68 и аз мисля, че за старческия си мозък е по добре да вземаш гинко билоба и дано ти светне, че нашата азбука е българска и нашата писменост е българска.


Без доп. коментар...
цитирай
85. saradiva - Здравей отново, Данаиле!
27.04.2010 11:28
danailvdimitrov написа:
св.апостол Павел(Савел) не му трябва преводач защото има Божията подкрепа и на всички апостоли е пратено познанието на чужди езици.


Е, …!!!

danailvdimitrov написа:
Нито един от тях не остава да проповядва сред евреи (това вече е свършено от Христос) е им е заръчано да разнесат Божито слово по целия свят!


Всеизвестно е посланието на Св. Апостол Павел, че е по-добре да се кажат две разбираеми думи към Бог, отколкото хиляди неразбираеми…


danailvdimitrov написа:

Това да не ти е Европейския съюз че да им раздадат по 20-30 преводача на всеки и да си се разхождат навсякъде с тях.


Примерът не се приема – липсва аналогия.
Но:
Ап. Павел отива до християните в Македония и Тракия с придружител – Сила. Това име, Сила, не е нито еврейско, нито библейско, което ни подсказва, че той е играел точно такава, посредническа роля между Павел и балканските първохристияни - словените. Което пък несъмнено отхвърля предположението, че Павел е преподавател по „славянски”, тъй като самата му дейност, като апостол не приема подобни твърдения. Остава реалното, че Ап.Павел, под термина „ словенски учител” е именно ПРОПОВЕДНИК НА ХРИСТИЯНСКИТЕ ИДЕИ.

danailvdimitrov написа:
И въобще Кирил и Методии не са някакви еретици че да разпространяват "тяхна " си догма. Това е абсурдно!


Данаиле, не съм написала никъде подобна глупост! Виж какви бяха думите ми в отг. На твоя коментар:
„Те не разпространяват "писмено слово", те разпространяват литургични книги, написани на езика на българите, на тяхната азбука. Сиреч те разпространяват различна от първохристиянската проповед и различна християнска догма...”

Под „тяхната” имам предвид „на българите”. Разбрал си ме грешно.

В този смисъл изразът, че Кирил и Методий са „първите учители на славянските народи” придобива друго значение: Учители – несъмнено – но не учители за букви, езици и т.н. примитивни разбирания , а само като учители на ХРИСТИЯНЩИНАТА. По конкретно – православието.
А то, православието, е различно от първохристиянството. Нали знаеш -
богомилството израства върху основите на арианството, а арианството е първото християнство „посято” на Балканите от ап. Павел и Сила. И срещу това манихейство и богомилство се бори княз Михаил и се „чуди” какво да избере – Рим или Константинопол...

danailvdimitrov написа:
Кирил е монах брат му се замонашва заради него.


Константин Философ получава „монашеско” име Кирил 40 дни преди смъртта си… Дали Методий му е брат е спорно… А къде пише, че Методий се замонашава „заради него”?!

danailvdimitrov написа:
Те извършват мисия на покръстване (в случая само на царския двор понеже народа отдавна си е православен).


В кой царски двор извършват тая мисия?!?!

danailvdimitrov написа:
Зад тях стои Византия а при мисията във Великоморавия и при папата и вече православна България.


Къде са свидетелствата за това?!?!
Какво правят тогава при папата, щом Константинопол стои зад тях?!
Каква е тая „Византия”?! Има Източна Римска империя…
И т.н. въпроси…


danailvdimitrov написа:
Как тогава ще си измислят "догма" и "неканонична писменост".


Не съм твърдяла подобно нещо. Апострофираш някой друг, Данаиле.
Неканонична писменост – НЯМА, имало е неканонични книги, неканонична проповед – такива са били първохристиянските книги и проповед…


цитирай
86. анонимен - Slawnobalgari
27.04.2010 11:54
Благодаря много за съвета, ще го помня.
За внимаване си е .
Но знаете ли колко много повече внимание ми струва да посрещам с достойнство известия за България, основани на медийни новини като "Банда българи хванати при.........., България с най силна Корупця......, нападната стара жена пред дома u от българин..., проститутки в хамбург българки, и т.н.
Да не говорим за една статия в един реномиран вестник, в който дъщеря на българин пише такива отвратителни неща за България като напр. "и дума не знам на български и не иска и да зная", че да те е срам е най малкото което мoге да се каже .
И то ние това почти във всички случай го научавамв от колеги, приятели, познати, съседи и.т.н., те са тези, който веднага свързват прочетеното с нас и става много сериозно - ако са приятели или добронамерени, прилични хара идват и казват- ама то. в ..българия...такова... много лоши работи, eто това се пише за вас(!?!?), четох ..
I. или ни го носят да се уверим, или ни казват откъде сами да си гочетем.
Още по зле, ако го донесат, щото тогава става тема на вечерта и иди остоявай на печат, на събрани новини за българия, в която няма една добра дума....
Най ми е болно като кажат: а-а- теб ние нямаме впредвид, ти си си вече натурализирана германка, друга си вече, нямама теb впредвид, ти не се обиждай, това НЯМА ОБщО С ТЕБ"..
че как така да няма........Къде са първите 7 Години както казват, нали са били в България, къде е генетиката и.т.н.
На кого да говоря, кое как.
Когато пак са по-чужди хора, те направо си идват и ти ги хвърлят отгоре:" ей вие българите ... това и онова"........
И ето тогава трябва също много да се внимава- и друго си е ако има други факти за българия.Не само помии.
Не че се робува на другото мниние, тук вече е въпрос на пройzход, род и родина.
А те имат значение.Особенно когато има явно факти, които меко казано не се побликуват.
Та...аз си мнимавам, приятели .............. благодария ви!
цитирай
87. saradiva - За Данаил
27.04.2010 13:11
danailvdimitrov написа:
да мислиш че конни народи не "се местят" е наивно


Наистина е наивно да се мисли, че конните народи /номадите/ не се "местят"... Табунарски живот ...Катунарски...
Само че ми се струва, че си останал с грешно впечатление, че българите са конен народ /?!?!?!/.
В изворите НЯМА свидетелства, доказващи такова твърдение.
Има такива сюжети единствено в тиквата на Златарски и последователите му в предаването и продаването на България.
Има такива сюжети и във филмите по БКП и КПСС - поръчка...
Но това не са извори - това е измама и манипулация на хората, за да повярват в тази измама.
Затова ти повтарям:
Няма свидетелства НИКЪДЕ за такова "преместване". Първите словени, според любимеца на руснаците Нестор, са в Илирик - там е и първата държава България "по тия българи"/Ан.Библиотекар/ - от 4 век /Тесалия, Илирик, Дардания и двата Епира/..

danailvdimitrov написа:
Лужицките сърби са около Липец( Липциг на немски) ,а белохърватите са в днешна Словакия.Договорът за изселването е между византийският император и немския крал. Изпълнители на този договор са Шамбат Кии с подопечните му племена от сърби и словени и Хорват(Кубрат) с негорите хорвати.


Добре. Но къде тук има упоменати българи, Данаиле?!

danailvdimitrov написа:
Целта е да се даде възможност на Византия и Велика България( по право е да я наречем Външна България -оттатък Дунава както е и по "Именника") да нанесат удар върху Аварския каганат.


/"Византия" - няма тъкв термин в изворите. Има Източна Римска империя/
Къде прочете за тази "Външна България"?!?!?!?!
Къде е упомената?!
Къде е това "оттатък Дунава"?!?! Къде е "отсам" Дунава?!
Какъв е този "Именник"? Такъв писмен паметник НЯМА! Има един списък на "елинските и персийски" владетели, който фигурира в каталозите като «Уваров препис» от 1946г. под каталожен номер № Увар, 1334 (10). И в него няма упоменат нито Българин, нито български владетел. Останалото е романтика, заради която Петър Добрев е професор, пък "червените папагали" от БАНята се хилят доволно отстрани и повтарят "Разделяй и ...манипулирай".

danailvdimitrov написа:
Обръщам внимание че по това време 626-632 г. години Аварите са обсадили Цариград и положението му съвсем не е розово ,а Шамбат Кии е принуден да му бъде федерат и да няма власт над българите в Панония. Сделката цели разгром на каганата и за това трябва осигурен гръб (т.е. откъм Германия)
Е да де ама това струва нещо- освобождаването на териториите около Брандибур!!!


Това каква връзка има с темата .... ЪЪЪ коя беше тя всъщност... Т.е. какво е посланието ти с това, върху което обръщаш внимание? Къде има свидетелство, че "Шамбат Кии е ПРИНУДЕН да му бъде федерат"?! На кого? Къде има една единствена думичка, че Шамбат Кий е БЪЛГАРИН?! Защото "българин" и "предводител на българи" са две различни понятия, нали. Пример - Фердинанд, Симеончо2, Батенберг и т.н.

danailvdimitrov написа:
Виж и днес картата на Европа колко е нелогична -Чехия е по на Запад от Източна Германия.


Нелогични карти няма - има нелогични разсъждения и манипулации. Включително и чрез манипулативно поднесени /късни/ карти. С такива карти, съставени по "данни" от Златарски, накъсаха България след войните. Така с нито една загубена битка, българите НЕ БЯХА победители. И разделиха страната ни като баклава... Оттук и "заветът на Златарски" - българите да са се пръкнали в Азия, да са конен народ и да прелитат нанякъде си, докато се удавят в "славянското море"........

danailvdimitrov написа:
Това не значи че в Илирик е празно!!! Напротив там си живеят от памтивека същите български племена .Просто има преместване на едните при другите.


В Илирик от памтивека си жиеят популации, които говорят, а по-късно и пишат на един и същ език /в различните му диалекти/ с популациите по целия Балкански полуостров. Т.е. език, култура, религия, ястия, фолклор, танци, песни и т.н ЕТНОМАРКЕРИ са едни и същи или родствено близки. Тези популации в един голям период ги наричат траки, после част от тях ги наричат и се самонаричат българи. В този смисъл - един и същи народ е с различно име. Но само българите са си и до днес българи и си имат и до днес държава България - от 4 в. до сега. Е, за "турското присъствие" ... нали ... е ясно...

Колкото до премествания, разселвания - всичко е в рамките на "нормалното" за всички уседнали популации... "Едните при другите", "другите при първите" и т.н. Само дето свидетелства няма за огромни преселения. "Великото преселение на народите" е една от най-красивите и най-повтаряни при нужда приказки, митове и легенди....
Но това е вече друга и много дълга тема...

danailvdimitrov написа:
Да не би малоАзииска Мизия да е нещо по различно от Дунавска Мизия и там има мизи както и по Дунава. и там има винтини както и при стара планина има витини и там има серди както и около Сердика има серди.


Някой ти оспорва това ли?! Дай го насам да му кажа аз на него, как я смята тая работа с "различното", аааааа!
цитирай
88. saradiva - Отг на Данаил 92 комент.
27.04.2010 15:13
danailvdimitrov написа:
тук има за мен много "неразбираеми"думи арианство,манихейство,богомилство,православие,първохристианство,второхристианство....пълна каша!


И при мен беше така в началото, но после всичко се подрежда. Пречат ни аксиомите, които повтаряме от деца - ханове, 681, Първа българска държава, пръчки счупени и снопове и т.н.
Като завъртиш вектора, като осмислиш истината за термините, които са напълнени манипулативно с лъжливо съдържание, и всичко си се подрежда като броеница. Радостта от това е ...ммммм... огромна!!!!

danailvdimitrov написа:
Арианството е чак 3-4век какво първохристианство е това ??!?!


Кое е от 3-4 в.? Названието, изворовите свидетелства?
Ами че те и българите са засвидетелствани в 4 в., това значи ли, че ги спускат от Марс?!
Индикирането на каквото и да било в писмените свидетелства винаги се предхожда от период на неиндикирано битие на каквото и да било. Доказано е, че този период е от 200 до 300 години... Сметката излиза, нали...

danailvdimitrov написа:
Да не говорим ,че си е чиста ерес !


Всичко, което не е в четирите книжки, провъзгласени на Никейския събор е ерес.
Ама кога са писани тези евангелия?
Убедена съм, че си наясно, Данаиле, че Християнството днес, не е Християнството в 1-4 в., нали?
Това, че някакво учение е обявено за ерес, не означава, че не съществува, не се е проповядвало, нямало е последователи...
Та първите християни живеят в общини и са последователи на Христовия начин на живот....

danailvdimitrov написа:
Това е и причината за свикването на църковните събори -защото се появяват ереси ,сиреч извращения на христианството .Ако ги нямаше -нямаше да има и събори.


Кое е извращение е дълъг спор и не е тема на нито на разговора, нито на постинга, под който е разговора ни.
Но - да, съборите се свикват именно заради това - да се подреди тъй вярата на хората, че да е в синхрон с намеренията на църква и държава като институции...
Но Християнството, както и всяка вяра НЕ СА институции. Но могат да бъдат яхнати от такива...

danailvdimitrov написа:
На тези събори са ставали чудеса- иначе никой не би могъл да се ориентира кое е правилно и кое не. .


Ами - да. "Чудесата" са опорни точки за вярата. На всяка вяра...

danailvdimitrov написа:
Да св.братя Константин и Методий разпространяват христианството на "възстановената" от тях българска азбука -


Те не възстановяват азбука. Нея си я има, има и написани евнагелия, библия и т.н., на азбуката, с която си служат отдавна българите в България...

danailvdimitrov написа:
И за тази цел покръстват бългаския царски двор-по конкретно княз Борис (Париш Микаел)


Това пък "Париш" откъде го извади?! „Борис” в първоизточниците е изписан „Богорис”.

danailvdimitrov написа:
виж за това написаното от патриарх Евтимий,че княз Борис е кръстен в Константинопол лично от св.братя.


Свидетелствата от Патриарх Евтимий са късни. Дай нещо по-старо, ама да не е късен препис, тройно преварен от попове и руси.
Но всъщност я дай да видим и това, което е написал П.Евтимий...
Да се сещаш и какви бяха стбл книги, дето са изгорени по негово време?

danailvdimitrov написа:
А Паисий ясно указва ,че после кръщението по искане на вече православният княз те отиват в Охрид и там именно обучават светите Седмочисленици- св.Климент,Наум и прочие. и едва тогава заминават за мисия във Великоморавия.


Това може да е вярно, може и да не е. Трябва да се засече с друг източник. Паисий преписва от "адаптирани" в Русия и в руските "редакторници" книжки...

danailvdimitrov написа:
Тази мисия е поръчана от България със съгласието на Византия.



Приемам половиното изречение. Втората му част е ... невярна."Византия" не съществува. Има Източна Римска Империя.
Но по-важното е друго
Да си отговориш на един въпрос:
Какъв интерес, според теб, Данаиле, има гръкоговорещият Императорски двор в Константинопол, да унищожава триезичната ерес и с това да даде зелена улица на българското битие през ІХ в?
Моят отговор е - Никакъв интерес няма от това! Точно от обратното - има интерес да отслаби по този начин северния си съсед, враг през последните години и да обладее неговите архиерейски области, под свой контрол, защото всяка архиерейска област в повече, това е чист приход в суха пара за императора. Не е възможно Константинопол по този начин сам да си забива ножа – той и не го прави разбира се. Само фанариотските поддръжници поддържат тази смешна теза, а в българско - техните слуги и потарячи на Златарского.

danailvdimitrov написа:
Те не си се разхождат като туристи из половин Европа. Нали някой трябва да плаща всичко !И то скъпо


Логично е!

danailvdimitrov написа:
-миситие продължават с години,обучават се хиляди,строят се църкви,манастири и т.н


Има преди това и разрушаване на над 600 християнски църкви /5-6 в/, свързани с първохристиянството. Една от отличителните им х-ки е маса пред олтара за ритуално хранене. От него именно произлиза и днешният т нар. "курбан"...
Повече прочети в постинга ми "Бермудски триъгълник на Балканите"...

danailvdimitrov написа:
А ги извиква папата защото покръстват Велика Моравия -която е в неговият диоцез но пък политически е все още васална на България а управляващите родове са братовчеди на Борис. Това са старите бългаски родове от Панония-и по точно родът Дуло .(Крум е от Панония ) .
Затова папата е недоволен и иска обяснение-но пък не смее и да ги преследва .


Наистина ти е пълна каша в знанията.
Но това е нормално - на прехода си. Започваш да опровергаваш "папагалските теории", но не си .... завъртял вектора...
Къде има доказателство, че родът "Дуло" е български? Знаеш ли откога чета и търся - я дай да видим твоето.

danailvdimitrov написа:
А Борис въобще не се "чуди" -той да не е Б.Борисов че да се чуди -


Е, Б.Борисов хич не се чуди - действа, после се чуди дали е действал правилно, после се отказва и отменя действието..:):):):):)

danailvdimitrov написа:
той е св.цар Борис !


Е, "Свети" става далеч по-късно...
"Цар" не съм видяла да го наричат в източниците.
Наричан е Rex. В римската армия с Rex се е титуловал генерал, удостоен с пълномощията на Magister Peditum и Magister Equitum.По този начин са титуловани не само Борис, но и Крум Омуртаг, Маламир и др.Rex Bulgarorum е званието на всички тези „български владетели”.

danailvdimitrov написа:
Той задава над 100 въпроса на този папа ! И иска отговори !!


Е, сега не изкарвай "Responsa nicolai ad consulta CONSULTA bulgarorum" като записки на разпит, направен на папата. Смешно е...
Уголемените букви ти показват какво е - не е въпроси, а по-скоро "консултация", "съвети", "насоки". И те касаят църковната УРЕДБА а не и изпитване на тема Христова вярата:
Отговор72 - за правото на патриарх,
отг. 73 - от кого се назначава той,
отг. 93 - кой патриарх ще е ІІ след Римския.
Това явно е и скритата цел на княз Михаил, да се признае българският патриарх, и неговата (българска) църква ще е към това седалище което го признае за втори след главния, патриарх или папа. Предполагам, че затова Михаил избира Цариградската диоцеза, защото тя признава националната църква, докато Рим признава само църковното подчинение а не държавното.

ВАЖЕН ВЪПРОС - КЪДЕ В ДОКУМЕНТА ИМА ИМЕ "БОРИС" ?

danailvdimitrov написа:

И никой у нас не обръща внимание ,че всъщност Борис изпитва папата като лош ученик - за да го провери колко е във Вярата !


Нито има име Борис, нито пък някъде има уточнено, че Борис, български Rex ще тръгне да ИЗПИТВА баш-християнина, наместника на Бога и т.н, че да го проверява колко му е вярата.
Това е глупост на глупостите, Данаиле...

цитирай
89. анонимен - Геноцида към Българите!
27.04.2010 15:25
Здравей №91.
Схемата през последните 20 години в България е проста.
Целта е обезличаване и унищожаване на българската нация.
Начините са следните:
Първо: - Неясната и мъглява българска история /16-18 теории за произхода на българите/ оставя нашият народ без корен. А дървото без корен умира …
Второ: - В България се поддържа умишлено нисък жизнен стандарт, около 550лв. средна работна заплата. При тези доходи всички читави/умни/ млади хора завършили елитни гимназии напускат България, така нашата родина остава без елит. Децата на управляващите също са в чужбина. За 20 години Германия след втората световна стана четвъртата сила в света, България за последните 20 години не може да достигне жизнения стандарт по Бай Тошово време.
Трето:- Под булото на термина „пазарна икономика” се прикрива съзнателното източване на българското стопанство от фирми на входа и на изхода от държавата.
Едни и същи стоки в България са двойно по скъпи отколкото в другите Европейски страни.
Четвърто: - Липсва държавна пазарна политика, която да стимулира желаещите да обработват интензивно малки земеделски площи /овощарство, зеленчукопроизводство, лозя, биопродукти/. Няма организиран пазар, няма производители. Целта отново е постигната – изкупуване на безценица на земята и формиране на големи поземлени имоти на които се сади рапица и фуражна пшеница за изхранване на народа.
Пето: - Подържане на несигурност! Ако решиш да гледаш интензивни култури върху малко земя, пускат ти циганите с каруците безнаказано да те тарашат.
При това положение и при 150 лв. средна пенсия и при 550 лв. средна заплата и един нормален човек няма да остане в България. Действията на управляващите през последните 20 години могат да бъдат определени само с една дума – ГЕНОЦИД.
цитирай
90. анонимен - Геноцида към българите! ... и още
27.04.2010 15:28
В 1939 година България е първата държава на Балканите във всяко отношение, днес 2010 година България е една бедна и съсипана държава с много нисък съзнателно поддържан жизнен стандарт. На опашката сме преди Албания.
Ние сами се обезличаваме пред Европа! Днес на нашия Български народ са му нужни ЧЕСТНИ, СМЕЛИ и УМНИ водачи. Без такива водачи не става! Резултата през последните 20 години се вижда ясно днес!
А днес на всички Българи ни е нужен и … нов Паисий, та да събуди приспаните Българи!
Поздрави на Германия!
цитирай
91. saradiva - Отг. на Данаил №94
27.04.2010 15:43
danailvdimitrov написа:

щом хората имащи за своий символ Мадарския конник,


Това са българите от днес, нали?

danailvdimitrov написа:

които са наричени конеукротители,


Къде са наречени така?! Че те много народи и на запад и на изток от България в древността са "укротявали" коне. Знаеш ли отпреди колко години е най-старото открито стреме за кон?


danailvdimitrov написа:

позволиха да ги излъжат с "троянски кон"


Лъжата с троянския кон е нищо в сравнение с лъжите, дето ни ги надиплят векове наред в историята! Това са хиляди троянски коне, които ни съсипват подредбата на историята и се получава пълна каша, пълен хаос в главите на хората. До степен на тотално отказване от четене и мислене за българската история. От тук и - народ от лотофаги... И филми като "Мисия Лондон"

danailvdimitrov написа:

и са осеяли страната си с каменни плочи на тракийски херос-конник и са погребвали владетелите си заедно с любимите си коне,и са описани в илиадата като богоравни заради златото и снажнитете им бели коне и т.н и т.н
Щом и това не е аргумент че българите са конен , а не морски да речем народ !


Е това че конят е издигнат в култ, не означава, че народът е номадски, конен, Данаиле. Траките и те ли са номади?!
Още повече НИКЪДЕ няма упоменати българи като номади, но ИМА НАВСЯКЪДЕ българи, които са воини!!!!!!!
Да си видял някъде да споменават българин-хлебар, обущар, търговец, писар... Всички упоменати българи СА воини... Но повече за това - в Римската теза на Борислав Георгиев - вж. под №2 в Блогрола ми/
Забележи и друго - "Обикновено изобразеният конник е воин. Воинското му снаряжение най-често
се състои от копие, лък и колчан стрели или и двете. Облечен е с ризница и носи
шлем. От тук е очевидна пряката връзка на коня с военните нужди" /http://discoverybg.muffty.org/pdf/koniat.pdf/
Нито Енодий, нито дори Теофан не упоменават българите като конен народ...


danailvdimitrov написа:

То аз спирам дотук с коментарите !


Е ами дай да спрем наистина, че с тебе ръшнахме цялата история на длъж и на шир - повече отколкото кръстосват българите в прелетните теории на Златарски на П. Добрев примерно...
То аз спирам дотук с коментарите !

danailvdimitrov написа:

П.П. Колкото до това да доказвам ,че хората които ни говорят езика (сърби,словенци,македонци и др) са от нашия род -това ми се струва още по безсмислено.


Ние сме потомци на един и същи народ. Издигането на понятието за нация, както и религията разделя хората.
Всички, изброени от теб народи, ще осъдят на публично линчуване все, дръзнал само да спомене, че предците им са долнопробни пришълци. Но в България това е официална религия, пардон история. Владетелите ни се наричат "ханове", азбуката ни е "славянска", а ние сме облагороден от "славяните" вариант на "диваци-прабългари" дошли от ...М...та си

цитирай
92. saradiva - За анонимен 96-97
27.04.2010 15:48
анонимен написа:
Здравей №91.
Схемата през последните 20 години в България е проста.
Целта е обезличаване и унищожаване на българската нация.
Начините са следните:
Първо: - Неясната и мъглява българска история /16-18 теории за произхода на българите/ оставя нашият народ без корен. А дървото без корен умира …
Второ: - В България се поддържа умишлено нисък жизнен стандарт, около 550лв. средна работна заплата. При тези доходи всички читави/умни/ млади хора завършили елитни гимназии напускат България, така нашата родина остава без елит. Децата на управляващите също са в чужбина. За 20 години Германия след втората световна стана четвъртата сила в света, България за последните 20 години не може да достигне жизнения стандарт по Бай Тошово време.
Трето:- Под булото на термина „пазарна икономика” се прикрива съзнателното източване на българското стопанство от фирми на входа и на изхода от държавата.
Едни и същи стоки в България са двойно по скъпи отколкото в другите Европейски страни.
Четвърто: - Липсва държавна пазарна политика, която да стимулира желаещите да обработват интензивно малки земеделски площи /овощарство, зеленчукопроизводство, лозя, биопродукти/. Няма организиран пазар, няма производители. Целта отново е постигната – изкупуване на безценица на земята и формиране на големи поземлени имоти на които се сади рапица и фуражна пшеница за изхранване на народа.
Пето: - Подържане на несигурност! Ако решиш да гледаш интензивни култури върху малко земя, пускат ти циганите с каруците безнаказано да те тарашат.
При това положение и при 150 лв. средна пенсия и при 550 лв. средна заплата и един нормален човек няма да остане в България. Действията на управляващите през последните 20 години могат да бъдат определени само с една дума – ГЕНОЦИД.
В 1939 година България е първата държава на Балканите във всяко отношение, днес 2010 година България е една бедна и съсипана държава с много нисък съзнателно поддържан жизнен стандарт. На опашката сме преди Албания.
Ние сами се обезличаваме пред Европа! Днес на нашия Български народ са му нужни ЧЕСТНИ, СМЕЛИ и УМНИ водачи. Без такива водачи не става! Резултата през последните 20 години се вижда ясно днес!
А днес на всички Българи ни е нужен и … нов Паисий, та да събуди приспаните Българи!
Поздрави на Германия!


Дано не си прав, де... ама фактите са в полза на тази много горчива истина. Затова е задължително като не можем да попречим бързо на предателите, поне да ги опровергаваме и ДА НЕ ИМ ПОМАГАМЕ с пригласяне на лъжите им...
Само така е възможен новият Паисий!
цитирай
93. saradiva - За Анонимен 91
27.04.2010 15:56
анонимен написа:
Благодаря много за съвета, ще го помня.
За внимаване си е .
Но знаете ли колко много повече внимание ми струва да посрещам с достойнство известия за България, основани на медийни новини като "Банда българи хванати при.........., България с най силна Корупця......, нападната стара жена пред дома u от българин..., проститутки в хамбург българки, и т.н.
Да не говорим за една статия в един реномиран вестник, в който дъщеря на българин пише такива отвратителни неща за България като напр. "и дума не знам на български и не иска и да зная", че да те е срам е най малкото което мoге да се каже .
И то ние това почти във всички случай го научавамв от колеги, приятели, познати, съседи и.т.н., те са тези, който веднага свързват прочетеното с нас и става много сериозно - ако са приятели или добронамерени, прилични хара идват и казват- ама то. в ..българия...такова... много лоши работи, eто това се пише за вас(!?!?), четох ..
I. или ни го носят да се уверим, или ни казват откъде сами да си гочетем.
Още по зле, ако го донесат, щото тогава става тема на вечерта и иди остоявай на печат, на събрани новини за българия, в която няма една добра дума....
Най ми е болно като кажат: а-а- теб ние нямаме впредвид, ти си си вече натурализирана германка, друга си вече, нямама теb впредвид, ти не се обиждай, това НЯМА ОБщО С ТЕБ"..
че как така да няма........Къде са първите 7 Години както казват, нали са били в България, къде е генетиката и.т.н.
На кого да говоря, кое как.
Когато пак са по-чужди хора, те направо си идват и ти ги хвърлят отгоре:" ей вие българите ... това и онова"........
И ето тогава трябва също много да се внимава- и друго си е ако има други факти за българия.Не само помии.
Не че се робува на другото мниние, тук вече е въпрос на пройzход, род и родина.
А те имат значение.Особенно когато има явно факти, които меко казано не се побликуват.
Та...аз си внимавам, приятели .............. благодария ви!


Много болка ти се е насъбрала в душата!!!!!
Но по-важното е и много радостно за мен е това, че ТИ СИ СИ ОСТАНАЛА БЪЛГАРКА - по същност и по дух!
Браво на теб!
Оттук нататък мисията ти няма да е лека.
Тук, в България е по-лесно да се поразбуди народът от лотофаги. Но сред доволството на заплатка и чисти улици на Запад, малко трудно ще побутнеш българите към изтъкване на исторически верни факти. Дори и да запалиш някои, още щом само изрекът "Готите са гети, а гетите са траки, а траките са българи." и аааайде - да си заминава у Българията, като й е толкоз гордо. Нали са такива германята?!
С други думи - нужна е стратегия и тактика - не заради страх или опасения от загуби, колкото, за да е възможно постигането на Голямата цел. В този смисъл - стъпка по стъпка да подтикнем българските учени да заработят за България...

Успех ти желая от сърце. Ше помагаме с каквото можем от тук - от Нашата България!

Поздрави!


цитирай
94. анонимен - славно-славяно
27.04.2010 16:57
вместо да спорите дали славно- или славяно-българска, защо не помислите дали не са и двете... играта на думи е толкова често нещо в някои езици, като английски например... защо и Паисий да не го е направил?
цитирай
95. saradiva - славно-славяно
27.04.2010 17:39
анонимен написа:
вместо да спорите дали славно- или славяно-българска, защо не помислите дали не са и двете... играта на думи е толкова често нещо в някои езици, като английски например... защо и Паисий да не го е направил?


А ти какво мислиш, "вместо да спориш", не разбрахме?
Тезата ти?
цитирай
96. iuliuscaesar - Стара Велика България /Магна ...
27.04.2010 22:16
lado написа:

Стара Велика България /Магна Булгария" е била тук на Балканите. Вж. Страбон как описва границите й...
Silva Magna Bulgarica или Silvas Bulgarorum - скоро не съм виждал в употреба това словосъчетание...
Някой ще се сети и за Алба Булгарика - Нандорфехервар - същото на унгарски - или днешен Белград, и един куп топоними и хидроними -



Страбон и България? май си чел някакъв Страбон известен само на теб. В истинския Страбон никъде не се споменават нито българи нито България.
цитирай
97. анонимен - Slawnobalgari
28.04.2010 00:12
Много ти благодаря сарадива, много е ценно мнението ти и подкрепата.
Аз, далече от българия, естествено не всичко мога да реконструирам.
Да, наистина се иска действие с разум.
Аз няма да искам нито да споря, нито да издигам барикади, нито да правя "революцuя".
Просто на нашите славнобългарски срещи ще ни свързва общото: t.e. българия интереса и любовта ни към нeя като род, произход и родина.
Без излишен патос и сантименталност, всекиму това което му е необходимо.
Те - тези доволните от това, да оплюват рода и родинанта им сами ще се откажат да идват като не им се вържем на играта.
И нали ние ще говорим за Факти, за България, без темата да е политически оцветена.
В края на краищата, всеки си има личното право ако ще и да спори за своя произход. Dа оставим това, че е съвсем нормално да го търси и грижи.
Може и да е идеалистично, e, трябва да се внимава.
Но така наречените български дружества , да оставим че има тук едно което се нарича "бай ганьо", са от друг род и вид.
И има достатъчно българи, които жадуват за добри думи за своя произход i t.n............................

Благодаряоще веднъж, ще те информирам подробно при нас си винаги добре дошла както и всички славнобългари.
цитирай
98. анонимен - oregon37@aol.com
28.04.2010 01:27
". . .И има достатъчно българи, които жадуват за добри думи за своя произход. . ."
Аз като ожаднея и си сварявам чай от безсмъртниче на терасата. Като искам да чуя добра дума за произхода си - казвам си я, и знам че е изречена от близък човек. Ако не си я кажа питам баба Гинка от № 24 и тя ми я казва. Що сте тъй унили бе чеда чуждоземски, зорна ли отидохме в странство ?. Ей и наша Сара, вика, стреля, ама сложи розичките и заприлича на човек. Не може тъй бе деца, Паисий може да е бил важен, но паисиевица е била по-важната, че е опъвала гема сама срещу низамите. Онзи седи и пише и, айда у мазето при бурето. Мъжагите хващат балкана, не манастира, какво толкова сте се улисали по попо. Нещу по интересно няма ли ? Ай, истина ми чая докато хортувам, претопления чай е като . . . претоплен чай.
цитирай
99. анонимен - oregon37@aol.com
28.04.2010 01:47
....„Русь – это только одна Украина, восточнее ее никакой Руси не было…

Тоз Вадимчу, откъде го извадихте чоджум ?. И на баба Гинка котката знае, че източно от Украйна са поляците и полякините, бог да поживи последните, подслаждаха ми живота на младини. Та за попо се върнах питам, как се казва тъй и не разбрах, какво толкова, че писал "за българите" ?. За българките писал ли е - не. Защо ? Да ней бил нещо по така, само питам деца, да не са давръндисате пак. Що не е писал за българките, а само за българите - словни, славни, слевни и каквото беше още там. На мен цял живот само у българките мий окото, на попо - у българите. Има нещо тук май.
цитирай
100. анонимен - Oregon37@aol.com
28.04.2010 01:53
Изпи ли си чаят друже....Дано ти е бил сладък.
Явно си го пиеш у дома и пишеш мнение, без да имаш понятие.
Дай да не изпадаме в суфизми кой кyм и кой брат.....
Не ти разбрах проблемите, няма да е било само опасноста от преварен чай в късни часове.
Ние тук защото предпочитаме еспресо.То или се пие или не.
Няма такова претопляне, приятел
Както няма и бъдеще без минало.


цитирай
101. анонимен - oregon 37
28.04.2010 02:03
"Мажагите хващат балккана, не ходят в манастири...."
Така ли...?!?
Ами я да видим сега у време наше, мажагите, хващат не хващат балкана ама и не си пият чай от терасната си мижава градинка.
цитирай
102. анонимен - oregon37@aol.com
28.04.2010 13:51
Такава си имам, такава си тача. Твойта по-голяма ли е къзъм? Та думата ми беше де са тези Първи Български Букви и книги къзъм, за които се хортува тук ? Виждал ли ги е някой или само си ги стискате докато сънувате ? Само един мъж не хваща Балкана къзъм, да го знаеш ог дядо си, не хваща Балкана само този който е по род чобанин от Балкана. Та докато си пия чаят от глухарчета на тераса и гледам как мъжовете ви отиват да робуват на комунистическите чорбаджии по ранина, що не ми покажете нашенските Първи букви и книги, а ? Гледам все грамотни деца сте се събрали тъдява. Да не говорите за книжлето на дядя Илич " 50 напред - едно назад" и . . .толкова. Ако е за нея признавам ви я за Вашенска, ама аз питам за българска, тъй де да не се запетлаем. За чаят ви де, чай от трева "еспресо" дяда ви не знае, това ще е някаква чуждоземна, нечестива трева. Какви ли не ла...а се внасят у нашенско и от агаряните и от арапите. Пийте си я вие, дяда ви сам си бере билките, сам си ги суши и сам си прави чаят. Вие си пиите спресото от мискинските държави. Да ще чакам чоджум да видя Първата Българска Буква, пък аз може и да ви покажа Първото Българско Биле за отплата.
цитирай
103. saradiva - За зоркия Юлко: Свиркай бе, душа, че си пуснал комент - аз съм си при новата тема...
28.04.2010 22:38
Така е – Страбон не пише никъде за българи и България.
НО Страбон именно описва топоними на Балканите, характерни и за по-късно време - ок. 5 век сл. Хр. А точно в този период е упоменато понятието Велика България граничеща с Кавказ, Босфор, кимери и т.н. Тези наименованията обаче Теофанчо в 8 век ги окашва здраво. Хитрецът мошеник Златарски, веднага сграбчва тази „бъркоч-география” и стъкмява поредната си голяма лъжа – Магна България заминава … в Азия!
Виж:
Прокоп, Есхил, Аполодор, Херодот и Страбон – всички те НЕ дават сведения, че Босфора, Кимерийския нос и Меодидския канал са НА СЕВЕР ОТ ЧЕРНО МОРЕ. А Теофан ПРЕИНАЧАВА сведенията. Та риторичният въпрос е: защо българските "учени" не ползват сведенията от първоизточниците, а ползват преписвача Теофан ? Защото кашата на Теофанчо отговаря на поръчката - тези географски понятия да са зад Черно море и най-добре около Байкалското езеро и Таримската котловина.

В VІІІ в. под “Кавказки планини” СЕ РАЗБИРА днешния Кавказ, НО ТОГАВАШНИЯ КАЗКАЗ НЕ СА “КАВКАЗКИТЕ ПЛАНИНИ” ОТ V в.пр.н.е... ДО V в.сл.н.е.
А точно в този период е упоменато понятието Велика България с граничеща Кавказ, Босфор, кимери и т.н., А НЕ ПРЕЗ .VІІІ в. СПОРЕД ПРЕДСТАВИТЕ НА ТЕОФАН ЗА КАВКАЗКИ ПЛАНИНИ.
Така че, Юлко, първоначалните названия на Кавказ, Меотидското блато и т.н. , не са днешните им обозначения.
Веднъж вече ти го подчертах, ама ти не запомняш какво ти казвам – само дебнеш, щото с туй изкарваш надника си…
Май ще трябва да прочетеш още много неща. От Прокоп, Есхил, Страбон. И после да сравниш писанията им с по-новите Йордан и Теофан и чак тогава.

Ето ти нещо за загрявка:

Прокопий (500 -565) е последният изразител на географските описания на старите историци, които в продължение на 1000г. не се променят. Освен това, ТОЙ Е СЪВРЕМЕННИК на описаните събития, той Е в тези събития. Ето какво казва Прокопий:

“ От подножието на Кавказката планина едни са обърнати към север и запад и се простират през земята на илирийците и тракийците, други са обърнати на изток и юг и стигат до проходите, в които живеят хуните и водят към земята на пресите и ромеите, от които единият се казва Тцур”
Procopius. Bg. IV,3,3.

Калиник, ученик на Св. Хипатий, писал своя труд около 447г.(около 100г. преди Прокопий) – също съвременник на събитията пише:

“…варварският хунски народ, който живее в Тракия, дотолкова нарастна, че зае повече от 100 града и малко остана да застраши (завземе) и Цариград”
A.Tougard, De l,Histoire profane, p.66, 246.

цитирай
104. saradiva - ?!?!?!?!
28.04.2010 22:39
А бе, Орегонче, с кого си говориш бе, душа?!?!?!?!?!
цитирай
105. анонимен - oregon37@aol.com
29.04.2010 00:14
Ами със тебе сърце мое. Нали ти писа най-горе БЪЛГАРИТЕ ПЪРВИ СА ИМАЛИ БУКВИ, КНИГИ...ей за това питам. Пфу разлях си липовия чай от притеснение. За тези "първи" книги и букви питам, чоджум. Кои са тези "пресите" ромеи (от 110, 22:38), да не искаш да кажеш пресните ромеи - сиреч най-новите цигани, чедо ? Ама да не се опетлая съвсем, за БЪЛГАРИТЕ чакам, чоджум, за първата йм КНИГА. Айде сполай ти, отивам да хапна бяло сладко.
цитирай
106. saradiva - За Орегон
29.04.2010 09:04
Мммдааа...
Виж сега, Орегонче:
Смени словния "фон", сред който ми задаваш нЕкви въпроси. Защото сред оргигиналниченето не се откроява ясно мисълта ти.
Приличаш на бълнуващ, бе душа! Сомнамбул някакъв си, който бръщолеви несвързани думи...

Второ - Аз не съм ти "папа Николай", на който българите задават въпроси. Нито пък имам намерение да превръщам блога си в "енциклопедия".
И затова - ще направим така:
Вече ще изтривам всеки твой "коментар", поднесен с хиляда сомнамбулски финтифлюшки. Глупости не ми се четат - нямам желание и време. А и, както виждаш имам мнооого гости...
Разбира се, че ще приемам твои коментари или въпроси
НО
ще ги приемам, само, ако са придружени с твоя теза по същите тези въпроси. Питаш + казваш си мнението по питането + давам ти моето мнение или коментирам твоето и задавам въпрос, ак искам...
Ясно?

Така ще обсъждаме ТЕЗИТЕ, а няма да си правим евтино словесно театро...

Това е последното ми подаване на ръка. Друго няма да има!
Ако искаш го приемай...
Радвам се на достаааатъчно приятели и внимание от тях. Имам и достаааатъчно интересни опоненти...

Хайде - до скоро /надявам се/!

цитирай
107. анонимен - Щапаров Младши:
06.11.2010 00:20
Хубава статия и интересни данни ни е представила Сарадива тук! Във връзка с нея
позволете да представя една нова хипотеза за църковната принадлежност на Видинското царство. След отделянето му от Търновската патриаршия то не е
приело върховенството на Цариградската патриаршия,както ни се внушаваше от
комунизирани Българофоби досега,а на Охридската Българска Архиепископия.
Имаме някои преки и косвени данни за засилени контакти между двата града в периода XIV-XV век,които не секват окончателно дори след падането на Видин
в 1421-1422 г. За повече подробности по въпроса може да се отнесете към доц. Пламен Павлов от Великотърновския университет.
цитирай
108. анонимен - do 95
19.01.2011 05:18
kakva promiana e stanala sled 10 .11.89 ot koi sme upravliavani?mai triabvashe da pokanim chujdentsi kakto sled tursko ta kato ne ni haresvat da gi izgonim.a to kakvo preboiadisaha se cherveni v sini cherveni se prekrustiha drugi cherveni suzdadoha dvijenie,koeto da e politichesko na etnicheska osnova.ta spored men machkanet i iztrivaneto si produljava ot zapochnalite go.ta te sa na vsiakude v ban v uchilishte prodajnitsi bez suznanie za parichki.kakvo napraviha sled vtorata svetovna.zabraniha subori.praznuvane na imenni dni hodene v charkva zabrana naobichaite po praznitsite da se praktikuvat.samo komunisticheski pesni ruski ezik sega puk kato ne uspiaha s ruskia davai s angliiskia.kak moje da se zapazi ezika sred tolkova chujditsi vuv vestnitsi spisania.rabotiat usurdno totalno po vsichki frontove.nisuk standart,i emigratsiata mogat da iztrebiat malkoto ostanali bulgari.radvam se,che vse oshte ima BULGRI kato SARADIVA,SPAROTOK<GET,DEMOGRAPH,koito sa zapazili bulgarskoto si suznanie i se opitvat da go subudiat s fakti vuv zaspalite v neznaeshtite i prodalite se.
цитирай
109. анонимен - Здравей Сарадива!!!
18.11.2011 23:11
http://www.pravoslavieto.com/books/history_paisij/index.htm Голяма си "отварачка". Затова ти пращам един линк за да видиш как изглежда първа страници на Паисий. Мислиш ли че е редактиран..
цитирай
110. saradiva - Здравей, анонимник 115!,
27.11.2011 21:43
"Отварачка" съм, така е. "Затварачките" не са ми на сърце. А на теб? :))))

saradiva написа:
[quote=анонимен]http://www.pravoslavieto.com/books/history_paisij/index.htm Затова ти пращам един линк за да видиш как изглежда първа страници на Паисий. Мислиш ли че е редактиран..


Как бих могла да ти отговоря на този въпрос, бе човек?!
Дай оригинала да го видим, а? Че да сравним с публикуваната страница в прогръцкия сайт на гръкопреклонната БПЦ.

Всъщност какво точно те интересува?
цитирай
111. oranjevia - Сарадиво, обаче на тази снимка пише ...
07.05.2012 21:57
Сарадиво, обаче на тази снимка пише "История славнобългарская" .
цитирай
112. saradiva - за 111
09.07.2012 23:34
И аз мисля така, ОранжевиЙО!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: saradiva
Категория: История
Прочетен: 1020861
Постинги: 21
Коментари: 2080
Гласове: 4815